BELLA CİAO VE TABULAR

29 Mayıs 2020 16:06 / 2520 kez okundu!

 


İzmir’de bazı Camilerden Çav bella şarkısı çalınmış. "Bazı tabulardan kurtulma zamanı geliyor mu?" diye soruyor insan.

 

 

****

 

BELLA CİAO VE TABULAR


İzmir’de bazı Camilerden Çav bella şarkısı çalınmış.

"Bazı tabulardan kurtulma zamanı geliyor mu?" diye soruyor insan.

Tabu kelimesi Kaptan Cook tarafından 1777'de Polinezya’daki Tonga ve Fiji adalarından alınıp dünya lisanlarına yerleşmiş bir kelime. Yerlilerin kullandığı bu terim ihtiyaca cevap verdiği için hızla yayıldı. Yasak kardeşim yasak. Ve kutsal yasak! Biz sanki bu kelimeyi en seven kültür haline mi geldik?

Cumhurbaşkanına saygı, Komutana saygı, dine saygı. Anladık da korkusuz saygı olamaz mı? Her ülkede bu böyle değil. ABD başkanı hakkında söylenenlerin onda biri bizde bir Cumhurbaşkanına söylense idi yer yerinden oynardı.

Hoparlör ezan için şart mı? Belediye oradan duyuru yapamaz mı? Darbe tehlikesi, deprem veya yangın oradan duyurulamaz mı? Arada müzik çalınamaz mı? Ezandan başka “dini” içerikli söylemler bu hoparlörlerden yayınlanıyor mu? Kaç desibel’e kadar izin var toplum sağlığı açısından. Eğer hangi müziğin yayınlanabilir hangisinin yayınlanamaz olduğunu düşünmeye başlarsak işimiz zor olabilir mi? Kim karar verecek?

Son zamanlarında cami hoparlörlerinden ezandan başka epey yayın yapıldı. Bach kilise müziği çaldığı için caiz ise Mozart fazla modern mi?

Ciao Bella olmadı ise halk türküleri de yayınlanamaz mı?

Almanya’da tarihi Köln  katedralinde  Bayram namazı kılınmasına izin verildi. Çıkarken bağış kutusuna da para bıraktı din kardeşlerimiz.

Bu yayınların yapılması kaç desibel’e kadar caiz? Nöbetten sonra uyumaya çalışan sağlıkçının hakkı da kutsal mı?

Biz de bu konuları tabu olmaktan çıkartıp birbirimize şahsen saldırmadan fikirleşme alışkanlığını geliştireceğiz umuyorum önümüzdeki (on?) yıllarda.


Mahmut TOLON

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.