Ýnsan ve sigara

18 Haziran 2014 18:55 / 1714 kez okundu!

 

 

Ýnsanlarýn sigarayla iliþkileri ne zaman baþlamýþtýr bilemiyorum ama, þu anda devam eden iliþkileri hakkýnda bir kaç kelam da ben edeyim istedim.

Faydasý olacaðýna kalben inanýyorum.

“Ýnsanlar neden sigara içerler?”sorusuna yaptýðým araþtýrmalar sonu  þu cevaplarý aldým.Pek çok insan sigaraya özentiyle baþladýðýný ifade etti.

Neden sigaraya özendiklerini sorduðumda aldýðým cevaplar pek ilginç idi. 

1- Kiþiliklerini veya þahsiyetleri kanýtlamak adýna özentiye kapýldýklarýný söyleyenler. 

2- Kendilerini karþýsýndaki insana kabullendirmek için sigaraya baþlayanlar. 

3- En büyük dostluðu ve teselliyi sigarada bulduðuna inandýðýný söyleyenler. 

4- Bu alýþkanlýklarýný býrakmak istemediðini beyan edenler.

Yani sigara içmeye devam etmek isteyenler;

1- Yaratýcýdan sigarayý býrakmak için yardým ve destek istemeyenler. 

2- Herkesin sigara içtiði bir ortamda tek baþýna kalmamak adýna sigara içenler. 

Þunu gördüm ki, her davranýþýn temelinde;

. Ya doðru bildiklerimiz etkili,

. Ya da doðru bildiðimiz yanlýþlar etkili.

Zaten insaný yanlýþa sürükleyen de bu deðil mi..? Doðru bildiðimiz yanlýþlar bizi özentiye taþýyor. Bundan dolayý da hiç endiþe duymuyoruz.

Bir davranýþta bulunurken istek ve ihtiyaçlarýmýzý harmanlayýp, neyin isteðimiz, neyin ihtiyacýmýz olduðuna bakmadan, bilgi kontrolü yapmadan, nefsimizin emrine uyarak, (nefsi emarenin isteðiyle-emir veren nefsimizin isteðiyle) o davranýþý yaþamaya devam ediyoruz. Bunun özenti olup olmadýðýný umursamýyor ve de önemsemiyoruz bile...

Aslýnda çocuðunun sigara içtiðini bilen bir anne, istese o çocuðunu (yaþý baþý ne olursa olsun)  sigaradan vazgeçirebilir. Nasýl mý..?  

Çýrpýnarak ellerini göðüslerine vurup, “Eðer sigarayý býrakmazsan sana emdirdiðimi, çimdirdiðimi haram ederim” dediði zaman akan sular durur.  Çünkü her insan ana ve baba duasýndan çekinir. Bilhassa analarýn sözünü kýramaz. Burada Rahim sýfatý taþýyan analýk vasfýnýn çok büyük etkisi vardýr ve görülür.

Öte yandan bir dinleyicim; “Yahu hocam iyi hoþ da anam beni hiç emzirip bana bakmamýþ ki, bende analýk  hakký taslasýn..!” diyenleri de gördüm ama, “dokuz ay on gün karnýnda taþýmýþ olmasý bile en büyük haklardandýr” dedim.

“Sigara dost mu düþman mý” diye sordum. Herkes düþman dedi. Biri elini kaldýrdý; “Hocam, sigara akýllý insana düþman, aptal insana dosttur” dedi.

Peki dedim  sigarayý kendine dost kabul edenlere soralým;

Hiç düþmandan, merhamet, teselli, yardým ve hayýr beklenir mi. Düþman insana merhamet eder mi? Acýyýp koruyup, kollar mý yoksa fýrsatýný buldu mu yere mi serer?

Kýsaca, düþmandan merhamet beklenmez ise neden düþman bildiðimiz sigarayý içmeye devam ediyoruz..?

