Deniz ve Deniz Yolu ile Torlar

18 Nisan 2018 14:30 / 1066 kez okundu!

 

 

Fethiye, Göcek, Marmaris, Selimiye en güzel zamanında gezip görme fırsatım oldu geçen hafta. Urla’da büyük bahçeli bir evde oturan komşum Uğur Kasapoğlu, çok eski bir dostumun lise sınıf arkadaşı çıkınca, ahbaplık pekişti. Uğur Bey beni davet etti. 52 feet bir Amel Fransız teknesi var. Kendisine “Guru” lakabını taktım. Denizcilik konusunda gerçekten bir guru. Safkan bir denizci.

 

******

 

Deniz ve Deniz Yolu ile Torlar

 

Fethiye, Göcek, Marmaris, Selimiye en güzel zamanında gezip görme fırsatım oldu geçen hafta. Urla’da büyük bahçeli bir evde oturan komşum Uğur Kasapoğlu, çok eski bir dostumun lise sınıf arkadaşı çıkınca, ahbaplık pekişti. Uğur Bey beni davet etti. 52 feet bir Amel Fransız teknesi var. Kendisine “Guru” lakabını taktım. Denizcilik konusunda gerçekten bir guru. Safkan bir denizci.

Teknesi ile birkaç yıl önce Atlantiği geçmiş. Son iki yılda yazları şöyle bir Fransa’ya, İspanya’ya uzanıyor. 82 yaşında ve benden daha formda. Sabahları karada olunca yoga yapıyor ve ağırlık kaldırıyor. Renkli giyinmeyi seviyor.   Mesleği uzun yol kaptanlığı imiş. İstanbul’da yetişmiş, sonra dünyanın her yerinde uzun yol kaptanlığı yapmış. Londra ve Belçika’da gemi şirketlerinin genel müdürlüğünü yapmış. Eşi ölünce de kendisini yelkenlisine “adamış” demek doğru olur herhalde. Tek başına iki direkli teknesini virtiöz kullanıyor.

Şimdiye kadar “arkadaşımın teknesi” ile ve tekne kiralayarak ben deniz tutkumu gemlemiştim. Uzun yol deyince çıkıp Çeşme’den Didime’e, Bodrum’a tek seferde gitmek onun için “normal”. Bazen birkaç gün aralıksız seyretmek de. Deniz mili tüketicisi bir kaptan. Rüzgarlar ve hava raporları yaşamının bir parçası. Nazik bir insan, ayıp olmasa teknesine kendi kendisine yanaşıp halatları bağlamasını öğretecek neredeyse! Köpeği “Nemo” ile gayet de mutlu. Ayda bir kez Sakız adasındakı hanım arkadaşını ziyaret ediyor. Nemo denizde yunuslara, karada kedilere, bisikletlilere ve motosikletlilere kızıyor. Onun dışında sakin bir köpek.

Göcek enfes bir yerleşim denizi, mekanları ile Nisan ayında tam bir cennet.

Fethiye “Marina”sında içinde yüzen izmaritleri ve pislikleri gösteren bir resim çektim. Altta yayınlıyorum.

Bir resim, bin kelime. Kendi gözümle Marina içinde demir zımparası yapıldığını ve tozun marinada denize düştüğünü gördüm. Özetle dalgakıranı bile olmayan yüzen iskelelerden ibaret olan bu Marina’da inanılmaz geceleme ücreti almaktan  da geri kalınmıyor. Fethiye koyu bir nevi büyük ölüdeniz. Bu Marinanın Fethiye den uzağa alınması ve tercihan güneş enerjisi ile çalışan botlarla şehre gidiş gelişin organize edilmesinde büyük fayda var. Benzer şeyleri daha önce de Dalyan hakkında yazmıştım. Tabii yazmaya gerek yok Selimiye ve Orhaniye Milta marinada da benzer durumların başlangıçları var. Oraları koyun içinde, koyun içinde, koy  şeklinde. Bir kaç yaz daha yazar sonra da pes ederim herhalde. Denizde ne yapılır? ve Sadun Boro’nun vasiyeti, Gündoğan ve Akyaka yazılarım da konu ile ilgili. Biz Okluk koyuna  binlerle ağaç keserek üç şeritli yol yapmak ve devasa Trump’un Meksika sınırına yapmak istediği tür duvarlar yapmak ile meşgulüz. Bir gece Orhaniye’de Mavi Yengeç Butik Otelde kaldım. Büyüleyici bir manzara ve çok güzel bir hizmet.

Arabayla dönerken Çine’ye az kala yolda muhteşem kayalıklar gördüm. Uludağ’da (Kurtkaya) İskoçya’da benzerini görmüştüm. Seyrisefa denilen Yörük çadırında yemek yerken merak ettim Cahit Helvacı , Mahir Vardar’a  ve Murat Yapça’ya çektiğim resimleri yolladım. Ülkedeki kaya formasyonları hakkında ünlü hocalar bu dostlarım. Sonra oradaki bir öğretmenden Tor ismini duydum. Özetle su ve sıcak soğuk farkları ile oluşan güzel biçimli kayalarmış bunlar.  Gneiss oluşumları da diyorlar veya Çine Torları. Altta Kertenkele Kaya ismini verdiğim kayanın (tor’un) resmi. Türkçe internette yazılanlar gibi sadece İskoçya ve burada bulunmuyorlarmış. Hocalar her yerde oluşabilirler dediler. Nitekim Almanya’dan Afrika’ya Alaska’dan Asya’ya varlar. Sadece Vikipedideki listede Türkiye yok. Hoş  Vikipedide Türkçesi de daha yok ve sanıyorum zaten Vikipedi hala yasaklı burada. Her neyse. İnanılmaz bir turist atraksiyonu olabilir. Bir fotoğrafçının gezip resimleyip, akılla telefonundan koordinatlarını verip haritada işaretleyip internette yayınlaması büyük bir yardım olur turizmin gelişmesine. Hatta bir adım daha teşvik için atayım. Akıllı cep telefonu olan bir genç bu işi yaparsa Kertenkele Kaya’ nın karşısındaki misafirperver Seyrisefa’da (barajın seyir yerine dönerken köşede) yemeklerinin ücretini ben karşılarım. Buradan da yayınlarız. Ps. Yazının sonunda resmin en sağına bakınca insan isterse bir Şahin başı da görüyor. Acep Şahin Kaya ismi daha mı çok satar?

 

Mahmut TOLON

16.04.2018

 

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.