Komisyon Sezaryen için 'tıbbi zorunluluk' vurgusunu benimsedi

22 Haziran 2012 00:31  

 

Komisyon Sezaryen için 'tıbbi zorunluluk' vurgusunu benimsedi

Sezaryenin tıbbi zorunluluk durumunda yapılabileceğine dair kanun teklifi Sağlık Komisyonu'ndan geçti.

Sezaryenin tıbbi zorunluluk hallerinde yapılmasını öngören kanun teklifi TBMM Sağlık Komisyonu'nda benimsendi.

Buna göre, gebe veya rahimdeki bebek için tıbbı zorunluluk bulunması halinde doğum sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek.

Kanun teklifinin gerekçesinde tıbbi endikasyon olmaksızın sadece anne ve hekim isteği ile sezaryen yapılmasının önlenmesi yer alıyordu.

Gerekçede "Tıbbi endikasyon olmaksızın sadece anne isteği ve benzeri nedenlerle yapılan sezaryen ameliyatlarında da, cerrahi müdahale ve anestezinin riskleri de vardır" deniliyordu.

Doktorun sorumluluğu

Normal doğum yaptırmaktan kaçındıkları ve sorumluk almak istemedikleri için sezaryen yapmayı tercih ettikleri iddia edilen doktorlara dair bir madde de teklifte yer aldı.

Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen, doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamayacak.

Kanun teklifini AKP Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl verdi.

Sözkonusu kanun teklifi Sağlık Komisyonu'nda hastanelerin ortak kullanılmasını öngören tasarı ile birleştirildi.

Teklifin kabul edilmesi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nun "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nı görüşmek üzere yaptığı toplantıda gerçekleşti.

Toplantıda CHP'li komisyon üyeleri getirilen tasarı ve teklifi inceleme fırsatı bulamadıklarını söyleyerek bunu protesto etmek için toplantı salonundan ayrıldı.

Bianet

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0