Hrant Dink’ten Milliyetçi Yaratmak - Koray Doğan Urbarlı

25 Ocak 2010 11:55 / 2648 kez okundu!

 


Taraf Gazetesi’nin 20 Ocak günkü sayısında Rasim Ozan Kütahyalı (ROK), gündeme uygun olarak, Hrant Dink ile ilgili bir yazı yazdı. Karmaşık bir yazıydı aslına bakarsanız. Sanki ROK yazı içinde bir kere fikir değiştirmiş ve sonra ilk fikrine (başlıkta özetlediği fikre) geri dönmüştü.

Yazının başlığı: “Bir Ermeni milliyetçisi olarak Hrant Dink…” Kabul etmek gerekir ki tahrik edici bir başlık. Her şeyin söylendiği, her türlü sıfatın takıldığı Hrant Dink’e bir Ermeni milliyetçisi demek, kritik bir noktada duruyor çünkü. Öldürülmesinden hemen önce ve sonra da bu tip şeyler söylenmişti hakkında. (ROK’un bu açıdan söylemediğinin kesinlikle farkındayım. O yönde bir gönderme yapmış gibi görünmek istemem.) Yazının ana konusu şöyle özetlenebilir: Hrant Dink bir Ermeni milliyetçisiydi ama örnek, iyi bir milliyetçiydi. Örnek alınması gereken bu milliyetçiliği de Türkçüler, Türk milliyetçileri örnek almalıydı. Çünkü onların milliyetçilikleri kötüydü.

Yazıda çok hissedilmese de örnek Hıristiyan vurgusu da var. Tabii ki onu örnek alması gerekenler de İslamcılar. Yani aslında ROK diyor ki; Hrant Dink Türk-İslam sentezinin bir prototipidir. Türk-İslam sentezini kuranların örnek yurttaş olarak alması gereken kişi Hrant Dink gibi olmalıdır. Böyle bir şey olur mu? Oluyormuş, haberimiz yokmuş!

Bir sosyalistten, bir enternasyonalistten milliyetçilere örnek yurttaş çıkarma çabası takdir edilesi bir çaba olabilirdi gerçekten. Fakat bu, onlara nasıl daha iyi milliyetçi olacaklarını öğretmek şeklinde gerçekleşirse en hafif söyleyişle abukluk olur. Milliyetçilerin ehlileştirilmeye değil; insanileştirilmeye ihtiyacı vardır ki zaten o zaman milliyetçilik fikri yara alır. Yoksa milliyetçiliği ehlileştirme çabalarına ulusalcılık diyen var, yurtseverlik diyen var. Evet, insanileşmeye, ayrımcılığa karşı olmaya ihtiyaç var ve evet Hrant Dink bunun için iyi bir modeldir. Bir sosyalist ve enternasyonalist olarak Hrant Dink…

ROK, yazısında belirli değerler sıralıyor ve bunların Dink’te olmasını milliyetçiliğe bağlıyor. Bu değerlere sahip çıkmak için milliyetçi olmayı bir gereklilik olarak gösteriyor. Milliyetçi olmayan birinin “ “Ne yapalım Ermeni olarak doğduk. Kendim seçmedim. Öyle olduk işte” şeklinde bir düşünceyle kendi kimliğini iplemeyen bir Ermeni” olabileceğini yazabiliyor. “Ermeni kimliğiyle, diliyle, kültürüyle yani her yönüyle Ermeni toplumuyla manevi bağları vardı…” cümlesindeki, yazının tümüne sinmiş olan ROK’un, Hrant Dink’in en yakınlarından biriymiş gibi olan üslubunu bir yana bırakırsak; bu alıntıya Türk ve Türkiye açısından örneğin Nazım Hikmet’i koyamaz mıyız? Orhan Pamuk uymuyor mu o cümlelere? Ahmet Altan? Hepsi mi milliyetçi, yoksa ROK’un milliyetçilik kıstaslarında bir sorun mu var?