Yine seminerime katýlan biri elini kaldýrýp, “Yahu hocam bu meretin zararlý olduðunu bile-bile içiyoruz üstümüze fazla gelme” dedi. “Pek, öyleyse al þu benim arabanýn anahtarýný git bile-bile saða, sola çarp gel, vallahi senden hiçbir þey talep ve tanzim etmeyeceðim” deyince, “Hocam bana hakaret ediyorsun, ben geri zekalý veya aptal mýyým ki senin arabaný bilerek çarpayým” deyince, bu sözünü birkaç defa tekrarlattým.

Bunun üzerine dayanamayýp, “ A benim güzel kardeþim, benim arabam üç beþ bin lira eder, ama senin vücut araban kaç lira eder? Hiç paha biçilebilir mi?” deyince sustu ve düþünceye daldý. Ayný kiþi üç beþ aya varmadan akciðer kanserine yakalanýp öldü..!

Kimi insan bana þöyle dedi; “Bunu içenler de ölüyor içmeyenler de..! Býrak da istediðimiz gibi içip yaþayalým.”

Haklýsýn içenler pis kokularýyla gidiyorlar, içmeyenler de mis kokularýyla gidiyorlar. Her ikisini de nasýl olsa toprak temizliyor.”

Burada hemen bir hatýrlatma yapmalýyým. Efendimiz s.a.v.buyuruyorlar ki; “Þu beþ þeyi en iyi þekilde korumak, muhafaza etmek, her mümin kadýn ve erkeðe farzý ayindir.”

Ashap hemen soruyor; “O beþ þey nedir ya Resülallah?”

1-Ýmanýný koruyup kollamak, 2- Aklýný koruyup kollamak, 3- Canýný koruyup kollamak, 4-Malýný koruyup kollamak, 5- Neslini koruyup kollamak.

Ýmaný ve itikadý tam olan bir insan, imanýný, aklýný, canýný, malýný ve neslini koruma da gevþek ve sorumsuz davranmaz, davranamaz diye düþünüyorum..!

Geçenlerde birini gördüm, birilerine sesleniyor ve onu yanýna çaðýrýyordu..! “Hey hýrsýz çabuk buraya gel, þu paramý çal, saðlýðýmý çal, malýmý çal, çalabileceðin ne varsa çal..! Seni kimseye þikayet etmeyeceðim...

Hayretler içinde kaldým. Yahu hiç insan hýrsýzý çaðýrýp da, “gel malýmý, saðlýðýmý çal der mi ?” diye tefekkür ederken, hýrsýz bana geldi, “Senin de çalýnacak bir þeylerin var mý abi?” dedi.  Ýyice þaþýrdým ve sordum; “Sen kimsin yahu, sana kim derler” dedim. Sükunetle cevap verdi. “Ben sigarayým abi, bana sigara derler, ben insanýn hem saðlýðýný, hem parasýný hem moralini çalarým ben aslýnda insanlara düþmaným ama herkes beni dost bilir..!”

“Bilenler, uzmanlar sigara paketinin üstüne istedikleri kadar, “sigara öldürür, sigara saðlýða zararlýdýr” diye yazadursunlar benim dostum çoook” diye bir de bana hava attý.

Gel de çýk iþin içinden.

Dedim ki; su içtiðimiz bardaðýn üzerinde, giydiðimiz elbise, ayakkabý veya diðer þeylerin üzerlerinde, “Bu bardaktan içen ölür, bu elbiseyi, bu ayakkabýyý giyen ölür,” yazýlarý olsa, acaba bu malzemeleri kullanýr mýydýk..!

Herkesin, ama herkesin ortak cevabý “HAYIR” oldu. ben de hayretimi gizlemedim..!

Bir zamanlar ben de sigara kullandým. Bu ayýbýmý,  kusurumu sizinle paylaþtýðým için özür dilerim. Günümüz Avrupalýsý, sigara içen insaný ikinci, üçüncü sýnýf insan  yerine bile koymuyor.

Peki ben, sigarayý nasýl býraktým..?

Önce býrakmayý istedim. Þu anda sigara içenler, sigarayý býrakmak “istemedikleri” için sigara içiyorlar.

