Cesaretin bittiði yerde esaret baþlar - 1

22 Þubat 2012 18:46 / 2210 kez okundu!

 


Olaylarýn ve insanlarýn bir görünen yanlarý vardýr, bir de görünmeyen yanlarý. Görünen yanlarý zahiri, yani zuhur eden, ortaya çýkan, herkesin görüp bildiði yanýdýr. Görünmeyen yaný ise batýni, yani içte kalan, herkesin bilmediði, sadece o insanýn bildiði, ama rabbimizin de bildiði gizli olan yanlarýdýr.

Biz genelde insanlarýn görünen yanlarýna göre güven duyarýz veya duymayýz. Görünen yan ve yönlerimizle karþýmýzdaki kiþiye güven veririz veya vermeyiz. Güven veremediðimiz an ve zamanlarda, karþýmýzdaki insanýn beyninde vesvese veya þüpheler oluþmaya baþlar. Aslýnda görünen yanlarýmýzdaki hal ve hareketlerimiz görünmeyen yan dediðimiz duygu ve düþüncelerimizin birer yansýmasýndan ibarettir. Davranýþlar, düþüncelerin harekete geçmiþ halidir.

Þüphe ve vesvesenin zýddý güvendir. Güven ve þüpheler ters orantýlýdýr. Biri arttýkça diðeri azalýr. Hangi yanýmýzý daha çok devreye sokarsak, karþýmýzdaki kiþide o deðer yargýsý oluþur. Güven veren davranýþlar güveni, þüphe ve vesvese veren davranýþlar da þüpheyi besler ve oluþturur.
Ýnsani ve imani deðerleri tam ve saðlam olan insanlar, karþýsýndakine daima güven veren davranýþlar içinde olur. Görünen yanlarýnda sapmalara rastlanmaz, veya çok az rastlanýr. Þüpheleri ortadan kaldýrýcý hal ve davranýþ içinde bulunurlar. Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi vesselama Muhammed'ül Emin denmesinin sýrrý budur. Güvenilen insan olmak... Bunu Mevlana Hazretleri "Ya olduðun gibi görün, ya da göründüðün gibi ol" diyerek tanýmlýyor.

Ýnsan iliþkilerinde güven biterse, gerçek hasbi deðerler, olgunlaþmýþ saygýlar, yüreklice soru sorabilme cesareti, kýsaca öðrenme ve bilgilenme deðerleri de biter. O zaman kaybedecek hiçbir þeyiniz kalmaz. En tehlikeli iliþkiler o zaman baþlar… Waterlo Savaþýný kaybeden Napolyon, komutanlarýna, savaþý neden kaybettiklerini sorduðu zaman, komutanlar "bir sürü nedeni vardý" derler. "Anlatýn!" deyince; "Bir, barut bitti…" dedikleri zaman, Napolyon, "Durun" der, "Barut bittimi her þey bitmiþ demektir, gerisini saymanýza gerek yok…"

Ýnsan iliþkisinde de güven bittimi her þey bitmiþ demektir. Sevgi, saygý ve sorumluluk deðerlerini yeniden yeþertebilmek öyle kolay bir iþ deðildir.
O nedenle, her sevginin bir karþýlýðý, her saygýnýn bir aðýrlýðý, her sorumluluðun da bir çerçevesi vardýr. Karþýlýðýný bulamayan sevgiler, dipsiz kuyuya atýlan taþ gibidir. Emek ve enerjilerimiz tükenir ama bir ses, bir karþýlýk alamayýz…! Verip de karþýlýðýný alamadýðýmýz sevgiler de böyledir. Çorak topraða ekilen tohumlar gibi…

Topraðý iyi tahlil etmek gerek. Unutmayalým ki dikenler ekilmeden çýkar. Dikenleri ýslah edeceðim diye aþýrýya kaçýp da buðdayýmýza zarar verenlerden olmayalým. Ekmekten, ýslah çalýþmasýndan yorulmadýðýmýz sürece, bu dünyada olmasa bile ahirette karþýlýðýný, eðer inanýyorsak, mutlaka alýrýz.

Kula güvenmek, aslýnda yaratana duyulan gerçek güvenden geçer. Ýmanýn tam ve bütün olduðu her alanda insan kendini güçlü ve cesur hisseder. Cesaret gücünü imandan alýr. Cesaret. Nice olmazlarý olura çevirebilme azmidir. Olmazlarý, olura çevirirken kullanýlan irade gücü ve teslimiyet ruhunun þahlanmasýdýr. Yaratana teslim olmayanlar, O'nun insana baðýþladýðý teslimiyet gücünden yeterince istifade edemezler.

Demek ki, olumsuzluklarla karþýlaþtýðýmýz zaman, "Eyvah ben þimdi bu yükü nasýl taþýyacaðým" diyerek korku sendromlarý (mazeret ve bahanelere sýðýnma, saklanma) üretmek yerine, "Ben, bu yükü ne ile taþýrsam daha rahat ve kolay çözüme ulaþýrým" diyen olmak gerekir.

Her olumsuz gibi, zor gibi görünen þeylerin arkasýnda, mutlaka olumlu bir yan vardýr. Her zorlukla birlikte, bir kolaylýk vardýr. her zorlukla birlikte yine bir kolaylýk vardýr. Bir iþi bitirince hemen ötekine baþla (inþirah-5/6).

Çünkü inanan insanlar bilirler ki, Allah kimseye taþýyamayacaðý yükü yüklemez… Biz yeter ki, yükümüzü ne ile, ne zaman ve nasýl taþýyacaðýmýzýn hesabýný yapmayý bilelim. Bunu da ancak, cesur, kararlý ve azimli adýmlar atarak yapabiliriz. Savaþmaktan, (mücadele) savaþýndan kaçmayacaðýz. O zaman þer bildiðimiz þeylerden bile bize hayýrlar ulaþabilir (2 /bakar-216).

Ýster yaratana inansýn, isterse davasýna inansýn, mücadele gücü, imandan gelir. Ýnancý tam ve bütün olan insanlar, karþýlarýna çýkan her zorluðu, bir imtihan, bir mücadele vasýtasý olarak görürler. Bu imtihaný baþarmak için yoðun bir gayret sarf ederler. Onlar korkmaz veya yýlmazlar…

Þuurlu cesaretleriyle mücadeleyi sürdürürler.

Ýman ve inanç deðerleri zayýflarsa cesaret de zayýflar. O vakit cesaretin bittiði noktada esaret baþlar. Yaþamýn, olaylarýn, iliþki kurduðumuz insanlarýn, kýsacasý her þeyin esiri olduðumuz bir hayat sürmeye baþlarýz. Halbuki, meselelerin üstüne gidersek, o bizden korkar, onu ayaðýmýzýn altýna alýr ezeriz. Ama meselelerden korkarsak, o bizim tepemize çýkýp bizi ezmeye baþlar. Sakýn unutmayýn ki, bisiklete bile binerken, dümeni daima düþeceðimiz tarafa kýrarsak, düþmekten kurtuluruz. Esareti baþlatan ve yaþatan deðil, cesareti baþlatan ve yaþatan olalým. Çünkü cesaretin bittiði yerde esaret baþlar. Cesur adýmlar atýp, cesur kararlar almanýz, dilek ve dualarýmla...


Mahir EYÜBOÐLU
Eðitimci-Ýletiþimci-Yazar
Aile Danýþmaný

20.02.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.