Barışçıl Çözüm Sürecinin Dolmabahçe Ardından Hendeklere Gömülmesinin Kronolojisi

02 Haziran 2018 14:40 / 1249 kez okundu!

 

 

Sadi Yumuşak tarafından Dolmabahçe öncesi ve sonrasındaki olayların basından derlenen kronolojisi:

 

17 Şubat 2015: HDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Öcalan’ın çağrı yapması için hükümet önce 10 maddelik ev ödevini yapmalı, onlar açıklamazsa biz açıklarız” dedi.

 

25 Şubat 2015: Demirtaş, CNN Türk’te Öcalan’ın silah bırakma çağrısı yapmak için ön şart olarak ortaya koyduğunu söylediği 10 maddeyi açıkladı. “Öcalan şartlı silah bırakma çağrısı yaptı” dedi.

 

28 Şubat 2015: Öcalan’ın PKK’ya silahsızlanma kongresi için yapacağı çağrının üzerinde Kandil ve İmralı anlaştı. Geniş bir demokratikleşme programını içeren 10 maddenin hükümetin olduğu bir toplantıda okunmasına karar verildi.

 

28 Şubat 2015: Dolmabahçe Sarayı’nda Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Öcalan’la görüşmeleri yürüten eski MİT başkan yardımcısı, Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu ve İmralı Heyeti’nden HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken’in olduğu toplantıda Öcalan’ın PKK’ya silahsızlanma kongresi toplama çağrısı Sırrı Süreyya Önder tarafından okundu. Bu çağrıda Öcalan şöyle diyordu: “Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK’yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum.” Silah bırakmanın ardından gerçekleştirilecek demokratikleşme sürecinde temel alınması için Öcalan’ın kaleme aldığı 10 madde şunlardı: “1. Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği, 2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması, 3. Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri, 4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar, 5. Çözüm sürecinin sosyoekonomik boyutları, 6. Çözüm sürecinde demokrasigüvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması, 7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri, 8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi, 9. Demokratik Cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması, 10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleşleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.” Bu 10 maddeyi okuduktan sonra Sırrı Süreyya Önder, “Tüm bu hususlarda beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur.” dedi.

 

28 Şubat 2015: Dolmabahçe’de okunan bildiriden sonra açıklama yapan Demirtaş, “Hükümet yürüttüğü politikayla, zerre kadar umut vermiyor, barışa yaklaşmıyor” dedi.

 

5 Mart 2015: KCK eşbaşkanı Bese Hozat, “Kürt kimliği tanınmadan, bu temelde anayasayı değiştirmeden ve Kürtlerin statüsünü kabul etmeden böyle bir kongreyi asla toplayamaz” dedi.

 

11 Mart 2015: KCK eşbaşkanı Cemil Bayık, “‘PKK silah bırakacak’ açıklamaları seçim propagandasıdır. Silahların bırakılması, ancak Öcalan’ın bizzat katılacağı bir kongrede karara bağlanabilir ” dedi.

 

17 Mart 2015: Seçime parti olarak girme kararı veren HDP lideri Demirtaş partisinin Meclis grup toplantısında kürsüye çıkıp üç cümlelik bir konuşma yaptı: “Seni başkan yaptırmayacağız. Seni başkan yaptırmayacağız. Seni başkan yaptırmayacağız.”

 

18 Mart 2015: İzleme Komitesi’nde yer alacağı iddia edilen isimler medyada yer aldı.

 

20 Mart 2015: Cumhurbaşkanı Erdoğan izleme komitesine olumlu bakmadığını açıkladı: “Ben gazetelerden okuyorum. Böyle bir şeyden doğrusu benim haberim yok. Şunu da çok net söylüyorum, ben olumlu bakmıyorum.”

 

21 Mart 2015: Öcalan’ın Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarında okunan mektubunda PKK’nın silahsızlanma kongresi için yeni bir şart öne sürüldü: “Umarım ilkesel mutabakata en kısa sürede varıp parlamento üyeleri ve izleme heyetinden teşkil edilen bir Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu’ndan geçerek bu kongreyi başarıyla realize etme durumunu yaşarız.”

22 Mart 2015: Ukrayna dönüşü uçakta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe açıklamasını doğru bulmadığını söyledi. Orada iki ayrı metin okunduğunu belirten Erdoğan, “Buna ortak bir deklarasyon diyebilir misiniz? Böyle bir şey var mı?” dedi.

 

7 Haziran 2015: Genel seçim sonucu: AKP %40,8 (258), CHP %24,9 (132), MHP %16,2 (80), HDP %13,1 (80) milletvekili. Adalet ve Kalkınma Partisi 2002’den beri ilk kez çoğunluğu kaybetmiş oldu. Demirtaş, seçim değerlendirmesi konuşmasında iktidara “rahat olun, koltuktan düştünüz diye sizi asacak halimiz yok... Suçlarınız neyse, günahlarınız neyse adil olarak yargılayacağız taahhüdünde bulunuyoruz size.” dedi.

