KEMERALTI HAREKATI BAÞLIYOR

27 Aðustos 2018 16:48  

 

KEMERALTI HAREKATI BAÞLIYOR

TARKEM'in kurucusu Uður Yüce, Tarihi Kemeraltý Çarþýsý’ný odak alan toplam 252 hektarlýk alaný kapsayan, Türkiye'nin en büyük dönüþüm ve kent geliþim projesini yazarýmýz Dilek Gappi'ye anlattý.

TARKEM‘in kurucusu Uður Yüce, Tarihi Kemeraltý Çarþýsý’ný odak alan toplam 252 hektarlýk alaný kapsayan, Türkiye’nin en büyük dönüþüm ve kent geliþim projesini yazarýmýz Dilek Gappi’ye anlattý.

2012 yýlýnda kent deðerlerini korumak ve geliþtirmek amacýyla kurulan Kemeraltý Ýnþaat Yatýrým Ticaret A.Þ. (TARKEM) 6 yýl boyunca çalýþmalarýný yaptý, altyapýsýný hazýrladý ve þimdi büyük dönüþüm için harekete geçiyor. Projenin hayata geçmesiyle
tarihi alan yepyeni bir çehreye bürünecek.

TARKEM Yönetim Kurulu Baþkaný Uður Yüce, esnafa ücretsiz destek verdiklerini, yol gösterdiklerini belirterek, “Esnaf, mal sahibi, çalýþanlar, bölgede yaþayanlarla bugüne dek 8 atölye çalýþmasý yaptýk. Göreceksiniz yakýnda burasý büyük bir cazibe merkezi olacak” diyor.

Çok þükür ki bugünleri gördüm. Üniversitemizde de ders veren aslýnda iþdünyasýnýn zarif, bilgi daðarcýðýyla hayran býrakan bir ismiydi hocamýz. Biraz da nedense kendisinden ürktüðümü hatýrlýyorum. Yaþ ortaya çýkmasýn aradan ne kadar zaman geçtiðini söylemeyim. Çoook diyelim sadece.
Benim Uður Hoca diye tanýdýðým, iþdünyasýnýn ise daima saygý duyduðu Uður Yüce hayatý boyunca birçok giriþmin öncüsü oldu ya da içindeydi.
Ben de gazetecilikte ekonomi alanýna aðýrlýk verince mesleðim boyunca hep karþýlaþtýk ama hiç röportaj yapmadýk, denk gelmedi. Nihayet o gün geldi. Daha da birikimli ve yine ateþ parçasý gibi bir zeka var karþýmda.
Hocam sorularýmý yanýtlýyor, son giriþimi, altý yýllýk mücadelesi TARKEM’i anlatýyor, ben de hayatýmýn en keyifli röportajlarýndan birini yapýyorum.

Hayatýnýz boyunca hep farklý giriþimlerin önderi oldunuz. Þimdi son beþ yýldýr benzeri görülmemiþ bir maceranýn içine girdiniz. 116 iþinsaný ya da kurumu bir araya getirerek TARKEM’e öncülük ettiniz. Hangi duygularla TARKEM’i kurdunuz?

Çoðul kullandýðýn için teþekkür ederim. Çünkü tek bir duyguya yüklenemez bu çabamýz. Birinci neden; mutlaka Ýzmir sevgisi ama sadece o deðil. Ona ilaveten kentimizin iç ve dýþ turizm açýsýndan zayýf olmasý bir etken oldu. Enternasyonal fuarla saðlanan cazibe merkezi olma niteliðini kaybettikten sonra Ýzmir’e az turist gelmesi ve buna ilaveten ortaya konulan argümanlar açýkçasý aðrýmýza gitti. Neydi bu argümanlar? Ýzmir olarak merkezde sizin turiste sunulacak neyiniz var ki deniliyordu. Biz sunulacak çok þeyimiz var biliyor ama maalesef yeterince deðerlendiremiyorduk. Bu deðerlerin önde gelenlerinden biri de Kemeraltý ve etrafýndaki tarihi alandý.

Ne kadar büyüklükte bir alandan söz ediyoruz?

