DARWIN TÜRK DÜÞMANI MIYDI? DARWIN TÜRKLERÝ AÞAÐILADI MI?

16 Aðustos 2011 01:29 / 2035 kez okundu!

 


Deðildi! O zamandaki kültürel anlayýþ ve gagalama sýrasýna göre yörelerin insanlarý sýnýflandýrýlýrdý. O da bir istisna deðildi. Türkleri bilmediði için genelleme de yapan milyonlarca insan gibi. Ayný Türkiye Cumhuriyeti'nde de uzun süre olduðu gibi.

Nasýl Mahmut Esat Bozkurt’u ýrkçý faþist diye damgalamak yanlýþ ise Darwin’i de bazý söylemlerinden dolayý “Türk düþmaný diye damgalayýp mutlu olmak yanlýþ. Ama mümkün ve cýmbýz ile bir yüzeysel söylemi kucaklayýp bu sýðlýða da düþüp debelenen köþe yazarlarýna þahit oluyoruz.

Bilim tarihindeki geliþmeler hakkýnda bilgi sahibi olmadan fikir beyan etmek insanlarý tehlikeli çýkmaz sokaklara sokabilir. Hele hele insanlar kolaya kaçýp bir algýlama zenginliði içeren soyut akýma zihinlerini kapamaya dünden razý iseler.

Okuyucuyu soyut ile sýkmadan sadede geleyim: Bertrand Russel’dan, Winston Churchill’den ve nacizane kendimden somut örnek vererek. Aman lütfen kendi ismimi buralara koyma nedenim yanlýþ anlaþýlmasýn... Beþer þaþar ve hatasýz kul olmaz söylemlerinin altýný çizmek sadece amacým. Benden genç olduðunuzu varsayarak sizi de listeye koydum ve yanýný boþ býraktým siz lütfedin, kendiniz doldurun.

Bir kere saygý ile kimin ne zaman yaþadýðýna bakalým: Darwin 1809-1892
Winston Churchill 1874-1965
Bertrand Russel – 1872-1970
Bendeniz naçiz kulunuz 1950- hala ortada.
Siz deðerli okuyucum?

Evrim, insanoðlunun yetiþme tarzý ile basite indirgersek önce neredeyse büyük balýk küçük balýðý yer gibisinden algýlandý. Þimdi þimdi, ben týbbiye okurken canlý mý- deðil mi? diye tartýþýlan küçücük bir virüsün hayvan veya insan neslini tüketebileceðinin farkýna varýyoruz.

Hem hastalýðý hem de zamaný dolayýsý ile Nietzche'nin (1884-1900) söylediði o kadar abuk þeyler var ki, okursanýz þaþarsýnýz. Bunlar bu filozofu çað açan bir düþünür damgasýndan arýndýrmamalý.

1930'lu yýllarda ABD'de sadece Afrikalýlara karþý bir önyargý yoktu; birinci sýnýf, ikinci sýnýf vatandaþ diye Kuzey Avrupa'dan gelenle Güney Avrupa'dan geleni genelge ile ayýrýyordu ABD.

Churchill’in 1930'da Hindistan’da yaþayan insanlar hakkýnda; “Ben onlardan nefret ederim, hayvani insanlar, hayvani bir dinleri var” veya “Avustralya ve Amerika yerlilerin arazileri daha üstün ve güçlü bir ýrk tarafýndan alýndý” yazýlarý da bolca, merak edenlerce okunabilinir.

Bertrand Russel 1929’da; “ Zencileri, genelde ve ortalama olarak beyaz adamdan daha aþaðý bir ýrk olarak görmek herhalde doðru olur. Ama tropik iklimdeki çalýþmalar için zenciler son derece gereklidirler ve onlarýn neslinin yok edilmesi (insanlýk sorunlarýnýn yaný sýra) istenilmeyen bir þey olur.”

1952’de Russell: "Bazen ýrklarýn karýþmasýnýn biyolojik açýdan istenilmeyen bir þey olduðu söyleniyor. Bu bakýþ açýsýnýn herhangi bir kanýtý yok. Ayrýca zencilerin beyazlardan daha az zeki olduklarýnýn da kanýtý yok. Fakat bunun kararýný vermek, zenciler ve beyazlar eþit þartlarda yetiþene kadar kolay olmayacak.”

Paradigmalar, sapmalar topluluðudur; düþünce deðiþtiðinde, resmin bütünü farklýlaþýr ve dolayýsýyla sorunlarý ele alýþ biçimimizde ciddi bir deðiþiklik ortaya çýkabilir. Yani eðitim vs. nedeniyle yanlýþ bakarsýn, sonra yeterince düþününce yanýldýðýný fark edersin.

Bendeniz: 1964-68 yýllarýnda Türk Kürt’ten üstündür türünde bir salakça yaklaþým-genelleme-önyargý içindeydim. Yani Darwin nasýl Türkleri bir mektubunda geri ýrk olarak tasnif etmiþse. Allah’a þükür ki okuma ve Kamran Ýnan ve gibi insanlarla konuþma fýrsatým oldu, bir çok Kürt ile arkadaþ olarak ne denli hatalý, yanpiri ve yanlýþ bir önyargý içinde olduðumu kavrayabildim.

Siz neredesiniz sayýn okuyucum? Evrimbilim ile ulusalcýlýðý birbirine karýþtýranlardan mýsýnýz? Darbeler hakkýnda bugünkü yaklaþýmýnýz nasýldýr? Okuma fýrsatýnýz oluyor da popüler kültür yazarlarýndan baþkasýný da okuyor musunuz? (öneririm- zihin açabilir!)

Hata yapmak doðaldýr, sadece hiç hata yapmadýðýný sanan ürkek kolaycýlar veya tembeller veya salaklar bir tarihi ufak paylaþým üzerine abuk sabuk cahilliklerini belgeleyen hamasi yazýlar yazmakta ýsrarla direnebilirler. Bilmem meramýmý anlatabildim mi?

Bizler bugün evrim kuramýný Darwin’in zamanýndan ve doðal olarak kendisinden çok daha iyi anlayabiliyoruz. Darwin kendi çaðýnýn adamý idi. Din okumuþ ve sonra biyolojinin babasý olacak kadar baþarýlý ve ýlýmlý efendi bir hemcinsimizdi. Bir kez eminim sarhoþ da, ishal de olmuþtur yaþamýnda; vay gidi ayyaþ altýný tutamayan maymun kafalý adam dersek komik duruma düþeriz. Milliyetçilik vatanperverlik, ulusalcýlýk, din vs farklý -- bilim farklý olaylardýr. Aman ha hepsini ayný kefeye koymaya çalýþmayalým.

Darwin sadece 100'den fazla bilim dalýnýn (embriyoloji, genetik, antropoloji gibi genelde bilinen birkaçý gibi) kurulmasýna neden olan saðlam bir bakýþ açýsý ve doðal olarak bilim tarihinde bir dönemeç olan bir paradigmanýn yerleþmesinde fark yaratan bir insandý. (Bakýnýz: Darwinizm tükendi, evrimbilim verelim)

Bizler kültürel ve bilimsel bakýþ açýlarý ýþýðýnda algýlamaya muktedir yaratýklarýz. Hiçbirimiz bundan ötesine muktedir deðiliz, aþmaya çabalayan bazý istisnai hemcinslerimiz dýþýnda. Darwin bunlardan önemli biriydi sadece.


Mahmut TOLON

15.08.2011


Son Güncelleme Tarihi: 19 Aðustos 2011 11:56

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.