Kadınlar Evrimin Daha Çok Farkında - Türkiye’de Evrim Kabulü

08 Şubat 2011 12:50 / 1820 kez okundu!

 


Miller ve arkadaşları 2006 yılında ünlü uluslararası araştırmalarını yayınladılar. Konunun o yazıdan sonra acilen gündemde tutulacağına inandım ama geçen zamanda görüyorum ki yanılmışım. Gelişmiş ülkelerde ilkokulu, liseyi bitiren hemen her insan evrimin farkında iken bu oran güneye gittikçe Avrupa’da düşüyordu.

OTDÜ'den D.Peker G.Gül Cömert ve A Kence Geçen sene Springer Yayınevi'nde yayınlanan yazılarında kadınların 30 senelik bir evrim farkındalığını halı altına süpürmek olarak adlandırabileceğimiz bilgi yaymama süreci sonunda bile evrimbiliminin kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla oranda kabul gördüğünü tesbit ettiler. 1098 denekle yaptıkları çalışma umuyorum her üniversite kampüsünde her yıl tekrarlanır.

2008 yılında ilk Türk çalışma grubu olarak Dokuz Eylül Üniversitesinde 1131 denekte ülkedeki evrim farkındalığını araştırmış ve Public acceptance of evolution on a university campus in Turkey M. Tolon, S.Kurt, and G. Güner olarak bir Avustralya’da Bilim ve Felsefe yayın organında yayınlamıştık. Sonra Cumhuriyet Bilim Teknik ekinde de yayınlandı. Burada biz de kadınların anlamlı oranda daha fazla evrim farkındalığı ortaya koyduklarını yazmıştık.

Doğal olarak kadınlar insan yavrusunun büyümesini daha somut olarak ve ideolojilere kapılmadan izleme şansına sahipler. Gene de evrim bilincinin artması ülkemizde çok gerekli bir eğitim sorunu.

Evrim farkındalığı Türkiye’de ortalama % 25'lerde bu kadınlarda % 26.2'ye çıkıyor. Öğretim görevlilerinde ise bu oran % 59'larda.

Miller ve arkadaşlarının yukarda bahsedilen uluslararası araştırnasına göre Danimarka Fransa İspanya İtalya gibi ülkelerde % 75 ila % 90 oranında bir evrim farkındalığı var idi. ABD de bu oran yüzde 42'lerde. bizde ise % 25 civarında. ABD'de Bush döneminin neticelerini görüyoruz. Hangi parti ve ne tip eğitim olursa olsun bu düzey önümüzdeki 20 yıl içinde artacaktır. Erzurumlu İbrahin Hakkı'nın ilk yazdığından ve Darwin ve Wallace'in çalışmalarından beri yüzlerce yıl geçti ve Genetikbilim ve iletişim teknolojisi çok gelişti. Altta kendi neticelerimiz, internette kolayca bulunsunlar diye ve belki başka üniversitelerde bu tür bir araştırmayı yapmaya özendirirler umuduyla tekrar veriyorum:




Mahmut Tolon

07.02.2011







 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.