METAVERSE, ÝÞÝMÝZÝ NASIL ETKÝLER?

30 Kasým 2021 21:50 / 691 kez okundu!

 

 

Pladis Yönetim Kurulu Baþkaný Murat Ülker, son dönemin en çok konuþulan konularýndan birisi olan Metaverse hakkýnda bir yazý kaleme aldý.

 

****

 

Metaverse iþimizi nasýl etkiler?

 

Murat Ülker yazdý: Metaverse iþimizi nasýl etkiler?

 

Metaverse dünyasýný yaratmak için yýllýk 10 milyar dolar gibi bir bütçe ayýran Zuckerberg, internetin geleceðinin Metaverse konseptinde olduðunu, mevcut içeriklere sadece eriþilebildiðini fakat bu konsept ile karma gerçeklik sayesinde internetin somut, ulaþýlabilir olacaðýný söylüyor.

METAVERSE DÜNYASININ BÝLÝNMEYENÝ ÇOK AMA HAZIRLIKLI OLMAK LAZIM!

Dönem dönem tüm dünyayý etkisi altýna alan kavramlar, teknolojiler, ürünler ortaya çýkar ve ülkeden ülkeye konuþularak insanlýðýn gündelik yaþantýsýndaki normaller arasýndaki yerini alýr ya da kaybolur giderler. Son günlerde bilhassa teknoloji dünyasýnýn gündemini iþgal eden kavram ise Metaverse olarak öne çýkýyor. Hayatýn normalleri arasýnda yerini ne kadar çabuk alacak, tahmini zor. Metaverse artýk gündelik hayatýnýzýn vazgeçilmezi olmuþ olan dijital ve sosyal dünyada birleþtirici bir yenilik olarak þimdiden üzerinde düþünülmesi gereken fýrsatlar ve deðiþimler vaat ediyor.

Öncelikle kavramý tahlil edecek olursak; Yunanca, “sonra, ötesi” anlamlarýna gelen Meta ve Ýngilizce’de “evren” anlamýna gelen Universe kelimeleri ile türetilen kavram, fiziksel dünya ile dijital dünyanýn iç içe geçtiði, tüm dijital evrenlerin birleþtiði bir kurgusal sanal evreni ifade etmektedir. Ben ise duyar duymaz meta=mal/hizmet, verse=aksi/tersi diye düþündüm, yani hakikat olarak ne biliyorsak aksi diyebiliriz.

Günümüzün internet kullanýcýlarý çeþitli platformlar üzerinden birbiriyle iletiþim kurabiliyor ve çeþitli topluluklara katýlarak etkileþim oluþturabiliyor. Geliþtirilmesi planlanan yeni evrende ise iletiþimin sanal gerçeklik ve artýrýlmýþ gerçeklik uygulamalarý ile bir deneyime dönüþtürülmesi, fiziksel varlýðýmýzý sanallaþtýrýlarak adeta bir dijital ikizimizin (avatar) bu yeni evrende gezmesi, oyun oynamasý, çalýþmasý, alýþveriþ yapmasý, hatta eðlenmesi yani fiziksel hayatta yaptýðý her þeyi bu sanal evrende yapabilmesi hedefleniyor. Günümüz teknolojisi ile tüm bunlar henüz gerçekleþme aþamasýnda bir hayal olsa da Metaverse düþüncesi akýllara ilk düþtüðü günden bu yana hiç bu kadar sahici gelmemiþti bana... Bunun hayalperestlik olduðunu söyleyenler geleceði tahmin edenler olmayacaktýr.

Metaverse kavramýyla ilk olarak ödüllü bilim kurgu yazarý Neal Stephenson’ýn Türkçe’ye de Parazit adýyla tercüme edilen Snow Crash adlý romanýnda karþýlaþýlmýþ. Ne yazýk ki bu tür kitaplarý iþ yoðunluðum nedeniyle okuyamýyorum. Arkadaþlarýmdan öðrendim, Stephenson, gelecek temasýný iþleyen 600-700 sayfalýk romanlar yazýyormuþ. Söz konusu romanda insanlarýn avatarlarýyla temsil edildiði bir sanal evren konu ediliyor ve Metaverse kavramý dillendiriliyor.

