KOMUTAN YANLIÞ YAPTI - Mehmet Ali Birand

17 Ekim 2008 07:32  

 

KOMUTAN YANLIÞ YAPTI - Mehmet Ali Birand

***



Genelkurmay Baþkaný çoðumuzu þaþýrttý. Ondan çok farklý bir yaklaþým bekliyorduk. Zaten dikkatli incelediðiniz zaman, o konuþmanýn, tanýdýðýmýz Org. Baþbuð’dan adeta zorlamayla çýktýðý izlenimi doðuyor.



Þaþýrtýcýydý… Sadece üslubu deðil, konuþmanýn içeriði de þaþýrttý. Bizim alýþtýðýmýz Baþbuð, daima soðukkanlý, kelimelerini dikkatle seçen ve analitik açýklamalar yapan bir komutan idi. Medyaya hoþgörü ile yaklaþýr, eleþtirileri anlayýþla karþýlar ve karþýsýndakine emir vermez, aksine ikna etmeye çalýþýrdý.



Çarþamba günkü basýn açýklamasýný yaparken, karþýmýzda çok farklý bir Baþbuð vardý. Baþbuð’u anlýyorum. Evet çok caný yanmýþ, özellikle TSK’ya yönelik eleþtirilere çok caný sýkýlmýþtýr. TSK’yý hedef alan sistemli bir saldýrý olduðuna inandýðý da belli. Ama ne kadar haklý olduðunu düþünürse düþünsün, o sert üslup, hele tehdit gibi algýlanacak sözler Baþbuð’a yakýþmadý.



Medyaya açýkça “Eðer örgütü baþarýlý gibi gösterip TSK’yý baþarýsýz gösteren eleþtiriler yaparsanýz, akan kanýn sorumluluðunu, PKK ile paylaþýrsýnýz…” anlamýna gelen bir konuþma yaptý.



Taraf Gazetesi iþini yapmýþtýr



Taraf -beðenirsiniz veya beðenmezsiniz- gazetecilik yapmýþtýr. Eline geçen belgeleri, doðruluklarýna inanmýþ olduðu için yayýnlamýþ ve Genelkurmay’a “Bu belgeler, PKK’nýn bölgede yýðýnak yaptýðýný, özellikle de Aktütün baskýný günü açýkça faaliyet gösterdiklerini ortaya koyuyor. Neden gereken önlemler alýnmadý? Öyleyse, 17 þehidin sorumluluðu kimin sýrtýndadýr?” sorusunu sormuþtur.



Genelkurmay Baþkaný’nýn tepkisi, bu soruyu yanýtlamadý. Oysa hepimizin beklentisi, Aktütün’de bir ihmalin olup olmadýðýna açýklýk getirmesiydi. Gerçi 2. Ordu Komutanlýðý’nýn bir soruþturma açtýðýný, sonuçlarýndan da kamuoyunun haberdar edileceðini söylemekle yetindi. Ancak, yine de mesajý düzeltmek yerine, mesajcýyý dövmeyi tercih etti.



TSK’yý eleþtiren herkesi azarladý. Ses tonu ve kullanýlan kelimeler öylesine sertti ki, bu tip belgeleri yayýnlayanlarýn cezalandýrýlacaðýna iþaret etti.



Komutan hatalý davrandý.



Belgelerin sýzmasýný ve bunlarýn yayýnlanmýþ olmasýný “vatana ihanet” olarak niteledi. Ateþ püskürdü.



Neden? Belgelerin sýzýp sýzmamasý TSK’nýn kendi iç sorunudur. Dikkatli olsunlar, önlemlerini alsýnlar, sýzdýrmasýnlar. Ancak bu belgeler doðru ise, o zaman bunlarýn yayýnlanmasýna kimsenin tepki göstermemesi gerekir. Medyanýn görevi, belge sýzdýrmak ve bu belgelere dayanarak sorumlulara hesap sormaktýr.



Genelkurmay Baþkaný belgelerin yayýnlanmasýný, yani mesajcýyý döverken, belgelerdeki bilgilerin doðru olup olmadýðýný açýklamayarak, kuþku ve kaygýlarýn artmasýna yol açtý. Org. Baþbuð’un “Soruþturma bitsin, açýklarýz” demesiyle, Aktütün’de bir þeylerin yanlýþ gittiði ve her þeyin resmi açýklamalardaki gibi güllük gülistanlýk olmadýðý, kahramanlýk öykülerinin perde arkasýnda önemli eksikliklerin yattýðý inancý yaygýnlaþtý.

Org. Baþbuð’un, kullandýðý üslup ve konuþmasýnýn içeriði ile bir þeyleri rayýna oturtacaðýna, tam aksine kamuoyundaki soru iþaretlerini arttýrdý. Anlayacaðýnýz, komutan tümüyle yanlýþ yaptý.



Posta Gazetesi

17.10.2008

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0