Ramazan-ý Þerif'in rahmeti

11 Temmuz 2014 21:41 / 1406 kez okundu!

 

 

Güzelliðin sýrrý, zýtlarýn varlýðýnda gizlidir. Zýddýný bilmediðimiz þeylerin güzelliðini anlamamýz mümkün olmaz. Rahmetin zýddý da zahmettir.

Zahmetlere katlanmadan rahmetlerle buluþulmaz.

“Nefsinin istediði gibi güle oynaya yaþayanlarý Rabbimiz, aðlaya-aðlaya cehennemine gönderecektir” buyuran efendimiz, bana göre en önemli zýtlýðý vurguluyor.

Kendini bilen mümin kardeþlerim gibi bizler de diðer aylarda hep haramlardan sakýnýr ve korunuruz.

Ama ramazan-ý þerifin  en önemli özelliði, oruçlu iken, hem haramlardan hem de helallerden sakýnmak ve korunmaktýr. Helal olaný yapmamak, iþte Rabbimizin en çok hoþuna giden  “oruçlunun aðýz kokusu benim için en güzel kokudur” buyurmasýnýn sýrrý bu olsa gerek.

Bilinçli ve þuurlu oruç tutan birisi, helal olaný yapmýyorsa, haram olaný zaten yapmaz. Demek ki ramazan-ý þerif bir nefis terbiyesi ayýdýr. Sultanla iyi geçinen onun emrine uygun yaþayan, diðer aylarla da iyi geçinir. Demek ki ramazan-ý þerif mihenk ayýdýr.

Doðru ölçü, ayar ve sevap ayýdýr. Kendini baþkasýnýn yerine bilhassa fakirlerin yerine koyabilme ayýdýr. Ýnsan daima “ne idim, ne oldum” deðil,  “ne olacaðým” diyebilmeli ve en önemlisi ölçülü kalabilmelidir. Ölçüleri aþmak haddi (sýnýrý) aþmak demektir.

Haddi bilmek Hakk’ý iyi bilmeye baðlýdýr.  Hakk’ý bilmeyenler  bir damla sudan nasýl yaratýlýp, bu hale geldiðini düþünmeyenlerdir. Kendini Rabbine beðendirmeye çalýþmak yerine, kula ya da kullara beðendirmeye çalýþanlardan olmak..!

Bire kul olmak yerine binlere köle olmak. Her zaman diyorum, “sorumluluk insanýn kendine soru sormasýyla baþlar ve devam eder.”

Aynaya baktýðýmda kendime hep þu soruyu sorarým. “Ey beni yaratan Allah’ým, kirpik dediðimiz kýllar uzamýyor da, saçlarýmýzdaki kýllar uzayýp gidiyor.

Uzayan týrnaklarý kesmek, keserken parmaðýmýzýn etini kesmemeye dikkat etmek,

Diþlerimiz vücudumuzun anatomik yapý olarak en sert organlarýdýr. Ýçindeki sinirlere dokunulmasý demek en aðýr acýlarý duymak demek. Peki o sinirleri oraya, o en sert diþlerin içine koyan kim? Onu programlayan kim? Acaba kaçýmýz tefekkür ediyoruz.

Ramazan, tefekkür (düþünme, ibret alma) ayýdýr. Nice rahmani tefekkürlere gebedir. Düþünen insan devamlý tefekkür eder. Allah nice ramazanlara ve ramazan bayramlarýna ulaþmayý nasip etsin inþallah. Bütün organlarýyla oruç tutanlara selam olsun. Hayýrlý ramazanlar.

 

Mahir EYÜBOÐLU

09.07.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.