Aslýnda biz bu konuyu ilk kez Neal Stephenson’dan duymadýk bence.. Birleþik evrenler ve bu evrenlerin fiziksel dünyayla etkileþimi hayali hep bilim-kurgu filmlerinin en fazla tercih edilen konularýndan biri diye düþünüyorum. Merakla izlediðim Matrix, Tron, Total Recall, Black Mirror filmlerinde, dizilerde  bu yeni evreni tanýmlamaya yönelik kurgular oluþturulmuyor muydu?  Metaverse tanýmýný en anlaþýlýr þekilde zihinlerimizde canlandýran film 2018 yýlýnda vizyona giren ve yönetmenliðini Steven Spielberg'in yaptýðý Ready Player One (Baþlat) filmiydi. Filmde fiziksel dünyada yaþadýðý sýkýntýlardan uzaklaþmak için sanal gerçeklik evreni Oasis’e giden bir gencin hikayesi anlatýlýyordu. Hikaye genel olarak klasik iyi kötü mücadelesi olsa da hikayenin geçtiði evren önümüzdeki yýllarda fiziksel gerçekliði dahi yutma potansiyeli bulunan Metaverse aleminin zihinlerimizde canlandýrýlmasýný kolaylaþtýracak türdendi.

Þimdi þunu da belirtmeliyim; benim bu metaverse evrenle ilk buluþmam rahmetli anneannemin bana anlattýðý kýssalarla olmuþtur. O zamanki evliya kullar hakkýnda tayyi mekan, tayyi zaman hikayeleri anlatýrdý. Babaannemin anlattýklarýndan öðrendiðim bu kavramlarý daha sonra araþtýrdým ve sözlükte “dürüp bükmek; mesafe katetmek, geçip gitmek” anlamlarýndaki tay (tayy) kelimesi tasavvufta uzak bir yere bir anda gitmek, an içinde çok uzun bir zaman yaþamak, ayný anda birden fazla yerde bulunmak gibi olaðan üstü durumlarý belirtmek için kullanýldýðýný öðrendim. Kavramýn mekânla iliþkisi “tayy-i mekân, bast-ý mekân”, zamanla iliþkisi “tayy-i zaman, neþr-i zaman, bast-ý zaman” þeklinde ifade ediliyor. Kur’an’da iki yerde geçen tay, kýyamet günü göklerin Allah’ýn kudret eliyle dürüleceðini beyan etmek için zikredilmiþ.

Hadislerde hem kýyamet gününe atfen hem de gündelik bir fiil olarak yer almýþ. Modern dönemde, tarih ve zaman algýsýna baðlý olarak insan zihninin çaðlar üstü bilgi ya da yorum üretme yeteneði bu kavramla ifade edilmiþ, meselâ Nâmýk Kemal insanýn akýl yoluyla tayy-i zaman ve tayy-i mekân edercesine tarihî bilgiyi ürettiðini söylemiþ, Yahyâ Kemal Beyatlý, “Çýk tayy-i zaman et açýlýr her perde / Bir devr geçir istediðin her yerde / Ben hicret edip zamanýmýzdan yaþadým / Ýstanbul’u fethettiðimiz günlerde” rubâîsiyle bu muhayyileye yer vermiþ. Hoca Tahsin, fennin geliþmesiyle tayy-i zaman ve tayy-i mekâna eriþilerek gezegenler arasý yolculuklarýn imkânýný dile getirirken pozitivist bilginin son sýnýrýný bu kavramlarla iliþkilendirmiþ. Diyanet Ýþler Baþkanlýðý’nin Türkiye Ýslam Ansiklopedisi Tay maddesi (1) günümüzde bilim kurgu edebiyatýnýn ve fiziksel gerçekliðe iliþkin model arayýþlarýnýn tay kavramýna örnek olan menkýbelere dönük ilgiyi canlý tuttuðu görüldüðünü de ifade ediyor.

Önceleri filmlerin ve daha çok oyunlarýn gündeminde bulunan Metaverse kavramýný tekrar tüm dünyanýn gündemine getiren þey ise; Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in yatýrýmcýlarla yaptýðý bir online toplantýda (2) Facebook’u bir sosyal medya þirketi olmanýn ötesine taþýyarak gerçeðe yakýn bir sanal dünya sunan bir þirkete dönüþtürmek istediðini açýklamasý oldu. Bu hedefe odaklanmak için olsa gerek kýsa bir zaman önce Facebook’un ismi de Meta olarak deðiþtirildi. Zuckerberg, isim deðiþikliðini þirketin rotasýný kalýcý olarak Metaverse’e çevirmek ve yeni bir vizyon oluþturmak için yaptýðý iddiasýnda ama bence de bu deðiþiklikte  Facebook’un da karýþtýðý Cambridge Analytica gibi veri krizlerinin de payý var, itibarý yýpranan teknoloji devinin üzerindeki yükü hafifletmek için þimdi bu hamleyi yaptýðýný söylemek hiç de yanlýþ olmaz.