252 hektarlýk bir alan. Yaklaþýk 2 bine yakýn tarihi tescilli bina var. Ayný zamanda içinde kiliseleri, camileri sinagoglarý ile 3 dinin de ahenk içinde uzun yýllar yaþadýðý bir bölgeden bahsediyoruz. Tabii ki bir günde deðil ama uzun yýllarýn ihmali sonucunda sunulamaz bir duruma gelmiþ. Bilhassa Büyükþehir Belediye Bakaný Aziz Kocaoðlu ciddi bir emek verdi, bu alanda iyi niyetli çalýþmalarý var. Kadifekale’de yaptýðý kamulaþtýrmalar, bugüne kadar varlýðý fark edilmeyen Agora ve çevresinin gün yüzüne çýkarýlmasý gibi. Çocukluðum oralarda geçtiði için nostaljik vicdan borcum da var.

Baþkan Kocaoðlu iþdünyasýna çaðrý yaptý sanýrým.

Evet Baþkanýn iþdünyasýna sürekli çaðrý yapmasý etkili oldu. Baþkan bize bunu yýllarca söyledi. Bir binayý alýp restore etmekle bu bölgelerin modernleþtirilmesi mümkün deðildi. Nasýl yapalým diye araþtýrmalara baþladýk. Dünyadaki organizasyonlarý araþtýrdýk.

Araþtýrmalar uzun sürdü…

Evet çünkü olmazsa olmazlarýmýz vardý. Bir; özel sektör, kamu birlikteliði yaratýlmalýydý ve özel sektör aðýrlýkta olmalýydý. Ayrýca mutlaka stratejik planlar yapmak gerekiyordu. Washington Pensilvanya Avenue’nun stratejik planlarýný hazýrlamak 20 yýl sürmüþ. Ve bu çalýþma üzerinde toplumsal bir mutabakat saðlamasý çok önemliydi. Bu Barcelona, Amsterdam için de geçerli.

Aslýnda bir old town (eski þehir) projesi mi oluþturdunuz?

Evet bu aslýnda tam bir old town projesi. Hatta bu bir Eski Þehir projesi. Tabii burada Büyükþehir belediyesinin de bir takým hassasiyetleri dikkate alýndý. Toplumsal mutabakat saðlanmalýydý. Yýkýp, kamulaþtýrmayý deðil, yerinde ve üstünde iyileþtirmeyi hedefledik. Amacýmýz mevcut dokuyu korumak daha iyiye taþýmak oldu. Ve bunu mümkün olduðu kadar uzlaþmacý ve katýlýmcý bir anlayýþla ele aldýk.

TARKEM sanýrým Türkiye’de ilk ve tek model…

Evet. Türkiye’de ya illa vakýf olacaksýnýz ya da þirket. Hayýr efendim, iþte vakýf þirket de olabiliyor. Bir kere devlet veya siyasi bir yönetimin zorlamasýyla deðil tümüyle gönüllülük esasýyla hareket eden bir þirketiz. Önce özel sektör bir araya geldi, sonra aramýza kamu katýldý. Þu an 116 ortaðýmýz var. Bugün ortaklarýmýzýn yüzde 36’sý kamudan. Ayrýca bilhassa belirtmek isterim ki; hiçbir þekilde siyasetle iþimiz yok. Siyasi ayrýmcýlýða karþýyýz. Oluþturulmasý kolay bir yapý deðil. Kolayý zaten herkes yapýyor. Bizim geldiðimiz yaþta ve tecrübede, birlikte yola çýktýðýmýz arkadaþlarýmýn hepsi belirli bir olgunluk ve doyum seviyesini aþmýþ insanlar. Hepsi bu kente gönül vermiþler.

 

uguryuce-dilekgappi-tarkem

TARKEM Yönetim Kurulu Baþkaný Uður Yüce yazarýmýz Dilek Gappi’ye proje detaylarýný anlattý.

Ortaklarýn size güven duymalarý da önemli tabii.