“Sadece Ermeni cemaati değil, yeryüzündeki tüm Ermenilerin meseleleri ve dertleri Hrant Dink’in ilgi alanındaydı” da; örneğin Haiti’deki dram ya da Filistin sorunu ilgi alanı olmayacak mıydı? Bir milliyetçiyle, bir enternasyonalisti ayıran da tam bu değil midir? Bu ayrımı ısrarla görmek istememiş ROK. Koca bir Dünya’dan sadece Ermenistan’a ve Ermenilere yönelik olanları görmüş, yazmış. Bu eksik bakışla da Hrant Dink olmuş bir milliyetçi.

Yazının sonundaki tespit çarpıcı… Yine aynen aktarıyorum: “Ancak böyle Türkler, böyle Türkçüler, böyle Kemalistler artarsa Türk milleti gerçekten muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkabilir…” Bir cümlede ne kadar çok yere gönderme. Bir de bu cümlenin çıkış noktasının Hrant Dink olduğunu düşünün! Tam bir çorba değil mi? Yazının tümü gibi karmakarışık…

ROK’un “Hrant ahlakı” dediği şey, üzgünüm ama soldur, Hrant Dink’in temsilcisi olduğu düşünce akımıdır, ideolojidir. Türk sosyalistlerini milliyetçi olarak itham edip yerden yere vuran, 68’in dandik olduğunu söyleyen ROK; Ermeni asıllı Türkiyeli bir sosyalisti ise milliyetçi olduğunu düşündüğü için övüyor, örnek gösteriyor. Sanırım tek gerçek ise, ROK’un Türk olsun ya da Ermeni olsun bir sosyaliste tahammül edemediği gerçeği.


Koray Doğan Urbarlı
22.01.2010


----

Bir Ermeni milliyetçisi olarak Hrant Dink... Rasim Ozan Kütahyalı



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
24 Ocak 2010 14:18

İSMAİL HAKKI ATILGAN

Sayın Koray!

Cahilliğimi mazur görün ama, demek istediğinizi doğrusu anlıyamadım.
Hem sayın Kütahyalı'nın hem sizin yazınızı defalarca okudum.

Kısaca anladığım, sizin Kütahyalı'yı anlıyamadığınızı anlamış gibi görünerek anlamak istemediğinizi düşündüm. Hatta ondan bahsederken kısaltma kullanarak bahsetmenizde bir küçümseyen tavır var. Sanki bir hasetlenme, bir kıskanmayla karşık aşağılama var gibi. Doğru bulmuyorum bu tavrı. Demokratça bir eleştiri değil sizin yazınız.

Ne yani şimdi insanların kendi AİDİYET'lerini savunmaları, kendilerini ifade etmede gösterdikleri birliktelikler kınanması gereken öne çıkarılmaması gereken eylemler midir? Bir Ermeninin, bir Rum ya da bir Slav veya bir Bask'cının ya da bir Türk'ün kendi kültürünü paylaşmış olması milliyetcilik midir? Benim bildiğim Milliyetçilik bir ideoloji, bir siyasi üstünlük, ırkçılığa dayalı bir yönetim şeklidir. Sayın Kütahyalı'nın yazısında HRANT için böyle bir yakıştırma yok ki... tam tersi onun insanlık ve kendi kültürünü başkalarının kültürüyle aynı oranda yükseltme çabasının olduğu, bunun için ırka dayalı milliyetçi Ermenileri bile iknaya çalıştığı yazılıyor. Belki yazının başlığı yanlış olabilir ama bence o da değil. Bizlerde bir şartlanmışlık var. Ne zaman birileri kendi özüyle sahiplenmeğe başlasa hemen MİLLİYETCİLİK yaftasını yapıştırıyoruz. Burada aranması gereken o milli kültür paylaşımında hükmetme, üstün gelme, diğerini küçük ve önemsiz görme var mı, yok mu ona bakmalıyız.

Bence yazınızı bir daha gözden geçirin ve demek istediğinizi daha net belirtin.

Bu günlerde demokratlar arasında ayrışıma değil, birlikteliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

23 Ocak 2010 00:18

Teşekkür Ederiz

Sayın Koray Doğan, ilgili yazıya yanıt yazmayı düşünürken duygularımızı dile getirdiniz, sağolun.

Timur Ugan
22 Ocak 2010 20:55

msakaryalı


Sevgili Koray Doğan,

Yazını keyifle okudum. Kutlarım.
Sevgilerimle

Muammer Sakaryalı
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.