Metaverse dünyasýný yaratmak  için yýllýk 10 milyar dolar gibi bir bütçe ayýran Zuckerberg, internetin geleceðinin Metaverse konseptinde olduðunu, mevcut içeriklere sadece eriþilebildiðini fakat bu konsept ile karma gerçeklik sayesinde internetin somut, ulaþýlabilir olacaðýný söylüyor.

2014 yýlýnda sanal gerçeklik baþlýklarý ve yazýlýmlarý konusunda uzmanlaþan Oculus VR þirketini 2milyar Amerikan dolarýna satýn alan Zuckerberg sonraki dönemlerde de AR gözlükleri ve bilekliklerine yatýrýmýn yaný sýra BigBox VR gibi oyun stüdyosunu da satýn alarak bu alanda þirkete derinlik kazandýracak hamleler yapmýþtý. Oculus VR 2. versiyonun daha baþarýlý olduðu ve uzun süre kullanýmda daha az baþaðrýsý yaptýðý söyleniyor.

Zuckerberg’in internetin geleceði olarak ifade ettiði bu yeni evreni günümüzdeki deneyimlerimizle karþýlaþtýracak olursak; günümüzde internet üzerindeki veriler/içerikler kullanýcýlar ve yayýncýlar arasýnda karþýlýklý olarak paylaþýlýyor. Fakat yeni evrende salt metin veya video içeriklerinin ötesinde 3 boyutlu içeriklerle doðrudan etkileþime girilmesi ve okumanýn, görmenin ötesinde içeriðin deneyimlenebilir olmasý düþünülüyor. Örneðin Contemporary Istanbul’da sergilediðimiz bir eseri Web 2.0 dünyasýnda sadece ekranlarda görüntüleyebiliyor, eser hakkýnda yazýlan bir makaleyi okuyabiliyorsunuz. Metaverse evreni gerçekleþtiðinde ilgili eser hakkýnda bilgiler kullandýðýnýz baþlýðýn camýnda belirecek ve siz bizzat eserin olduðu sanal salona girerek eseri deneyimleyebileceksiniz.

Bildiðim kadarýyla bu evrenin ilk aþamalarýnda Sanal Gerçeklik veya Artýrýlmýþ Gerçeklik uygulamalarýyla göze hitap etmesi planlanýyor. Fakat sonraki evrelerde giyilebilir teknoloji ürünleriyle desteklendiðinde nesnelerin ayný zamanda hissedilir olmasý saðlanacak. (3) Gerçekten bugün hayal etmesi zor olsa da insanýn nelere kadir olduðunu göstermesi açýsýndan dikkate deðer bir gelecek bizleri bekliyor.

Her gün yeni teknolojilerle karþýlaþýyoruz ama bu teknolojilere insanlarýn adaptasyonunu bazen hayatýn rutin dýþýna çýkan akýþý belirliyor.

COVID-19 salgýný öncesinde pek de tercih edilmeyen sanal toplantýlar salgýn endiþesi nedeniyle evlerine kapanmak zorunda kalan hepimizin  can simidi oldu ve salgýnýn etkilerinin uzamasý ve sanal toplantýlarýn iþ dünyasýnýn yeni normali haline gelmesi nedeniyle bu alanda da ciddi geliþmeler saðlandý.

Bilmiyorum dikkatinizi çekti mi krizi fýrsata çevirmeye çalýþan  Facebook, þirketlerin artan farkýndalýðýný da deðerlendirerek bir basýn toplantýsý düzenledi ve toplantýda Oculus Quest VR baþlýðý için üretilen Horizon Workrooms uygulamasýný tanýttý. Düz bir ekrana sýkýþtýrýlan video baðlantýlý toplantýlarýn bir sanal gerçeklik ortamýnda sanki ayný ofiste yüz yüze toplantý yapýyormuþ hissini yaratmak üzere geliþtirildiðini belirten Zuckerberg, uygulamanýn sunduðu beden dili kullanýmýnýn yaný sýra jest ve mimiklerle duygu aktarýmýnýn da yapýlabilmesi nedeniyle Horizon Workrooms ile yapýlan toplantýlarýn etkileþimli bir dünya sunduðunu ifade ediyor. “Metaverse Sunumu” bu yeni uygulamayý satmak için üst imaj olabilir mi? Teknoloji þirketleri iþi o kadar teknolojiye baðlayýp herþeyi teknolojide baþlatýp teknolojide bitiriyorlar ki þüpheleniyorsunuz, ama ben eminim bu devrimin yakýn olduðuna, baksanýza geçen yüzyýlda anneannem bile bundan bahsediyordu.

