Þikayetçi (219)

23 Aralýk 2016 10:11 / 1496 kez okundu!

 

 

Ýnsanlarý kendime göre guruplandýrýyorum:

1- Ýdare eden insan tipleri ki, bunlar asil insanlardýr. Asalaetlerinde idarecilik vardýr, hoþgörü, sabýr ve metanet yüklü dayanma güçleri vardýr. Bu güçleri çok yüksektir.

2- Þikayet eden insan tipleri. Çünkü bu tip insanlar  çözüm üretmeyi bilmezler, onun yerine mesele ya da problem üretmeyi severler. Çözüm üretemedikleri için durmadan þikayet ederler. 

Sanýrlar ki þikayet etttikleri þeylerle kendileri haklý çýkacaklar. Her þikayetçi aslýnda haksýzdýr.

Kendilerine hiç kimse þu soruyu sormaz. "Yahu kardeþim falandan veya þu olaydan þikayetcisin ama, sence çözüm nedir ya da nasýl olmalýdýr?" Bu soruya cevap veremezler. Çünkü  onlarýn tek bildiði þey, þikayet etmektir. Çözüm üretmek deðil...!

3- Gýybet ya da iftira eden insan tipleri. Bu guruba girenler ya bilgisizdir ya da cahildirler. Cehaletleri bilgisizlikten, bilgisizlikleri de cehalettten ileri gelir. Böyle insanlardan kaç kaçabildiðin kadar..!

Gýybet ya da iftira etmenin ne büyük günah olduðunu bilmezler. Üstelik bilmediklerini de  bilmezler. Onlarýn tek bildiði þey "bana göre"ciliktir. 

Hiç kimse, kimseyi durduk yere ne sever, ne sayar, ne söver, ne de döver..! "Bütün bunlara ben sebeb olmuþumdur" deme sorumluluðunu taþýmayýz.

Bence insanlar hep ona buna soru sorarlar da, hiç kendilerine soru sormazlar. Aslýnda sorumluluk odur ki, insanýn kendine soru sorabilmesidir.

Eðer bir insan kendine soru soramýyorsa yani þimdiki deyimle özeleþtiri yapamýyorsa, o insandan her þey beklenir. Böyle insanlar, daima kendilerini haklý görürler. Baþkalarýna asla hak vermezler. Ýþte bu yüzden de diyoruz ki;

"Haddi bilmek Hakký bilmekten ileri gelir. Hakký bilen hadddini bilir."

Yazar ve þair Fuzuli þöyle diyor. "Söylesem fadasý yok, sussam gönlüm razý gelmiyor."

Efendimiz buyuruyorlar ki; "Sizin sözünüzün gücü etkisi ya da tesiri, karþýnýzdaki kiþinin alacaðý veya anlayacaðý kadardýr."

Biz de diyoruz ki, "Kör ata  göz kýrpsan da bir, baþ sallasan da bir, deðiþen bir þey  olmaz.

Her þey görenedir görene, birileri görmeyip anlamýyorsa, köre ne, köre ne..!

 

Mahir EYÜBOÐLU

27.11.2016

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.