İzmir Selleri ve Gazi Hastanesi

17 Şubat 2021 10:31 / 657 kez okundu!

 

 

Yılmaz Ayata’ ile olan sel baskını yazılarımı Gözlem gazetesi  yerel manşete çekince,  bazı yanlış anlaşmalar ve politik fikirler ortaya çıktı.

Ne Ayata’nın, ne de benim bir politik hissiyatımız yok. Sadece akıl yolu ile İzmir’in her yağmur’da sel basmasının önlenmesini istiyoruz.

 

****

 

İzmir Selleri ve Gazi Hastanesi

 

Yılmaz Ayata’ ile olan sel baskını yazılarımı Gözlem gazetesi  yerel manşete çekince,  bazı yanlış anlaşmalar ve politik fikirler ortaya çıktı.

Ne Ayata’nın, ne de benim bir politik hissiyatımız yok. Sadece akıl yolu ile İzmir’in her yağmur’da sel basmasının önlenmesini istiyoruz.

Son yüzyılın en güçlü yağmuru geçen hafta olan mıydı?

Vali konağı, Güzelyalı vs gibi belirli alanlarda metrekareye 180 kg mu yağdı? 210 Kg mu yağdı?

Üstüne iklim değişikliği ile artış da ilave  edilerek, örneğin  20 kg/ metrekare  pay konarak birkaç km  bu miktarı karşılayacak kanal  kesidi hesap edilir ve  en azından kilit noktalarda inşa edilir.

Böylelikle  İzmir’in bu bu yağmur suyu işi hallolur.   Yani  olay atom fiziği falan gibi zor bir hesap kitap işi  değildir. O parti , bu parti işi de değildir.

Deniz suyunun birkaç metre yükselmesine karşı olan plan ve tedbir biraz daha detaylı ve komoplikedir. İzmr’de benim tahminin  en kötü ihtimalde 2 milyona yakın insanın yer değiştirmesi planını kapsar. Yollarının vs şimdiden hesaplanmasında fayda vardır. İzmir sonunda Efes gibi terk edilen bir kent olmayacaksa.

***

Gazi Hastanesi- İzmir

Geçen hafta İzmir   Gazi Hastanesinde bir gece kaldım. Anjiyo, balon dilatasyon vs. yapıldı. Kendimi Dr. Barış Yanık  ve Dr. Selim Amato’ya emanet ettim. Bir ihtimam, bir ihtimam. Mahçup oldum.  Özel hastane Devlet Hastanesi mukayese  işi önümüzdeki on yıllarda dengelenecek. .

Düşünün kentin en uygun yerinde  Devlet  hastane arazisini, bina inşaatını yapıyor,  hekim ve hemşire paralarını her ay ödüyor.  Özel hastaneci araziyi alsın, binayı yapsın, maaşları ödesin ve ayakta kalsın. İki tesise de ayni ücret ödensin. Özel hastaneler cüzi bir ek ücret alarak ayaktalar.  Zor iş vesselam. Tabii uzmanlaşarak ve daha iyi hizmet vererek ayakta kalıyorlar.    Bayağı da rekabet var.  Her hastanenin daha bir uzman olduğu konular var. Kalp, Ortopedi, Bevliye ve Göz Gazi’de en aktif branşlarmış.

ABD ile mukayese edince bize sağlık hizmetleri nispeten iyi durumda.  Normal halk için.

Bir şeyi kendi gözlemim olarak şimdiden yazabilirim.  Hastane deyince insancıl olması için birkaç yüz yatağı geçmemeli – haydi bilemedin  en fazla 400 yataklı olmalı.  Bundan sonrasını bir insan kavrayamıyor ve takip edemiyor. Kişiliksiz beton yığını oluyorlar. Bu hatayı Batı yaptı ve ders çıkardı. Almanya’daki en beylik ve mostralık örnek 2000 yataklı  Aachen hastanesi fiyaskosu!  Bizim de tekrar yapmamıza gerek yok.  Hekimler ve hemşireler  özgüven ile şefkat gösteremiyor. Hastanenin hastaya akseden kalitesini de insancıl yaklaşım belirliyor. Hi tech  – yani yüksek teknik önemli ama belirleyen her zaman hi touch yani insancıl dokunuş!

 

Mahmut TOLON

07.02.2021

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.