Mesela, hepimizin  dijital toplantýlar için sýklýkla kullandýðý bir diðer uygulama olan Teams için de Microsoft da yeni bir Metaverse çözümü olan Mesh’i duyurdu. Microsoft’tan yapýlan açýklamada, (4) Mesh ile farklý fiziksel ortamlardan Teams toplantýlarýna katýlan çalýþanlarýn avatarlarýyla toplantýlara katýlabileceði, ayný belge üzerinde çalýþabileceði ve sohbet edebileceði bir karma gerçeklik ortamý oluþturmayý hedefledikleri belirtildi.

PEKÝ, METAVERSE HAYALÝNÝ GERÇEKLEÞTÝRME KONUSUNDA HANGÝ AÞAMADAYIZ?

Metaverse ile ilgilenen kurumlar arasýnda Facebook (artýk Meta) ve Microsoft ön plana çýkýyor, fakat bu teknolojiye yatýrým yapan sadece bu iki teknoloji devi deðil. Metaverse’ün oyun dünyasýný da uçtan uca deðiþtireceðine inanan Epic Games CEOsu Tim Sweeney’in de þirketin Metaverse vizyonunu paylaþarak yatýrýmcýlardan 1milyar dolar yatýrým topladýðýný biliyoruz.

Kullanýcýlarýn yeni oyunlar programlamasýna ve diðer kullanýcýlarýn bu oyunlarý oynamasýna imkan saðlayan bir çevrimiçi oyun geliþtirme platformu olan Roblox’ta da Metaverse hareketliliði yaþanýyor. Özellikle ekosisteme þimdiden yatýrým yaparak Z kuþaðýný ýskalamamayý amaçlayan Nike, sanal ürünleri için Patent ve Ticari Marka Ofisine baþvuruda bulunarak ürünlerinin tescil edilmesini istedi. Ayrýca Nike, Gucci ve Lego gibi küresel markalar Roblox platformunda sanal maðaza deneyimleri sunmaya baþladý.

Tüm bu geliþmeleri üstüste koyduðumuzda aklýma “Belirme” olarak adlandýrdýðýmýz bir metafor geliyor. Belirme, tek baþýna herhangi bir fonksiyonu olmayan parçalarýn bir araya gelerek her bir parçada olmayan bir yeteneðin ortaya konmasýný ifade ediyor. Örneðin bir uçaðýn tekerlerini, kanatlarýný, radarýný, motorlarýný, gövdesini tek tek deðerlendirdiðimizde herhangi bir fonksiyon ifa etmiyor fakat belirli bir düzende  bir araya getirildiðinde hayranlýk duyulan “uçma” yeteneði ortaya çýkýyor.

Metaverse evrenini de tam olarak buna benzetiyorum; Sanal Gerçeklik (Virtual Reality), Artýrýlmýþ Gerçeklik (Augmented Reality), Geniþletilmiþ Gerçeklik (Extended Reality), Karma Gerçeklik (Mixed Reality), yapay zeka, blok zinciri, 5G, giyilebilir teknolojiler, sensör teknolojileri ve iþlemci mimarileri gibi teknolojiler her biri kendi baþýna bir iþlev ihtiva ediyor fakat bu teknolojiler belirli bir ahenkte bir araya geldiðinde ise bir þeyler “beliriyor” ve Metaverse evrenini hayal olmaktan çýkarýp dünyanýn yeni normali haline getirebilecek ipuçlarýný veriyor.

Þöyle bir deneyimimden söz etmek istiyorum, yakýn zamana kadar fmcg’de elliyi aþkýn kategoride üretim ve daðýtým faaliyetindeydik. 80 adedi aþkýn fabrikalarda bu üretim sürdürülüyordu. Ben ise mühendis bile olmamama raðmen bu fabrikalarýn teþebbüsünde bulunmuþ, hatta makinelerini dizayn ve imal etmiþtim. Nasýl mý, önce herþeyi kafamda kurar sonra düz bir beyaz duvarda hayal eder çalýþtýrýrdým. Beni sigaya çeken mühendislere de “valla gördüm çalýþýrken” derdim. Ekip de çarnaçar gerçekleþtirirdi.

