‘Çözüm'e yeniden dönmek - Oral ÇALIÞLAR

28 Nisan 2018 04:17 / 2585 kez okundu!

 

‘Çözüm'e yeniden dönmek - Oral ÇALIÞLAR

 

Ne kadar uzaðýnda görünsek de... 25 Haziran sabahý, kazanan kim olursa olsun, "çözüm meselesi"nin yeniden gündemimize geleceðini söyleyebiliriz.

 

******

 

‘Çözüm’e yeniden dönmek

 

Oslo'dayýz. Nobel Barýþ Merkezi'nin önündeyiz. 7 Ekim 2016'da, Kolombiya Devlet Baþkaný Juan Manuel Santos, bu binada Nobel Barýþ Ödülü'nü almýþtý. Santos, Kolombiya’daki Devrimci Silahlý Güçler’e (FARC) barýþ anlaþmasý imzalayarak 52 yýllýk savaþa son vermiþti. Kolombiya'daki çatýþmalarda 220 binden fazla insan hayatýný kaybetmiþti.

Demokratik Geliþim Enstitüsü’nün (DPÝ) davetiyle, "Türkiye'de zor zamanlarda kapsayýcý diyaloðu desteklemek" baþlýklý yuvarlak masa toplantýsýndayýz. Konumuz; "Çatýþma çözümünde medyanýn rolü..."

Konuþmacý üç gazeteci. Kargaþa ve gürültüden uzak, sakin bir þehirdeyiz. Kolombiya Devlet Baþkaný Santos'un danýþmaný gazeteci John Jairo Ocampo Nino, silahlarýn nasýl sustuðunu, izlenen uzun ve yorucu çalýþmalarý, kýrýlmalarý, geriye dönüþleri anlatýyor.

Bir baþka deneyimli gazeteciden Ýrlanda'daki çatýþmalarýn nasýl barýþla noktalandýðýnýn öyküsüne tanýklýk ediyoruz. Owen Bowcott, Ýngiliz The Guardian gazetesinin kýdemli muhabiri ve Ýrlanda temsilcisi. Çözüm döneminin Ýngiliz Baþbakaný Tony Blair'e en yakýn isimlerden.

Sarah Lister, uzun yýllar BBC'de çalýþmýþ. Medyanýn çözüm süreçlerindeki rolü üzerine tecrübe birikimine sahip. Afganistan, Libya gibi ülkelerde medyanýn etkilerini incelemiþ.

Bu deneyleri dinlerken, çatýþmalarýn sonlandýrýlmasýnýn ne büyük zorluklarý aþmayý gerektiðini anlayabiliyoruz.

Barýþý korumak 

Kolombiyalý gazeteci Nino, Santos'un bir sözünü aktardý: "Barýþý korumak, savaþý sürdürmekten daha zor..." Nino, 15 ay önce imzalanan barýþ antlaþmasýný sürdürmenin, toplumun benimsemesini saðlamanýn güçlüklerine dikkat çekti. Barýþýn benimsenmesinde ciddi güvensizlikler olduðunu ifade etti.

Bu deneylerden biz ne gibi dersler çýkarabiliriz?

Ne kadar uzaðýnda görünsek de...

25 Haziran sabahý, kazanan kim olursa olsun, "çözüm meselesi"nin yeniden gündemimize geleceðini söyleyebiliriz.

DPÝ Direktörü Kerim Yýldýz umut ve beklentileri özetledi: "Çözüm sürecinde önemli kazanýmlar elde edildi. Atýlan her adýmýn kýymetini bilelim. Toplum bunlarý unutmadý. Yeniden baþlamak için bir zemine ve bir geçmiþe sahibiz. Çabalarýmýzdan vazgeçmeyelim. "

Oslo’da Duygu Asena’yý anmak 

Bir kaç gün önce (19 Nisan) Duygu Asena'nýn 72. yaþýný kutlamýþtýk. Oslo'daki toplantýnýn tercümanlarýndan Barýþ Yýldýrým'la Duygu'yu andýk. 12 yýl önce yitirdiðimiz kadýn özgürlüðü mücadelesinin öncülerinden olan Duygu, ayný zamanda kararlý bir insan haklarý savunucusuydu. Duygu, Barýþ'ýn da içinde yer aldýðý cezaevlerindeki ölüm oruçcularýna (2001) sahip çýkmýþ, hayata dönmelerine katkýda bulunmuþtu.

 

Oral ÇALIÞLAR

(serbestiyet.com)

27.04.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.