Alaçatı, sörf ve kel tepelere bakanlar

26 Temmuz 2009 16:42 / 1895 kez okundu!

 


Alaçatı'da otel açan açana. Gelir beklentisinden ziyade İstanbullular'ın daha doğal diye anladıkları bir yaşama kaçışlarının bir göstergesi bu enflasyon.

Alaçatı’ya ilk Ankara’dan göçen köşe yazarımız Göksel hanım ve sörfü getiren şimdi isimleri unutulan ve küsüp Bozcaada’ya kaçan Tunç ve arkadaşı inşaatçı, balık çiftçisi, sonra bilgisayarcı, flüt çalan ve şimdi çevreci Cem gibi ilk öncülerin peşinden gelen ve Alaçatı'da otel açıp zevk sahibi olmayı ve temiz olmanın bir kazanç kapısı olduğunu öğretenlere şükür. Netice derli toplu.

Sörf plajındayız. Karşımızda kel tepeler. Neden ağaç dikmiyorlar? Neden sen dikmiyorsun? Dikmeyenler kim? Gene biz, bir güzel sörf yaparken veya yüzerken veya lokantalardan kel tepeleri seyreden bizler ve turistler. Her şeyi belediyedeki memurdan mı beklemek ve şikayet etmek mi gerek?

Kabaca bir hesap: Alaçatı Sörf cennetinin yeşillenmesi projesi gözü anlamlı dinlendirecek boyutta bir küçük orman ve nispeten çabuk büyüyecek bu iklimde rahat edecek 1500 kadar selvi, akasya, ardıç, erguvan türü ağaç ve biberiye, adaçayı gibi çalılar ve 4km deliksiz damlama sulama borusu. Ağaçlar ve çalılar bu kış dikilecek ve her birinin yakınına sadece 2 damlama memesi konulacak. Alın size bir reçete. Uygulaması basit, ormandan vs bedava fidan bulunabilir. Herhangi bir tankerli çiftçi seferi 200 YTL ye haydi bilemedin 250 YTL ye sevinerek sulamayı üstlenir. 

Keltepe, yeşil tepe

Bir 3 tonluk tanker sahibi ile her sene pazarlık edilip her yaz 5 defa sulanması sağlanırsa ve bir iki gönüllü genç bu sulamaları denetlerse 2 sene içinde sörf cenneti yeşillenmeye başlar bir kenardan. Bu reçete çok basit mi geldi? Eh ben böyle yaptım ve başarılı oldum binlerce ağaçta, kısmen daha zor veya benzer arazide. İsteyene araziyi de gezdiririm, resimlerini de gösteririm. Püf noktası sebat edip sulamayı kontrol ve bir çapa alıp arada sulanırken ağaçların arasında dolanma, bir boruyu tamir, bir ağacın dibindeki piçleri makasla kesecek kararlılıkta. İlk 10 sene veya tercihan hep.

1500 ağaç ve çalıyla başlansın bakın ne kadar taklit eden çıkar. İnsanlar genelde iyi niyetli biri yapınca yarış başlar tutamazsınız. Yok mu bu işe benzin, telefon falan için emek yatıracak ve ilk adımları atacak ve inatla takip edecek bir veya iki kişi? 

Dr. Mahmut Tolon
26.07.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.