ÝÞÝMÝZÝ NASIL ETKÝLER?

Metaverse evreninin ilk olarak insanla en fazla etkileþim halinde olan perakende sektörünü ciddi anlamda etkileyeceðini düþünüyorum. Özellikle pandeminin etkisiyle fiziksel maðazalardan online/mobile ticarete doðru kayan tüketicilerin satýn alma tercihlerinin Metaverse deneyiminin ardýndan sanal evrene hatta global sanal evrene doðru yön deðiþtireceðini tahmin etmek hiç de güç deðil. Ben de, 10 yýl sonra etkin bir biçimde kullanýlabilir durumda olacaðý düþünülen Metaverse evreninin ortaya çýkaracaðý yeni müþteri beklentisine bugünden hazýrlanmanýn perakende sektörünün önündeki en önemli meydan okumalardan biri olacaðýný düþünenlerdenim.

Bunun nasýl olacaðý sorusunun cevabý ise hem çok kolay hem de çok zor. Kolay, çünkü Metaverse evreni için yapýlan tarife göre bu evren fiziksel evrenin bir uzantýsý, bir yansýmasý olacak, bu durumda fiziksel ortamlarda yapýlan uygulamalarý ve uygulanan stratejileri baþarýlý bir þekilde sanal gerçeklik maðazalarýna da uyarlayabilirsek fiziksel dünyadaki baþarýmýzý devam ettirmememiz için herhangi bir neden bulunmuyor. Zor çünkü Metaverse evreni hakkýnda fikir yürütebileceðimiz birçok geliþme olsa da henüz tam olarak bu evrenin nasýl iþleyeceðini kimse bilmiyor.

Önümüzde henüz yeni yeni þekillenen birkaç örnek olsa da bu örneklerin de sanal maðazacýlýðýn emekleme aþamasýný teþkil ettiðini unutmamamýz gerekiyor. Virtual Imporium bu anlamda dikkat çeken örneklerden sadece biri. Sanal maðazalarý gezebildiðiniz, kiþiselleþtirilmiþ müþteri deneyimi sunan ve kampanyalarýný da dijital mecralar üzerinden geliþtiren bu yeni konseptin bir diðer üyesi Central Retail ve Taylandlý Telekom operatörü AIS 5G’nin iþ birliði ile geliþtiriliyor. 20 uluslararasý moda markasýnýn birlikte hizmet vereceði bu yeni sanal alýþveriþ merkezi Asian Lifestyle, M Lifestyle ve RS Mall gibi diðer sanal alýþveriþ noktalarýný da içeren V-Avenue ekosisteminin bir parçasý olacak.

Ýhtiyaçlar ve satýn alma deneyimi açýsýndan düþündüðümüzde akla ilk olarak fiziksel dünyada tükettiðimiz ürünlere sanal maðazalarda oturduðumuz yerden eriþmek, beðendiðimiz bir takým elbiseyi AR ile üzerimizde denedikten sonra almak gibi deneyimler gelse de sanal dünyanýn kendi deðerleri içinde insanlarýn harcama yapacaðý bir ekonominin oluþacaðýný da ýskalamamak gerekiyor.

Örneðin fiziksel dünyada önem verdiðiniz takým elbiseniz kadar sanal evrendeki avatarýnýzýn elbisesini de önemseme ve bu elbise için bütçe ayýrmak günün insaný için çok uçuk gelse de dijital yerliler için bu sýradan bir davranýþ olacak. Sansasyonel satýn alma haberleriyle sýklýkla duyduðumuz NFT tablolar, elbiseler, fotoðraflar, ayakkabýlar da Metaverse evreninde tam olarak karþýlýðýný bulmuþ olacak. Moda markalarý ve spor ekipmaný üreticileri bu evrene þimdiden yatýrým yapmaya baþlayarak çevrimiçi sanal elbiseler, þapka ve ayakkabýlar satmak için patent baþvurusunda bulunmuþlar bile.