Mühim bir faktör ama tek baþýna yetmez. Konunun ne kadar doðru ve yerinde olduðu düþünülmese bugüne gelemezdik. Mesela Selçuk Yaþar aradý dedi ki, “Hayatýmda hiç kimse ile ortak olmadým ama beni ortak alýrsan çok sevinirim. Ýkincisi Bülent Eczacýbaþý aradý beni, bizim aslýnda köklerimiz bölgeye dayanýyor diyerek beni de ortak alýr mýsýn dedi. Aslýnda incelendiði zaman görülecek ki, hiçbir siyasi ideolojik yaný olmayan ortak paydasý Ýzmir olan insanlarýz biz.

Aranýzda büyük müteahhitler de var. Tespit ettiðiniz yerler hýzla geliþecek bölgeler, saðýndan solundan yer toplayan olmadý mý?

Aradan 5 sene geçti. Artan fýrsatlarý gördükleri halde kazanç elde edeyim gözüyle bakan tek ortaðýmýz olmadý. Tek toplu iðne alýnmadý.

Biraz da sizden çekiniyorlardýr hocam…

Çekiniyorlarsa isabet. Ayrýca ortaklarýmýza iki sözleþme imzalattýk. Biri ortaklýk, diðeri etik deðerler sözleþmesi. Bu da Türkiye’de ilk ve tek. Çok ortaklý bir þirket olmamýza raðmen ne huzur hakký ne temettü var. Hala bir harcýrah yönetmeliðimiz yok. Kar payý da daðýtmayý düþünmüyoruz.

Ama sonuçta ticari bir þirketsiniz.

Tabii sonuçta burasý Hilali Ahmer bir kuruluþ da deðil. Tarkem’i 2 yýl sonra halka açýlacaðýz. Yapacaðýmýz tüm alýmlar, çalýþmalar þirketin deðerini artýracak. Para kazanmak amacýyla girenler de istediði zaman hisselerini satabilecek.

Evet gelelim bugün geldiðiniz noktaya. Aslýnda TARKEM ilk kurulduðunda bir yeri satýn alarak emsaller oluþturmanýzý beklemiþtim. Ama siz öyle yapmadýnýz.

Planlama çok uzun sürdü. Türkiye örneklerini inceledik, bize uymadýðýný gördük. Batý örneklerine baktýk.

5 yýl geçti, peki þimdi nasýl bir çalýþma var karþýmýzda?

Kemeraltý ve tarihi bölge için. Alaný 19 alt bölgeye ayýrdýk. Her biri kendi içinde gruplanýyor. Örneðin konut alt bölgesi, perakende bölgesi, toptancý bölgesi gibi ayrýmlar içeriyor. Tam merkezinde yer alan Agora’nýn karþýsýnda yer alan Havralar bölgesi dediðimiz bölge var. En canlý olmasý icap ederken, maalesef en ölü bölgelerden biri.

Havra Bölgesi için özel bir çalýþma yapacak mýsýnýz?

Havra’nýn hemen sað ve sol bölgeleri incelendiðinde atýl, kullanýlmayan yapýlar ortaya çýkýyor. Tümüyle koruma amaçlý imar planýna aykýrý yapýlar. Dolayýsýyla binalarý baþka amaçla kullanmak gayri mümkün. Bunun için kurula gittiðinizde size önce bu kaçak yapýlarý sonlandýrýn diyor. Bu bölgenin yüzde 26’sý tamamen boþ. Oysa burasý gizli bir hazine. Dünyada bir benzeri daha olmayan birbirine yakýn hatta iç içe geçmiþ havralar var. Yaklaþýk 1 kilometrekare içinde 9 havra, 2 dini yapý bulunuyor. Her biri 200-300 senelik.

Nasýl deðerlendireceksiniz?

Burasý Yahudi Müzesi’ne dönüþtürülürse inanýlmaz bir cazibe merkezi olacaðý aþikar. Þimdi cemaat fon arayýþý içerisinde. Ýkinci gizli hazine ise 1600’lü yýllarda Yahudi cemaatinden çýkýp peygamberliðini ilan etmiþ olan Sebatay Sevi’nin Agora’nýn içindeki restore edilen evi. Her ne kadar mevcut Yahudi cemaati bundan çok hoþlanmýyor olsa da burasý restore edildikten sonra pazarlamak için mükemmel bir fýrsat. Ayrý bir çekim noktasý. Zamaný gelince hepsini kullanacaðýz.

