Hepatit (Karaciğer iltihabı) ve Nobel

18 Ekim 2020 21:09 / 1581 kez okundu!

 

 

Son Nobel ödülü hakkında okurken artık hekim eskisi olarak ahkam kesmemem gerektiğini de tekrar anladım. Çünkü bilgi teknoloji ve tedavi imkanları epeyce gelişti. Tam zamanlı o konu ile ilgilenmeyince insan yanlış tavsiyelerde bile bulunabilir eskimiş bilgi ile.

 

****

 

Hepatit (Karaciğer iltihabı) ve Nobel

 

Önce A vardı. Hepatit A sonra 1960'larda Hepatit B virüsü bulundu. 1974'te Amerikalı Baruch Blumberg B virüsünü bulduğu için Nobel ödülü aldı. 

70'lerde non A non B derdik ikisi de olmayan ama bir virüs olduğu tahmin edilen etkene. Yani A'da, B'de olmayan virüs.

Şimdi 2020 yılında Nobel ödülünü Hepatit C virüsünü net olarak ortaya koydukları için Harvey Haughton ve Rice Nobel’e layık görüldüler.

Artık benim tıbbiye okuduğum yıllarda iki olan karaciğer iltihabı yapan virüs sayısı beşe çıktı: A,B,C,D,E virüsleri.

Son Nobel ödülü hakkında okurken artık hekim eskisi olarak ahkam kesmemem gerektiğini de tekrar anladım. Çünkü bilgi teknoloji ve tedavi imkanları epeyce gelişti. Tam zamanlı o konu ile ilgilenmeyince insan yanlış tavsiyelerde bile bulunabilir eskimiş bilgi ile.  

Bu yeni bilgi ile birçok siroz vakası zamanla tarihe karışacak. İlerde aşılar geliştirilebilecek vs. Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre dünyada 70 milyon kadar insan bu hastalıktan yani karaciğer iltahabından muzdarip. Bu Türkiye’deki tahmin edilen hasta sayısını yaklaşık 300.000 olarak yani Kars İlimizdeki nüfusdan az fazla, Yozgat nüfusundan biraz daha az olduğunu düşündürür.

İyi ki bu tür ödüller ve kutlamalar var. Verilirken hatalar yapılsa da. Bu tür ödüller bu konulara kafa yoran insanları teşvik ettikleri için çok önemli. Maddi getirileri çoğu ünlü futbolcunun transfer ücretine falan yaklaşamasa bile! Ben doğrusu ekonominin o tarafını hiç mi hiç anlayamıyorum.

Covid ile uğraştığımız şu günlerde bu Nobel ödülü de geleceğe ümit ile bakmamıza bir neden. Bundan 5 ay öncesine göre Covidden ölenlerin de sayısı azaldı. Akciğerde ve tüm organlarda pıhtılaşmanın çok önemli olduğunu anladık. Ben önlem olarak gün aşırı 500 mg'lık tabletten çeyrek aspirin alıyorum veya bir bebek aspirini.

İlk başta solunum cihazı yetersizliği bir sorun idi. Şimdi artık daha fazla bilgi oluştu. O safhaya varmadan tedavi daha başarılı.

Size veya bana yetişir mi bilemem ama çok olumlu gelişmeler oluyor ve özetle günlük kör döğüşü içinde fazla üzüntüye boğulup moralini bozma kardeşim.

 

Mahmut TOLON

06.10.2020

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.