Sigarayý masanýn üzerine koyup, ona bir sürü sorular sordum yani sigarayla konuþtum..!

“Sen” dedim, “ey kendini bana dost gibi gösteren þeytan, sen benim dostum olamazsýn..! Dost dostuna ihanet etmez. Zulüm ve kötülük ederek zarar vermez. Sen bana zarar veriyorsun. Dost gibi görünüp düþmanlýk yapýyorsun. Senin düþman olduðunu kabul ettim ve ediyorum. Bundan sonra sana dostumsun falan demeyeceðim. Açýkça sen benim düþmanýmsýn. Düþmandan merhamet, anlayýþ ve teselli beklenmez.

Bekleyenler akýllý deðil aptal insanlardýr. Bundan böyle aklý baþýnda insan gibi dolaþacaðým ve seni terk ediyorum” dedim ve gerçekten terk ettim.

Eve telefon açýp hanýma; “Hatun müjde ben sigarayý býraktým” dedim. Benim haným huyumu bildiði için, “Aman kocacýðým, ben seni bilirim yemekten sonra yine canýn çeker yine içersin. Böyle diyerek kaç defa býraktýn. Neyse hayýrlý olsun. Madem býraktýn seni kutlarým” diyerek  konuþmayý sonlandýrdýk.

Akþam eve gelip yemekten sonra, hanýmýn dediði gibi sigara burnuma gevrek-gevrek kokmaya baþladý. Kendimle kavgaya baþladým. Kavgam nefsimle gönlüm arasýndaydý. Nefsim “Hadi iç yahu derken” gönlüm, “ sen bunu býraktýn mý býrakmadýn mý?

Hala düþmandan merhamet bekliyorsun. Gerçekten sen aptalýn tekisin. Elbette þeytan veya onun besledikleri sana hoþ ve þirin gelecek, gösterilecek. Sigarayý býraktýysan “iradeni kullan. Nasýl ramazanda oruç tutarken üç gün uyum süresi varsa bunda da vücudun uyum süresi var.” Ne söylesem boþa mý..!?

Elimi kaldýrýp, kendime tokat attým.  Kendimi üç defa tokatladým. Haným þaþýrdý. “ Sen ne yapýyorsun?” dedi.

“Nefsimi tokatlýyorum” dedim. Tokadý yiyen nefsim adam oldu mu? Herhalde oldu ki o gün bu gündür, yani 10 Mayýs 1998’den beri aðzýma sigara koymadým inþallah da koymayacaðým. Çünkü sigarayý, inanarak, isteyerek ve bilhassa zararýna inanarak býraktým. Düþmandan merhametin, fayda ve tesellinin olmayacaðýna inandýðým için býraktým. Bana bu irade gücü veren Rabbime sosuz þükürler olsun.

Evet her þey beyinde baþlayýp beyinde bitiyor. Ýstemek, nefisle veya gönülle..!

Düþman da bende, dost da bende. Ben kimi tercih ediyorsam onunlayým demektir. Gerisi boþtur. Sigarayý ancak býrakmak isteyenler býrakabilir diye düþünüyorum.

Doðru bilgiyi kullanmak, arýnýn bal yapmak için konduðu çiçeðe zarar vermemesi gibidir. Hiçbir arý polenini almak için konduðu çiçeði kýrmaz ya da zarar vermez.

Bu efendimizin eðitim metodudur. Kýrmadan söylemek veya anlatmak. Söylemek kolay yapmak çook zordur. Ýmaný ve irade gücü saðlam olanlar baþarabilirler diye düþünüyorum ki o zaman efendimizin þu duasý aklýma geliyor.

“Allah’ým; imansýz kalpten, doymak bilmeyen nefisten, faydasýz ilimden, kabul olmayan dualardan sana sýðýnýrým.”

Sevgi ve saygýlarýmla...

 

Mahir EYÜBOÐLU

Eðitimci- Ýletiþimci-Yazar

15 Haziran 2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.