AK Parti ve Seçimler - 1

23 Ocak 2019 10:48 / 1195 kez okundu!

 

 

Ekonomik krizlerin faturasý, haklý olarak ülkeyi yöneten kadrolara çýkarýlýr. Dolayýsýyla ilk seçimde, ülkenin bu hale gelmesinde rolü olan siyasileri tasfiye eden halk, Ýstanbul’da destan yazan bir kiþinin liderliðindeki AK Parti’ye destek verdi. Doðru da karar verdiðini düþünüyorum.

 

****

 

AK Parti ve Seçimler

 

Yine bir seçim dönemindeyiz.

Bu minvalde yazýlar, propagandalar ve aday tanýtýmlarý, gündemi oluþturmakta.

AK Parti’nin baþarýsýnda belediyecilik anlayýþýnýn etkisini biliyoruz.

Zira Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn belediyecilikteki baþarýsý, henüz tanýnmayan partisi için önemli ve hatta tek referanstý.

Bildiðiniz gibi AK Parti, 14 Aðustos 2001’de kuruldu. Kurulduktan bir yýl sonra Kasým 2002 seçimlerine katýlarak yüzde 35 oy alan partinin lideri, maalesef siyasi yasaklýydý.

Aslýnda yeni kurulmuþ bir partinin, böyle bir oy almasý beklenmiyordu. Medyanýn ve bazý odaklarýn beklemediði bir baþarýydý. Adeta, ters köþe oldular.

Ülke, tarihinin en büyük krizi olan 2001 krizini yaþamýþ; bu kriz tarihe Kara Çarþamba olarak geçmiþti.

Krizi biraz hatýrlayalým.

O dönem iktidarda Bülent Ecevit’in Baþbakan olduðu, DSP, MHP ve ANAP koalisyonu vardý. Genellikle uyumlu bir görüntü veriliyordu.

Cumhurbaþkaný ise Ahmet Necdet Sezer’di. Vesayetin asýk yüzü, Milli Güvenlik Kurulu Toplantýsý’nda Anayasa kitapçýðýný Ecevit’e fýrlatmýþ ve Ecevit toplantýyý terk ederek, çýkýþta durumu son derece gergin bir þekilde basýna açýklamýþtý. 

Bu olay, piyasalarý altüst etti ve borsa bir günde yüzde 15 düþtü, gecelik faizler 7500’e çýktý. Dolar ise 695 liradan 900 liraya fýrladý. Bir gece Merkez Bankasý’ndan 7,5 milyar dolar çekildi.

Kitap fýrlatma sadece psikolojik etkiyle, sonuçlarý hýzlandýrdý. Zira ülke ekonomisi oldukça zor durumdaydý. 28 Þubat post modern darbesiyle zaten bankalar hortumlanmýþ, daha sonra yaþanan Büyük Marmara depremi ile çok acý kayýplar yaþanmýþtý. Ayný zamanda ülkenin ekonomik dinamosu olan bölge olduðundan, yeniden toparlanmak zaman alacaktý.

Kaldý ki, zaten yýllarca IMF ile yapýlan anlaþmalarla da alýnan borçlar, cari ödemelere gidiyor, yatýrým yapýlamýyordu. Ayrýca yapýlan son anlaþma da baþarýsýzlýkla sonuçlanmýþtý.

Deprem için toplanan yardým paralarý ile iþçi ve memurun ücretleri ödeniyor, çarklar iþlemiyor ve ülke tarihinin en derin krizini yaþýyordu.

Binlerce iþyeri kapandý. Çok büyük iflaslar yaþandý. O dönem 1,5 milyon insan iþinden oldu. Esnaf, kepenk kapatarak protesto eylemleri yapýyordu. Bunlardan en bilineni, Baþbakan Ecevit’e fýrlatýlan yazar kasa olayýydý.

Çok büyük sosyal patlamalar olmadýysa, bu bizim kültürel dokumuzdandý. Benzer krizleri yaþayan Arjantin gibi ülkelerde marketler yaðmalanýrken, bizde aileler birleþmeyi, yakýn akrabalar ayný çatý altýnda yaþamayý seçti.

Aktif olarak piyasanýn içinden biri olarak, 99 depreminden itibaren yaþadýðýmýz zor günleri, iptal edilen makine sipariþlerini, durma noktasýndaki ticari faaliyetlerin sonuçlarýný yakýndan yaþayýp, etkilenenlerden biriydim.

Ekonomik krizlerin faturasý, haklý olarak ülkeyi yöneten kadrolara çýkarýlýr. Dolayýsýyla ilk seçimde, ülkenin bu hale gelmesinde rolü olan siyasileri tasfiye eden halk, Ýstanbul’da destan yazan bir kiþinin liderliðindeki AK Parti’ye destek verdi. Doðru da karar verdiðini düþünüyorum.

Þahsen, benim de oy verme nedenim buydu. Zira partiyi tanýmýyorduk. Bir gecede benim için, psikolojik olarak bile çok þey deðiþti. Sonuçlarýn açýklanmasý gecenin yarýsýný buldu. Ekranlarda o saatte gördüðüm, dinamik parti kadrolarý, ertesi gün sabahýn erken saatlerinde yapýlan toplantý ve yürütmede yer alacaklarýn açýklanmasý, o günlerde alýþýk olmadýðýmýz bir hýzdý.

Haftalarca toplanamayan Bakanlar Kurulu, alýnamayan kararlar, þimdi gençlerin yavaþlýðýndan þikayet ettiði iþleyiþin, yüz katý hantallýðý, meþhur ”bugün git, yarýn gel” zamanlarýný yaþamayan bilmez..

2002’den beri iktidarda olan bir parti AK Parti. Artý ve eksileriyle siyasi bir fenomen olan bu hareketi, girdiði tüm seçimleri kazanmasýndaki etmenleri, aklým erdiðinde bir sonraki yazýda, yazmaya çalýþacaðým.

 

Güldalý COÞKUN

muzakerat.com

14.01.2019

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.