 

11 Temmuz 2015: KCK tarafından yapılan açıklamada “Barajlar ve baraj yapımında kullanılan araçlar gerilla güçlerimizin hedefinde olacaktır. Her tutuklama artık gerilla için bir misilleme nedeni olacaktır” denerek ateşkese son verildiği ima edildi.

 

14 Temmuz 2015: Özgür Gündem gazetesinde KCK eşbaşkanı Bese Hozat tarafından kaleme alınan “Yeni Süreç Devrimci Halk Savaşıdır” başlıklı bir yazı yayınlandı ve “devrimci halk savaşı ve serhıldan” çağrısı yapıldı.

 

20 Temmuz 2015: KCK eşbaşkanı Cemil Bayık halkı silahlanmaya, tünel ve siper hazırlamaya çağırdı.

 

22 Temmuz 2015: Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde görevli 2 polis memuru yataklarında uyurken infaz edildi. Fırat Haber ajansı, HPG’nin “eylemin Apocu Fedai timi tarafından Suruç katliamınasilahlanmaya, tünel ve siper hazırlamaya misilleme olarak yapıldığı” açıklamasını yayımladı.

 

23 Temmuz 2015: Diyarbakır’da trafik kazası ihbarına giden bir polis ekibine pusu kuruldu, polis memuru Tansu Aydın saldırıda hayatını kaybetti, 1 polis de yaralandı.

 

24 Temmuz 2015: TSK’ya bağlı jetler Kuzey Suriye’de IŞİD, Kuzey Irak’ta PKK hedeflerine hava operasyonu düzenledi. Bu, 3 yıl sonra PKK’ya karşı yapılan ilk askeri operasyondu.

 

11 Ağustos 2015: Cumhurbaşkanı Erdoğan: “(silahların) üzerine beton dökülene kadar, sınırlarımız içinde tek bir terörist kalmayana kadar mücadelemize devam edeceğiz...(çözüm süreci) şu anda buzdolabındadır...Bu süreci, sorunları siyasetin meşru araçlarıyla çözmek isteyenlere fırsat tanıma vesilesi olarak gördük. Hem terör örgütü, hem onun siyasi uzantısı olan parti bu imkanı değerlendiremedi.” dedi.

 

12 Ağustos 2015: KCK tarafından yapılan açıklamada “Silopi, Cizre, Nusaybin ve Şırnak halk meclisleri bundan sonra devlet kurumlarını tanımayacaklarını ve onlarla hiçbir işlerinin olmadığını, kendi işlerini kendilerinin yapacağını; kendi özyönetimlerini kuracaklarını ilan etmişlerdir. Özyönetimlerine saldırıldığı takdirde meşru öz savunma haklarını kullanacaklarını açıklamışlardır.” denildi.

 

19 Ağustos 2015: Siirt’in Şirvan ile Pervari ilçeleri arasında yola döşenen mayınların devriye görevi yapan zırhlı askeri aracın geçişi sırasında uzaktan kumanda ile patlatılması sonucunda 8 asker hayatını kaybetti.

 

20 Ağustos 2015: Hakkari, Batman illeri ile Hakkari’nin Yüksekova, Muş’un Varto ve Bulanık, Van’ın Edremit ve İpekyolu, Diyarbakır’ın Sur, Silvan ve Lice, Ağrı’nın Doğubeyazıd, Bitlis’in Hizan ilçelerinde de “öz yönetim” ilanı yapıldı. İstanbul’un Gülsuyu ve Gazi mahallerinde de öz yönetim ilan edildi.

 

25 Ağustos 2015: Hükümeti kurmak için anayasada tanınan 45 günün dolması üzerine cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

 

6 Eylül 2015: Hakkâri Dağlıca bölgesinde 150-200 kişilik PKK’lı grubun karayolunu kapatmasına karşı zırhlı araçlarla yapılan müdahale sırasında yola döşenen mayınların patlatılması sonucu 17 asker hayatını kaybetti. Bu olaydan sonra ülkede geniş çaplı protestolar başladı.

 

7 Eylül 2015: Iğdır Sınır Kapısı’nda görev yapan polisleri taşıyan servis minibüsünün geçişi sırasında PKK’lıların yol kenarına döşedikleri mayını infilak ettirmesi sonucu serviste bulunan 13 polis hayatını kaybetti.

 

10 Ekim 2015: KCK, “Türkiye içinden ve dışarıdan gelen çağrıları dikkate alarak silahlı güçlerini eylemsizlik konumuna çekme kararı aldığını” açıkladı.

 

1 Kasım 2015: Genel seçim sonucu: AKP %49,5 (317), CHP %25,3 (134), MHP %11,9 (40), HDP %10,7 (59)

 

5 Kasım 2015: KCK, “eylemsizlik” sürecine son verdiklerini açıkladı.

 

2 Aralık 2015: Diyarbakır’ın Sur ilçesinde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması, yollara tuzaklanan el yapımı patlayıcıların etkisiz hale getirilmesi amacıyla başlatılan operasyonlar için “sokağa çıkma yasağı” ilan edildi.

 

14 Aralık 2015: Şırnak Valiliği tarafından “sokağa çıkma yasağı” ilan edildi.

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.