Cazibe merkezleri geliyor yani…

Evet, batýlýlar ‘Hot Point’ diyorlar, biz akapuntur diyoruz. Öyle yerler seçiyoruz ki cazibe dalga dalga yayýlýyor. Sýcak nokta tanýmýna elimizde güzel bir örnek var; Kýzlaraðasý Haný. Restore edildikten sonra yakýn çevrenin de görünümü düzeldi.

Öncelikle ele alacaðýnýz alanlar hangileri?

Müthiþ büyük bir bölgeden söz ediyoruz. Tüm sýcak noktalarý teyit ettik. Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Dokuz Eylül Üniversiteleri’nden tecrübeli isimlerle çalýþtýk. Þimdi sýcak nokta felsefesi doðrultusunda hareket ediyoruz.

Evet stratejik planlar hazýrlandý, ardýndan harekete geçilecek sýcak bölgeler tespit edildi, sonra?

Ýlk olarak Tevfik Paþa Konaðý’ný satýn aldýk. Çevresi iyileþtirildiðinde Hatuniye’ye çok olumlu etkisi olacaðýný düþünüyoruz. Burasý butik otel olacak. Yanýnda bir parsel daha satýn aldýk. Belediye de arkada 3 parsel satýn aldý. Belediye ile prensip anlaþmasý yaptýk. Hepsini bir bütün olarak ele alýp dikkat çeken bir konaklama tesisi zinciri haline getireceðiz. Ýþletmesini de biz yapacaðýz. Ardýndan Agora’nýn köþesindeki Yahudi aile evi anlamýna gelen Mavi Kortejo’yu satýn aldýk.

Kortejo nasýl kullanýlacak?

Hostel þeklinde düzenleyeceðiz. Ardýndan Havra sokaðýna girer girmez karþýmýza çýkan Akýn Pasajý’ný da 20 yýllýðýna kiraladýk. Burasý aslýnda þaraphane. Kapýsýnýn üzerinde kocaman bir üzüm salkýmý var. Egeli þarap üreticilerinin mallarýný sergileme, satma alaný olarak düþünüyoruz. Kendi orjinal kimliðine döndürmek istiyoruz. Çok güzel bir bina haline getireceðiz. Ayrýca Kestelli yokuþunda birden fazla projemiz var.

Üst üste projeler geliyor…

Evet. Türkiye’nin ilk özel ana ve ilkokulu Yusuf Rýza’yý da satýn aldýk. Düþünün o dönemde servisle öðrenci getiren, öðlen yemeði ve kaliteli eðitim veren bir okuldan söz ediyoruz. Tevfik Saraçoðlu, Adnan Menderes’in mezun olduklarý okul. Hemen arkasýndaki 442 sokakta baþtan sona korunmasý icap eden binalarla dolu. Biz burada 2 bina satýn aldýk. O iki binayý kullanýlýr hale getirsek diðer binalarýn cazibe merkezi haline getirileceðini öngörüyoruz. Bunlar gibi üzerinde çalýþtýðýmýz pek çok yer var. Ayný zamanda Büyükþehir Belediyesi’nin de üzerinde çalýþtýðý yerler var.

Çakýþmýyor musunuz?

Çakýþýrsak birleþiyor, uzlaþýyoruz. Ýzmir Büyükþehir Belediyesi yüzde 30 payla en büyük ortaðýmýz. Bu arada Vilayetle de fevkalade uyumluyuz. Vilayet ve Büyükþehir Belediyemiz lutfetti, 2 icra 1 üst kuruluna TARKEM olarak katýlýyoruz. Emniyet güçlerimiz de bize yardýmcý oluyor. Bir gecede 134 torbacý topladýlar. Kemeraltý’nýn asayiþ sorunu gözle görülür þekilde azaldý.

Peki ilk hangi proje tamamlanacak?

Bu tür gayrimenkul iþlerinin arkasýnda genellikle spekülatörler olur. O yüzden çok lokasyon vermek istemiyoruz çünkü kullanýlabilir.

Daha ne kadar yeni yerler alacaksýnýz?

5 tapu aldýk, 3 büyük sözleþmemiz var. Bir kýsmý projelendirildi. Bir kýsmýnýn belediye ve kurul izinleri alýndý.

