Küresel ısınmaya karşı pedal basacaklar: 'Gelecek için bisikleti seçin'

27 Haziran 2008 08:01  

 

Küresel ısınmaya karşı pedal basacaklar: 'Gelecek için bisikleti seçin'

Ege Bölgesi’ndeki tek bisiklet derneği olan "İzmir Bisiklet Derneği" üyeleri küresel ısınmaya karşı yeniden yollara düştü. 2007 yılında 15 kişilik ekiple 1000 km’den fazla yol yaparak “Küresel Isınmaya Karşı Egenin İki Yakasında Buluşma, İzmir-Atina Bisiklet Turu”nu gerçekleştiren dernek üyeleri bu kez aynı nedenle İzmir’den Fethiye’ye 10 günde 600 kilometre pedal çevirecek. Ekip Başkanı Mehmet Savaşçıoğlu, “Dünyamızı korumak hepimizin görevi, kuraklık artık kapımızda değil onu yaşıyoruz. Geç kalındığı ortada ancak felaketle karşılaşmamak için hala önlem alabiliriz. Bu nedenle küresel ısınmaya karşı 7’den 70’e herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Enerji tasarrufu sağlayan binaları tercih edin, klima kullanımını azaltın, ekolojik tarıma geçin ve Kyoto sözleşmesine de imza koyun” dedi.


İzmir Bisiklet Derneği Başkanı Mustafa Karakuş ise küresel ısınmanın devam etmesi durumunda sonuçlarının ağır olacağına dikkat çekerek, Uzmanlar, yaz aylarında Türkiye’nin batısında sıcaklıklar 5 ile 6 derece, Orta ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 3 ile 4 derece yükseleceğini her yerde söylüyor. Bunların sonuçlarının ne olacağını da hepimiz biliyoruz. Bizim amacımız insanları bu konuda daha duyarlı olmaya davet etmek. Örneğin bisiklete yönelin çocuklarınıza hediye olarak bilgisayar alabilirsiniz ama bisikleti de unutmayın. Sağlık açısından olduğu kadar dünyamız için de bunu yapın. Araba kullanılmayan her 2 kilometre için 0,75 kg. karbondioksit tasarruf ediliyor. İşte bunu yaparak temiz bir dünyaya katkıda bulunun” diye konuştu.



İZMİR'DEN KAŞ'A DEK



İzmir’den başlayacak olan bisiklet turu Kaş’da sona erecek. Yaklaşık 600 km’lik güzergah boyunca sunumlar ve söyleşiler yapılacak. Turun yaklaşık 9 gün sürmesi planlanıyor. 8 kişilik bisikletli ekip günde ortalama 70-80 km yol katedecektir.



Tur güzergahı boyunca konaklanacak merkezlerde “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” hakkında sunumlar düzenlenecek, kamuoyunun ilgisi bu konulara çekilecektir. Çevre dostu bir araç olan bisiklet kullanımının yaygınlaşması, insanların yaşam boyu spor alışkanlığı kazanması, sağlıklı nesiller yetişmesi için bisikletin önemi vurgulanacak. Konaklanacak merkezlerde kent içinde yerel bisiklet sürücülerinin katılımı ile şehiriçi bisiklet turları düzenlenecek...



Ayrıntılı bilgi için www.izmirbisiklet.org adresine başvurulabilir.



Sesonline.net

27.06.2008


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0