Kadınlar Gününde Kör Ali'yi Anmak

13 Mart 2019 16:18 / 1581 kez okundu!

 

 

Kadın daha az cinayet işler. Kadın daha az çalar. Kadın bin yıllarca cariye, esir, mal olmuştur. Aynı zamanda uğruna yeni dinler yaratılmıştır kadının. 

 

****

 

Kadınlar Gününde Kör Ali’yi Anmak

 

Kadın daha az cinayet işler. Kadın daha az çalar. Kadın bin yıllarca cariye, esir, mal olmuştur. Aynı zamanda uğruna yeni dinler yaratılmıştır kadının.

Sekizinci Henri altı eşi vardı ve Anglikan kilisesinin oluşmasında evliliklerinin etkisi! Birinden ayrıldı, biri öldürüldü, üçüncüden ayrıldı, dördüncü öldürüldü, beşinciden ayrıldı, altıncısı ondan uzun yaşadı.

İkinci Abdülhamid’in 16 eşi, Mehmet Reşat’ın beş eşi vardı. Kadının bakış açısı ise ideolojilere daha mesafelidir, daha geniş bakar olaylara daha pragmatik.

Kör Ali ise hakkında daha bir Vikipedi maddesi bile oluşturulmamış bir değerimiz.

Ali İhsan İloğlu namı diğer Kör Ali 1870 yılında İstanbul Koska’da doğmuş(Aksaray) Darültedriz’de okuyup Fatih Camii’ne devam etmiştir. Hacı İbrahim Efendi’nin öğrencisi olmuş sonra Türk İçtimai Tarihi ile çalışmaları ile Harbiye Nezaretinde (Bakanlığında) mümeyyiz olmuş.

Diplomat ve Edebiyatçı Memduh Şevket Esendal kendisine “Türk Karl Marks’ı “demiştir. Temsili mesleki yani mesleklerin parlementer temsili fikrinin ve kadın haklarının babalarındandır.

Selim İlkin ve İlhan Tekeli eserlerinde Kör Ali’yi araştırmışlardır. Kör Ali Monografilerinde:

Temsili Mesleki konusundaki fikir ayrılıklarından dolayı Ziya Gökalp ile aralarında fikir ayrılığı doğmuş ve  Ziya Gökalp Kör Ali’nin Kadınlar hakkındaki fikirlerini yersiz ve zamansız” bulmuştur. Yazdığı bir taşlama ile de bunu dile getirmiştir. Halbuki Gökalp daha ziyade idealist ve Kör Ali daha materyalist ve pragmatik bir yaklaşımda idi.

“ Ali İhsan dedi, “Çarşaf kalkmalı”,

Dedim ona, senin bunda sözün yok,

Varsın kadın açılsın sana ne,

Çünkü körsün, görmek için gözün yok!”

İktidarlar o zaman da bazı düşünürlerin tanınmasını, bazıların tanınmamalarını sağlarlar idi, bugün de öyle, sanırım yüz yıl sonra da bu böyle olacak.

İttihatçılar arasındaki hesaplaşmada Memduh Şevket Esendal, sonra Yakup Kadri Karaosmanoğlu gibi “Zoraki Diplomat” olmuş. Kör Ali de İstiklal Mahkemesinde beraat etmesine rağmen hiç bir görevde bulunmamış ve 1942'de vefat etmiş.

Bir zamanlar fikir adamları bizde de ortaya çıkıyorlardı. Son aklıma gelen çaplı, politikada suya sabuna dokunan yazar Samet Ağaoğlu da “Yassıada zindanını” yazıp hayata veda etmişti.

Anlamlı bir günde hepsini anayım dedim.

 

Mahmut TOLON

08.03.2019

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.