Tam hedefinize ulaþmak için ne kadarlýk bir süre gerekli?

Ýç ve dýþ turisti tümüyle bu bölgeye çekmek, bölgede hatýrý sayýrý bir deðiþimi yaþamak için önümüzde 15 yýl var.

Varsayalým ben Kemeraltý‘nda bir esnafým. TARKEM’e müracaat etmem þart mý?

Esnaf zaten bize ne yapayým diye soruyor. Örneðin Arap Han’ýn mülk sahipleri bir þirket kurmuþlar ve kendi gayrimenkullerini sermaye olarak koymuþlardý. Þirket satýlýktý. Randevu aldým. Nasýl bir rakam teklif edeceksiniz diye sordular. ‘Yalvarýyorum satmayýn’ demek için geldim dedim. Hayretler içinde kaldýlar. Bu bölgeler inanýlmaz deðer kazanacak diye ekledim. Þimdi gayrimenkul sahipleri yolumu kesip teþekkür ediyor. Biz esnafa þunu söylüyoruz; kendin iyileþtireceksen olanaðýn varsa yap.

Kime göre yapacaðým rönavasyonu? Kendi zevkime göre mi?

Hayýr zaten yürürlükte koruma amaçlý bir imar planý var. Mevzuat var. Biz esnafa bir de þunu söylüyoruz. Bize gelsinler, 1 kuruþ istemiyoruz. Elimizden gelen desteði veriyoruz. Birlikte çalýþtýðýmýz mimarlarýn zevkine de hakikatten hayraným.

Büyükþehir Belediyesi büyük ortaðýmýz diyorsunuz ama Kemeraltý’nýn tam orta noktasýna yeni balýkhali yapýldý. Son zamanlarda yapýlan tek yeni yapý. Farklý bir mimarisi var. Ortaðýnýz sizin fikrinizi almadý mý?

Yorum yok.

Kýsa bir yanýt oldu. Peki Ýzmir’in yýlardýr konuþtuðu mega müze bu alana yakýþmaz mý?

Kadifekale’nin altýna doðru antik amfi tiyatronun izi var. Burasý Ýzmir Büyükþehir Belediyesi tarafýndan Arkeopark olarak iþaretlendi. Oraya bizim düþündüðümüz tarz bir müze yapýlacak. Batý Anadolu Medeniyetleri Müzesi demek belki daha doðru.

Yeni ortaklar alacak mýsýnýz?

Kasým ayýnda genel kurulumuz var, çalýþmalarýmýzý sunacak hem de sermaye artýrýmýna gideceðiz. Belki de bir kereye mahsus baþka kiþileri de nominal deðer üzerinden ortak alabileceðiz.

Kemeraltý’ný deðersizleþtiren yönlerden biri de geceleri hiçbir noktanýn açýk olmamasý…

Zaten bu alanlar geceleri yaþamýyorsa hiç yaþamýyor demektir. Ama bunun için buranýn güvenliðini aydýnlatmasýný, altyapsýný yapmanýz lazým. Büyükþehir Belediyesi þu anda muazzam bir kuþaklama kanalý inþa ediyor. Yaðmur sularý bu kanallarda toplanacak. Cephe düzenlemeleri, tentelerle ilgili çalýþmalar çok yakýnda baþlayacak. Tüm kablolar yeraltýna alýnacak. Bunlarýn hepsinin projeleri hazýr.

Mesala tenteler konusunda TARKEM sözsahibi olacak mý?

Zamanýnda olduk. Esnafýn görüþleri dikkate alýnarak tasarým oluþturuldu. Büyükþehir adýna atölye çalýþmalarý yapýldý.

Atölye çalýþmalarýný siz mi yapýyorsunuz?

Esnaf, mal sahibi, çalýþanlar yaþayanlar bölgenin özelliðine göre 8 atölye çalýþmasý yaptýk. 2018 sonuna kadar 20 atölyeye ulaþacak, tüm yaþayanlarýn nabzýný tutmaya devam edeceðiz.

