Hayvan haklarına saygı duyarak kurban kesmek(?) - Telesiyej

24 Ekim 2012 16:35 / 1862 kez okundu!

 


Türk Kızılayı’nın kurban ilanları bir âlem. Madde madde açıkladıkları taahhütleri var; en ilginç olan da, kurban keserken hayvan haklarına saygı gösterdiklerini belirttikleri madde. Nasıl yani?

Kesilmekte olan hayvanın hangi hakkına saygı gösteriliyor, merak etmemek elde değil!

“Biz hayvanı korkutmadan kesiyoruz” demeye getiriyorlarsa, bunu nasıl yaptıklarını sormak isterim. (Ki, bu konu hayvan haklarına mı girer, o da ayrı. Ne yani, kurbanlık hayvan, beni kesin ama korkutmadan kesilmek hakkımdır mı diyor? Hayvana soracak olsanız, hakkı yaşamaktır önce.)

Ayrıca Kızılay’ın kendi sitesine de baktım, hayvanların şokla bayıltılarak kesildiğine dair bir ibare yok. Zaten İslami kurban geleneğinde, böyle bir uygulama var mı? Diyanet İşleri de web sitesinde, kurban kesilirken dikkat edilecek hususlar arasına böyle bir madde koymamış. Hayvanların birbirlerini görmemelerine azami dikkati gösterin, ehil kişiler tarafından acı çektirilmeden, eziyet edilmeden kesilsin diyor. Ve kurbanı keserken mutlaka besmele çekilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kızılay’ın keseceği binlerce kurbanlık hayvanın kesilirken birbirlerini görmemeleri ve sıralarını beklerken korkmamaları mümkün mü?

Zahrad’ın şiiri geliyor aklıma:

“Dört koyundular
İlkini kestiler önce
İkincisini haklarlarken tam
Kaçmayı denedi üçüncüsü
On metre gitti gitmedi
Enselediler
Ben o üçüncüsünün etinden yedim
Yaşam tadı vardı”

Hayır, o maddeyi ilana koymak şart mıydı?

Kurban kesiminde “hayvan haklarına saygı gösterilir” gibi bir ifade kullanmak, bu ilanı okuyanları küçümsemek olmuyor mu ayrıca?

Bir ilan hangi türden ve tipten olursa olsun, hedef kitlesi ne olursa olsun mesajını dolambaçlı yollara, ifadelere girmeden en yalın biçimde ve belli bir görsel etki içinde vermek durumundadır.

Ancak o zaman etkili olur zaten.

Aksi hâlde, gereksiz açıklamalara boğulmuş, mesajını zorlayacak alan kaydırmalarına sapmış bir ilan, artık ilan değildir; lafa boğulmuş basit bir dokümandır sadece.

Türk Kızılayı’nın “Kurban ibadettir” başlıklı ilanı gibi.

Bu ilanın mesajının bu başlık olduğunu kabul edersek, ilanın sağ alt tarafındaki: “Sofralar boş kalmasın, Türk Kızılayı ile kurbanlarınız gerçek amacına ulaşsın” metninin bir vaat metin olduğunu kabul etmek durumundayız.

Bu ilan buraya kadar diyelim ki amacına ulaşabilecek bir ilan gibi görünüyor.

Lakin, ilanın sol tarafında bir başka uzun metin yer alıyor ki, bu metnin başlığı: “Taahhütümüz.”

Kurum, Taahhütümüz başlıklı metinde kurban hizmetini nasıl yerine getireceğini ballandırıyor.

Bu metinde “hayvan haklarına da saygı gösterilir” maddesinden başka bir madde daha var dikkat çeken: “Kesimlerde dinî, insani ve hijyenik kurallara harfiyen uyulur.”

Bu ilan bir kurban ilanı olduğu için “dinî” göndermesi ilan kültürü mantığına uymayan bir metin içinde olsa da kabul edilebilir bir ifade. Keza hijyenik açıklaması da öyle.

Ancak, bu maddede yer alan insani göndermesini anlamak mümkün değil. En azından bu ilanın hedef kitlesi tarafından nasıl anlaşılacağı oldukça muğlâk görünüyor!

Bence Türk Kızılayı, bundan sonra hazırlayacağı “Kurban ibadettir” ilanlarında, İslam dini kültürü dışında yer alan kavramlara ve açıklamalara zorlama bir biçimde yer vermezse, mesajını daha samimi kılar.

***


Bir hayvanseverin kurban satıcılığını sevmesi!

Kurbanla ilgili haberlerin hepsi birbirinden merdane.

Pazar günü Milliyet gazetesinde bir haber vardı ki, bir absürd şaheseri denebilir!

“Kurban pazarına kadın eli değdi” başlıklı haberde, üniversite mezunu Fatoş Koca’nın, Kütahya kurban pazarında satış yapmasının müşterileri şaşırttığı, genç kadının ise hayvanları da, yaptığı işi de çok sevdiği belirtiliyordu.

Fatoş Koca: “Babamın mesleği olduğu için bu işi severek yapıyorum. Zaten hayvan sevgisiyle büyüdük. Hayvanları seviyorsanız çok kolaylıkla yapabileceğiniz bir iş” diyor, kurban pazarında hayvan pazarlarken.

Önce Kızılay’ın hayvan haklarına saygı göstererek kurban keseceğini söylediği ilan.. ardından hayvansever bir genç kadının çok sevdiği hayvanları kurban olsunlar diye pazarlarda satması, insanın biraz aklını karıştırıyor sanki.

Ne dersiniz?


telesiyej@gmail.com

Taraf, 24.10.2012


Çizimler: Firuz Kutal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.