Sanal evrende düþünceler genellikle görülen nesneler etrafýnda odaklanýyor, merak ettiðim peki ya lezzet de dijitalleþtirilebilir mi? Konu üzerinde düþüncelerinizi serbest býraktýðýnýzda oldukça ilginç noktalara ulaþýyorsunuz: Nörobilimci David Eagleman’ýn Incognito kitabýnda ele aldýðý olay oldukça dikkat çekiciydi. Çocukluk çaðý hastalýðý nedeniyle 13 yaþýnda görme yeteneðini kaybetmiþ bir daðcý olan Erik Weihenmayer, diline baðlý 600 elektronttan oluþan bir plaka ve BrainPort (7) gözlüðüyle görme yetisini farklý bir yoldan olsa bile kazanmýþ ve Everest’e týrmanarak Time Dergisi’nin kapaðýna çýkmýþtý. Weihenmayer’ýn gözlüðünden gelen görüntüleri elektrik sinyallerine dönüþtürülmüþ, bu sinyaller diline baðlý olan elektrotlar aracýlýðýyla beynine iletilmiþ ve beyninde bu görüntülerin oluþmasý saðlanmýþtý. Bu geliþme akla þu soruyu getiriyor, eðer duyu organlarýmýzdan beynimize giden sinyalleri farklý kanallardan da olsa beynimizin ilgili bölgesine ilettiðimizde istenen sonucu elde edebilecek miyiz? Brainport cihazý bunun mümkün olabileceðini gösteriyor.

Peki ayný þey lezzetin dijital olarak sanal ortamlara aktarýlmasý için neden mümkün olmasýn deðil mi? Tesla, SpaceX ve Starlink gibi projelerin fikir babasý Elon Musk’ýn bir diðer çýðýr açan projesi Neuralink’i duymuþtuk. O bunu mümkün kýlabilir mi? Neuralink, insan beynine baðlanabilir bir implant ile bir beyin-bilgisayar arayüzü oluþturmayý ve düþünceleri sayýsallaþtýrarak komutlara dönüþtürmeyi ve internete baðlý cihazlarý düþünce gücüyle yönetebilmeyi amaçlýyordu. Burada kilit nokta beyindeki sinyallerin sayýsallaþtýrýlabilmesi zira eðer beynin fonksiyonlarý tam anlamýyla sayýsallaþtýrýlabilirse insanýn duygularýnýn ve hislerinin de sayýsallaþtýrýlmasý mümkün olacak diyebiliriz belki de. Peki tat ve haz duygularý da sanallaþtýrýlabilir ve algoritmalara dökülebilirse gýdanýn geleceði nasýl þekillenir?

Böylesi bir durumda örneðin  ikonik ürünümüz Halley’in zihnimizde yarattýðý hazzý algoritmalara dökerek NFT halinde Metaverse sanal maðazalarýnda tüketiciye sunmamýz kaçýnýlmaz olacaktýr. Fiziksel olarak Halley’i alýp ambalajýný açarak tüketmek yerine sanal Halley’i satýn alýp lezzet algoritmasýný Neuralink benzeri bir beyin arayüzü ile yorumlatarak bu hazzý yaþamak isteyen tüketiciler de yüksek ihtimalle dijital çaða doðan bugünün çocuklarý arasýndan çýkacak. Bu deðiþim çok imkansýz görünüyor olabilir, zira bizlere de kaðýttan gazeteyi okumanýn hazzýný terk ederek bilgileri ekranlardan edineceðimiz fikri bir hayli uzak geliyordu. Fakat hayatýn akýþý ve gençlerin tercihleri kaðýttan deðil ekranlardan yana oldu.

Henüz emekleme aþamasýnda olan ve onlarca teknoloji þirketinin geliþimine katký sunmak için milyarlarca dolar yatýrým yaptýðý Metaverse evreninin gerçekleþmesi durumunda bizler de daha önceki yýllarda ve deðiþimlerde olduðu gibi bu deðiþime de en iyi þekilde adapte olarak gerek fiziksel gerekse sanal evrenlerde hayata mutluluk katmaya devam edeceðiz. Günün birinde müþterilerimiz algoritmalarýn saðlayacaðý Halley lezzetini NFT formatýnda tüketerek mutlu olacaksa biz de onlarý mutlu etmek için bugünden bunun için hazýrlanmaya baþlamalýyýz.. Þu an için epeyce uzak görünüyor ama gelecek de bir gün gelecek…

 

Murat ÜLKER

haber7.com

29.11.2021

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.