Ayfon ther4 Ayem

03 Temmuz 2012 13:13 / 1653 kez okundu!

 


Descartes (Dekart) bundan yaklaşık 400 yıl önce "cogito ergo sum" yani "düşünüyorum öyleyse varım" demişti. Yepyeni bir çağdayız artık. Köleleştirilme çağı mı desem, yeni demokrasi ile yeni ufukların açıldığı çağ mı desem, bilemiyorum. Yazının başlığını Dekart'tan esinlenerek “İphone (yani akıllı telefon) ediyorum öyleyse varım” koydum.

Bilhassa ABD'de artık bu ayfon çağı tüm açıklığı ile aşikar. Smartphone yani akıllı telefon ile yolunuzu buluyorsunuz ama aynı zamanda isteyen sizin nerede olduğunuzu da biliyor. Telefon şirketleri ve “büyük biraderler” zaten sizin cep telefonunuz yanınızda olunca sizin nerede olduğunuzu bilebiliyorlardı, şimdi artık basit bir uygulama yükleyince arkadaşlarınız da biliyorlar.

Online (onlayn) olmayınca yok gibisiniz. Her an dünyada hangi patates çuvalı devrildi haberiniz oluyor. Siz uyurken de akıllı telefonunuz yeni data toplayıp size uyanınca güncelleme isteyip istemediğinizi veya kısaca var olup olmamak istediğinizi soruyor –bazen. Bazen de sormadan güncelleniyorsunuz. Bu işle google, apple, facebook falan gibi firmaların sizin hakkınızda inanılmaz detayda bilgi toplaması demek oluyor. Sizin bir dijital kimliğiniz oluşuyor, zaten o yoksa bu dünyada yoksunuz.

Ayfon veya daha da yaygın olan Samsung Galaxy ile her an wifi (vayfay) ulaşım noktalarından veya 3 g telefonunuz ile internete bağlanıp dünya ile iletişim halinde olabiliyorsunuz. Veya yoksunuz. Biri varolmak diğeri bir anlamda olmamak. Varolmak aynı zamanda köleleşmek oluyor. Tasmanızı çıkartıp (akıllı telefonunuzu kapatıp- yanınıza almayıp) dünya ile bağlantınızı kesme hakkınız var. Ama bir kez bağımlı hale gelmeyegörün çok da kolay bir iş değil. Eskisi gibi kahve sohbetlerinde atıp tutmak yok, anında telefonunuza bakıp doğru bilgiye – veya ama sizi bir istikamete yönlendirmek için oraya konulmuş bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

Beş yıl evvel hayal bile edilemeyecek şeyler artık akıllı telefon ile yapılıyor. Eve telefon da ediliyor ama o nerede ise özel alana metazori giriş olarak algılanabiliyor. Önce bir e-posta yazın bakalım konuşmak istiyor mu? Çin'deki patates çuvalı mı devriliyor? Devrilmeden önce fikrinizi paylaşın. Daha çabuk, ilk siz olun, birinciyi herkes anımsar, ikinci olan kaybedendir! Twitter ne güne duruyor?

Eskiden statü sembolü büyük bir araba idi şimdi ise ayaklarında tokyo ile işe giden ve elindeki ayfon ile sürekli kendini tatmin eden genç insan olmak moda. Kendini tatmin eden derken haşa aşağılamak amacında değildim. Siz sizi takmadığını ve sizin için tüm dikkatini vermek zorunda kalmadığını tavırları ile paylaşan bir genç veya gençlik fetişizmine kapılmış bir kırk yaşında insan ile hiç konuştunuz mu? Sizinle konuşurken elinde sürekli akıllı telefonu, hem sözüm ona sizinle konuşuyor hem de dünya ile mesajlaşıyor. Lisan değişiyor, kısalıyor Twitter’de 140 harfin üstünde mesaj yollayamıyorsunuz: daha akıllı olun diyo (kısaltın)!

Fakat bir değişim var. Eskiden daktilo, faks, teleks, radio, scanner, gazete, dergi, ansiklopedi ve hatta su terazisi, yıldızların çizelgeleri yönlendirme ve kılavuzlu hizmetleri, orchestra besteleme için ayrı ayrı müzik enstrümanları, kayıt cihazları, fotoğraf ve film makinaları var iken artık akıllı telefonlar var.

Cebinizde taşıyorsunuz. Ha tabii kredi kartına da gerek yok, pos makinasına da gare. Kaybettiniz veya çalındı mı içindeki tüm bilgilerinizle? Sorun yok, bir bilgisayardan içindeki herşeyi ve telefonu kullanılmaz hale getiriyorsunuz – da nasıl yapılacağını birisi size öğretmişse. Telefon isterseniz günde kaç adım attığınızı ve ne kadar kalori harcadığınızı sayıyor.

Matbaanın dünyaya yayılması 400 yıl sürdü. Radyo kırk yılda dünyayı fethetti. Beşinci yılında “akıllı telefonlar” herşeyi bir daha eskisi gibi olmayacak şekilde değiştiriyorlar. İlk başta öncü olarak Blackberry ve Nokia vardı, neredeyse iflas noktasına geldiler. Nokia hisse senedi beş yıl önce 40 dolar civarında idi, şimdi iki doların az üstünde. Samsung ve İphone yeni bir çağın markaları, güçlü Microsoft bile yetişme gayreti içinde ve bir zamanlar Hewlet Packard veya İBM gibi silinmemek için çalışıyor.


Mahmut TOLON

03.07.2012

Son Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2012 20:59

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.