Corona 2021 Düzeltmeler, Borsa ve Savaş

30 Ocak 2021 22:05 / 696 kez okundu!

 

 

İlk başta İspanyol gribi ile mukayese ettiğimde bu salgının çok daha hafif olduğunu yazmıştım.

 

****

 

Corona 2021 Düzeltmeler, Borsa ve Savaş

 

İlk başta İspanyol gribi ile mukayese ettiğimde bu salgının çok daha hafif olduğunu yazmıştım.

 

İspanyol gribi zamanında 2 milyar kadar dünya nüfusunda ciddiye alınacak bilimsel yayınlara göre 40 milyon insan öldüğü tahmin ediliyordu. Bazı gazeteler etki yapsın diye bu rakamı gönüllerine göre 50 veya yüz milyon diye yuvarlasalar bile. Basın o zaman kısmen bu salgın haberlerini hasıraltı etti. Almanlar, ABD'den gelen, ABD, Almanlardan gelen bir virüs silahı ile karşı larşıya olduklarını sandılar.

 

Covid 19 salgınında bir milyon kaybı geçtik. Dünya nüfusu 7 milyarın üstünde. Fakat tam mukayese edemeyiz. Bugünkü haberleşme olanakları çok daha iyi. Tedavi olanakları da. Bir seneyi geçmeden aşı geliştirildi.

 

Yani özetle ilk iddiamı yanlış olarak kabul etmek gerek. İspanyol gribi ile benzer tehlikeli bir salgın ile karşı karşıyayız.

 

İkinci tavsiyem ise sivil halkın bez maske takmasının yeterli olduğu idi. Afrika veya İngiliz mutasyonları ile ilk başındaki bulaşıcılığın 6-7 misli daha kolay bulaşan bir virüs ile karşı karşıyayız. Maske bulmakta da sorun kalmadı. Bez maske takmak kesinlikle hiç maske takmamaktan daha iyi ve yıkanıp ütülenip kısa sürede tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Ama virüs daha bulaşıcı olduğuna göre:

 

Hastane alışveriş merkezleri gibi yerlerde artık çift maske takmanızı öneriyorum: Altta kağıt maske ve üstüne bez maske.

 

Aman ciddiye alın ve kalabalık yerlerden uzak durun. Hala tam nasıl bir hastalık olduğunu anlamadık. Uzun vadeli etkileri var mı? Var ise tam olarak ne onu da bilemiyoruz. Çeşitli laboratuvar tetkiklerinde ve antikor testlerinde yanlış pozitif ve negatif veriler var.

 

Korkarım bu yıl da virüs ile yatıp kalkacağız ve yaşama, aşıya rağmen, bu virüs vuracak.

 

Borsa’da virüs nedeniyle oyun ve sinema dükkanlarının çok zarar edeceğini tahmin ederek Gamestop ve AMC gibi şirketlerin hisselerinin düşeceğine yatırım yapan büyük bankalara küçük oyuncular bir tokat attılar. Yılın ilk ayının son haftası bir ders olarak okutulacak artık. Bu büyük bilgisayarlar ile her şeyi öngörüp küçük yatırımcıyı ezen Wall Street devleri için hezimet ile neticelenen bir borsa oyunu oldu. Küçük yatırımcılar birkaç yüz dolarlık hisseler ile Wall Street ’in oyununu çökerttiler. Yukarda bahsettiğim şirketlerin hisse senetleri on misli falan arttı kısa sürede. Dünya değişiyor ve haberleşme ve sürü güdüsü artık dev falan dinlemiyor. Şimdi sanıyorum Gümüş piyasasını ellerinde tutan devleri şaşırtacak gelişmeler yaşayacağız önümüzdeki aylarda.

 

Savaş sanayii de değişim içinde. Artık birkaç yüz dolarlık laser veya insansız hava aracı – dron koskoca uçaklara toplara kafa tutabiliyor. Çok heyecanlı bir dönem yaşadığımız kesin.

 

Mahmut TOLON

29.01.2021

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.