Kürtçe ders kitabı sonunda hazır!

14 Ekim 2012 14:16  

 

Kürtçe ders kitabı sonunda hazır!

4+4+4 sistemiyle birlikte bu yıl ilk kez okullarda seçmeli ders olarak okunan Kürtçenin öğretim materyali, okulların açılmasından yaklaşık 1 ay sonra hazır.

‘Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi’ kapsamında Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde ayrı ayrı hazırlanan 5. sınıf Kürtçe öğretim materyalleri, MEB ’nin internet sitesi üzerinden bugün yayıwlanacak. Kitaplar, baskı işlerinin tamamlanmasının ardından okullara dağıtılacak.

Kürtçe dersi için hazırlanan öğretim materyalinin kapağında, Kürtçe dilini anlatan bir şarkının sözleri yer alıyor. Şarkının sözleri şöyle: “Süslü ve güzeldir/Hoş ve şirindir Kürtçe dili/ Güzel bir sestir/Nazlı ve latiftir Kürtçe dili.’


Nevruz Bayramı da ders kitabına girdi
Kitap, 9 üniteden oluşuyor. Birinci üniteyi ‘Alfabem’ oluşturdu. Ünite kapsamında alfabede yer alan harfler ve okunuşları, bitişik harflerin okunuşları, birbirine yakın sesler, ‘Harflerin Marşı’ adlı Kürtçe şiir ve sayılar konusu da işleniyor. ‘Ben ve Ailem’ , ‘Okulum ve Çevrem’, ‘Beden ve Sağlık’ ünitelerin ardından ‘Mevsim ve Takvim’ başlıklı beşinci ünitede mevsimler, ay, hafta, gün ve saatler kavramları işlenirken Nevruz Bayramı’na da değiniliyor.

Altıncı ünitede ‘Yiyecek ve İçecekler’, ‘Oyun ve Masallar” başlıklı yedinci ünitede saklambaç, çelik çomak, sek sek, bilye oyunları ile tekerlemeler, bilmeceler, fıkralar ele alınıyor. Yalancı Çoban’ın hikâyesinin Irak ’ın kuzeyinde anlatılan versiyonu ve Ağustos Böceği ile Karınca’nın şiiri de bu ünitede yer alıyor. Sekinci ünite ‘Serbest Etkinlikler’ dokuzuncu ünitede ise ‘Trafik ve Seyahat’ başlıklı.

Kitabın son kısmında ünitelerde yer alan kelimelerin bulunduğu küçük bir Kürtçe-Türkçe sözlük de yer alıyor. Öğretilenler dinleme, okuma, konuşma ve yazma zamanları ile boşluk doldurma, grup etkinlikleri, bulmaca, bilmece, tekerleme ve oyunlarla pekiştiriliyor. AA

Radikal, 13.10.2012

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0