Darp, Tehdit ve Darbe ile Çözülmez

27 Haziran 2016 11:51 / 1178 kez okundu!

 

 

AKP bir ümit partisi ve özgürlükler partisi olarak işe başladı. Tek adam partisi olarak bitecek. Psikolojinin gelişmesinde merhaleler “Gemicik”, “3 Çocuk” “Ucube” “Çamlıca camii” ve tabii Gezi deki müdahale ve anlayış farklarından sertliğin kazanması.

 

Gelinen durum: oruç tutmayanlara bir Koreli esnafın dükkanında Cihangir’de zorbaların saldırması. Evrimin okutulmaması . AKP Kongresinde ayakta dinlenen mesajlar ve seçim kazanan bir başbakanın emir komuta zinciri çerçevesinde “değiştirilmesi”.

 

“Eyy ABD, Eyy İsrael, Eyy Rusya, Eyy Almanya” de ve ondan sonra olana hayret et.   Duran bir ekonomide hala Taksime cami yapılması fikri. Taksim ismini o su taksimi yapılan sarnıçtan alır ve fetih camii de ne demek? Kim neyi neden ve nasıl fethediyor? Haydin bakalım hayırlısı.

 

MHP de “Başbakan sen ol” diyen CHP liderine Bahçeli’nin hakaretamiz cevabı da bence merhaleler. Ve sonunda gene de sağın değişim gücü. CHP oturduğu yerden kalkamazken MHP saflarından bir ümit ışığının parlaması.

 

Temmuz ayında göreceğiz ne olacak. Bu ümit ışığı olur veya başka bir tanesi artık bu dönem sona erdi, daha birkaç yıl sürecek olsa bile.
Oruç tutana zorla bozduran var mı? Ama hoparlörle okunan ezanlar ve oruç tutmayana taciz veya darp var. Burada iki “hatalı” taraf yoktur, darp eden ve edilen taraf vardır ve yargının o şekilde çalışması gerekir. Bu demogoji ile çözülecek bir sorun değildir. Bu ülke tek din anlayışının ve tercihan tek adamın iki dudağı arasından çıkan lafa göre demokrasi ile yönetilebilir mi ey vatandaşlar? Doğal olarak hayır bir ülke’de farklı inançlara derin bir saygının yerleşmesi ve içselleşmesi gerekir. Yoksa patlar.   Bence durum ortada ve bunun net ve açık cevabını da önümüzdeki seçimlerde göreceğiz.

 

Gay insanların gelin hepsini öldürelim, zaten sayıları olsa olsa yüzde iki. Onlara yürüyüşü yasaklayalım. Gay olmayı da yasaklayalım. “Sorun” bitecek mi? Hayır, doğa bilimle uğraşan biri olarak söyleyeyim, yasaklayarak bu farklılık çözülmeyecek. Yüzyıllar boyu da denendi. Bu “yüzde iki” hep nispeten sabit olarak ortada olacak ve yasak ile dayakla, korkutarak, yalan ile veya demogoji ile de, darp veya darbe ile de çözülmeyecek. Farklı düşünce sitemlerinde olan daha çok sayıda yüzde ikiler, yüzde beşler var.

 

Farklı düşünceler içinde olunca birini dövmek veya dövmek istemek çok yaygın da olsa ilkel bir yaklaşım ve devlet idaresinde süreklilik sağlamaz. Korku ile mutluluk zorlanamaz. Dövenin beraatı veya hatta olayın kovuşturulmaması ise dünyanın geldiği çağdaki hukuk düzeyinin epeyce altındadır. Gazete tehdit edenin Bakan Yardımcısı olması ise bütün partideki geçerli zihniyeti ortaya çıkartabilir.

Eğitim bırakın ortaçağı, Arap’ın “Cahiliye” döneminde. Bu kafa ile bu günkü teknolojiye sahip insanları yönetmek de mümkün olmayacak. Böyle çağlar yaşandı ve bitti. Artık yepyeni bir çağdayız.. Tek tek yukarda söylediklerimi hep yazageldim ve hala AKP ve olan bitenin Suud parası ile yapılan bir proje olduğunu söyleyenlere karşı savunuyorum. Ama artık yeter boyutları geçti olan biten.

Ben geleneksel bir muhafazakarım, yani sağ seçmen. Olsam olsam sağ liberal olurum. Ama olan yalan, dolan, tehdit, darp kokmaya başladığı zaman er ve geç bir şeyin sonu gelmektedir diye düşünürüm.

Mahmut Tolon

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.