Londra renkler geçidi

31 Ağustos 2012 14:58  

 

Londra renkler geçidi

2012 Londra Paralimpik Oyunları, felçli astrofizikçi Stephen Hawking’in startını verdiği muhteşem bir açılış töreniyle başladı. 11 gün sürecek oyunlara 164 ülkeyi temsil eden 4 bin 200 sporcu katılıyor

Kraliçe II. Elizabeth ilan etti ve Londra’da Olimpiyat meşalesi yeniden yandı. Olimpiyat Stadı’nı dolduran 80 bin kişi, yine muhteşem bir açılış töreni izledi. 164 ülkeden 4 bin 200 bedensel ve zihinsel engelli sporcunun sahneye çıktığı açılış töreniyle, 11 gün sürecek olan 2012 Londra Paralimpik Oyunları resmen başladı.

Bradley Hemmings ve Jenny Sealey tarafından hazırlanan “Aydınlanma” temalı açılış töreninin ünlü konukları arasında; sinir sistemini etkileyen ALS hastalığı nedeniyle tüm bedeni felç olan, gelmiş geçmiş en büyük astrofizikçilerinden Stephen Hawking ve Yüzüklerin Efendisi filmlerinde Büyücü Gandalf rolüyle tanınan Britanyalı aktör Sir Ian McKellen da yer aldı.


Statta “Büyük Patlama”

Törenin başlamasıyla önce stadın ortasında tekerlekli sandalyesiyle Profesör Hawking belirdi. Hawking, iletişim kurmak için kullandığı bilgisayarlı ses sistemi sayesinde Zamanın Kısa Tarihi kitabından “Yere doğru bakmak yerine gözünüzü yıldızlara dikin. Meraklı olun” bölümünü okuduktan sonra sahnenin ortasına dev bir şemsiye yerleştirildi ve tören Big Bang’in (Büyük Patlama) canlandırılmasıyla başladı. Engelli eski askerler ve eski atletlerden oluşan üç bin gönüllünün yardımıyla, engelli sanatçıların sahnelediği gösterilerde bilimden sanata ve insan haklarına kadar çok sayıda tema işlendi. Ellerinde şemsiyeler taşıyan engelli akrobatlar ile Paralimpik Oyunları’nda daha önce yarışan sporcular altın tekerlekli sandalyeler üzerinde stadyumda uçarken, 4.5 metre uzunluğundaki esnek sırıklar üzerine çıkan dansçılar da onlara eşlik etti. Daha sonra Hawking, aktör McKellen ile birlikte Shakespeare’in The Tempest/Fırtına oyunundan bir bölümü sahnelemek için yeniden sahneye çıktı. Olimpiyat meşalesini ise 1960’da Roma’da düzenlenen tarihin ilk Paralimpik Oyunları’nda Britanya adına ilk altın madalyayı kazanan sporcu Margaret Maughan yaktı.

Organizatörler seyircinin yoğun ilgisinden de memnun. Ekonomik krize rağmen, 2.5 milyon biletin 2.4 milyonu, daha müsabakalar başlamadan satıldı.

Olimpiyat Oyunlar’ında yarışan ilk ampüte atlet olan Güney Afrikalı Oscar Pistorius, artık engelli sporcuların da gerçek atletler gibi muamele görmesinin ilginin artmasında büyük rol oynadığını söyledi. ABD’li engelli voleybolcu Kari Miller ise seyircilerin sporculara acıdığı dönemin artık geride kaldığını ifade etti.

Törenin açılışı gibi kapanışını da Hawking yaptı. Paralimpik Oyunları’nın dünyada engellilere olan bakış açısını değiştirdiğinin altını çizen Hawking, “Hepimiz farklıyız, standart insan diye bir şey yok ama hepimiz aynı ruhu paylaşıyoruz. Önemli olan yaratma kabiliyetimiz. Bu kabiliyet, sportif başarı da olabilir, teorik fizik de” diye konuştu.


“İnsan hakları hemen şimdi”

Açılış töreninin en siyasi dakikaları, 1948’de imzalanan BM İnsan Hakları Sözleşmesi’nin sahnelendiği gösteriydi. Engelli haklarına vurgu yapan sözleşmenin her bir sayfası dev bir tekerleğin üzerinde döndürülerek sergilendi. Ardından sahneye devasa bir ampüte insan heykeli çıkarıldı. Ellerinde “İnsan hakları hemen şimdi” yazılı pankartlar taşıyan dansçılar, dünyada uluslararası hukuk tarafından garanti altına alınan imkânların sağlanması çağrısı yaptı.


Meşaleyi ilk şampiyon yaktı

İki buçuk saat süren törenin sonunda Olimpiyat meşalesini stada Afganistan’da bir Taliban saldırısında iki bacağını kaybeden eski komando Joe Townsend “uçarak” taşıdı. Thomas Heatherwick’in dallı budaklı bir çiçek biçimindeki “Olimpik meşalesini” yakma onuru ise, tarihin ilk Paralimpik Olimpiyatları olan 1960’daki Roma Oyunları’nda okçuluk dalında Britanya’ya ilk altın madalyayı kazandıran Margaret Maughan’a aitti.


NEWTON’IN ELMASI, HIGGS’İN BOZONU

Açılışı Stephen Hawking yapar da, törende bilimden kaçış olur mu... Tören boyunca bilimin kısa tarihine de çok sayıda göndermelerde bulunuldu. Gösteri sırasında seyirciler kendilerini ansızın Isaac Newton’ın bahçesindeki elma ağaçlarının ortasında buldu. Yerçekiminin keşfi dünyanın en büyük “toplu elma ziyafetiyle” kutlandı: Sahnedeki dansçıların geri sayım yaptıktan sonra işaret vermesiyle stadı dolduran tüm seyirciler, gösteriden önce kendilerine dağıtılan elmalardan bir parça ısırdı. Ardından da seyirciler üç asırlık bir zaman yolculuğuna çıkarılarak kendilerini bilimin son büyük keşfi Higgs Bozonu’nun ortaya çıkarıldığı CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcı’sında buldu.


YASAKLI ŞARKI ÇALINDI

Açılış töreninde ayrıca “Engelliler Yılı” ilan edilen 1981’de piyasaya çıkan, ancak daha sonra sözleri rahatsız edici bulunarak BBC tarafından yayından kaldırılan Ian Dury’nin Spasticus Autisticus şarkısı 80 bin seyirci önünde çalındı. Britanyalı rock müzisyeni, çocuk felci hastalığı yüzünden gelişim sorunları yaşamıştı ve gençliğinde sadece engellilere eğitim verilen okullarda okumak zorunda kalmıştı. Şarkının sözleri şöyle: “Selam siz normal dünyada yaşayanlar. Benim hikâyemi kavramayabilir ya da anlamayabilirsiniz...”


ENGELLİ DANSÇILAR ŞEMSİYELERLE “UÇTU”

Açılışın en çok kullanılan öğelerinden biri şemsiyelerdi. Stadın ortasında Büyük Patlama’nın canlandırılmasının ardından, ellerinde şemsiyelerle “gökten inen” 600 kadar dansçı havada göz alıcı bir performans sahneleyerek evrenin ilk ânındaki kaosu canlandırdı. Altın tekerlekli sandalyeler üzerinde sahneye çıkan eski Paralimpik sporcuları da gösteride yer aldı.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2012 15:11

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0