O zaman Kemeraltý harekatý baþlýyor diyebiliriz…

Evet baþlýyor ancak her þeyi biz yapacaðýz diye hiçbir iddiamýz yok. Göreceksiniz yakýnda burasý büyük bir cazibe merkezi olmaya baþlayacak. Tüm mesele baþtan kurallarý doðru koymakta. Vahþi kapitalizm zihniyetiyle yaklaþmamakta.

Uður Hocam, TARKEM’i anlatýrken gözleriniz ýþýldýyor…

Fevkalade mutluyum. Eðer karýnca kararýnca nacizane bir katkým olursa mutluluðum katlanýr. 20 yýldýr özel nedenlerle para kazanýlacak projelerden çekildim. Ýþ hayatýmý çoktan belli bir noktaya getirmiþim. Kendimi hakikatten bu kente borçlu hissediyorum. Ölmeden önce içimi rahat hissettirecek bir proje TARKEM.

 

Birinci Alt Bölge: Agora,  Ýkinci Alt Bölge: Havralar, Üçüncü Alt Bölge: Kemeraltý Caddesi ve Hanlar, Dördüncü Alt Bölge: Fevzipaþa Bulvarý, Beþinci Alt Bölge: Oteller Bölgesi, Altýncý Alt Bölge: Kestelli, Yedinci Alt Bölge: Konak, Sekizinci Alt Bölge: Bahribaba, Dokuzuncu Alt Bölge: Deðirmendaðý, Onuncu Alt Bölge: Altýnyol – Damlacýk, Onbirinci Alt Bölge: Anafartalar Caddesi 2. Etap, Onikinci Alt Bölge: Ayavukala Kilisesi Çevresi, Onüçüncü Alt Bölge: 1.Halka Konut Dokusu, Ondördüncü Alt Bölge: 2.Halka Konut Dokusu, Onbeþinci Alt Bölge: Kuzey Yamaç GeceKondu Alaný, Onaltýncý Alt Bölge: Kadifekale – Antik Tiyatro Alaný, Onyedinci Alt Bölge: Güney Yamaç Heyelan Alaný, Onsekizinci Alt Bölge: ÝkiÇeþmelik – EþrefPaþa Caddesi
Ondokuzuncu Alt Bölge: Anafartalar Caddesi’ndeki Çalýþmalar

PROJEDE NELER VAR?

Proje kapsamýnda 252 hektarlýk alan 19 alt bölgeye ayrýldý. Her biri kendi içinde gruplanýyor. Örneðin konut alt bölgesi, perakende bölgesi, toptancý bölgesi gibi ayrýmlar içeriyor. Tarihi tescilli binalar aslýna uygun restore edilecek. Tarihi çarþý geceleri de yaþanabilir bir cazibe merkezi haline gelecek. Oteller, çok amaçlý kültür sanat binalarý, çeþitli müzeler, galeriler yapýlacak. Turizm için çekim noktalarý oluþturulacak. Eski Þehir (old town) konseptine uygun olarak esnafýn katýlýmcý olmasý saðlanacak.

ÝNSAN DOKUSU SÜREKLÝ YENÝLENÝYOR

Türkiye’de konunun nerede uzmaný varsa görüþtüklerini anlatýyor TARKEM yetkilileri. Ýstanbul’dan Prof. Dr. Murat Günenç ve ekibiyle de çalýþmýþlar. Ortaya çýkan rapor þaþýrtýcý bilgiler içermiþ. Mesala o güne kadar Kemeraltý esnafýnýn yerleþik bir yapýsý olduðu ileri sürülürken tersi ortaya çýkýyor. Ayrýca tarihi bölge esnafýnýn baþka çaresi olmadýðý, çok ucuz olduðu için Kemeraltý’ný tercih ettiði saptanýyor. Yaklaþýk 4 yýlda bir doku yenileniyor. Fýrsatýný bulan buradan kaçýyor. Bir zamanlar burada göçle gelen Doðulu vatandaþlarýmýz varken þimdi Suriyeli Senegalli vatandaþlarýmýz yaþýyor. Rapor deðiþimlere karþý lokal bir direniþin de sözkonusu olmadýðýný ortaya koyuyor.

NEDEN SADECE 116 BÝNA?

Ýstanbul’da Fransýz sokaðý olarak bilinen alaný hayata geçiren bir iþadamý Basmane civarýnda da 116 bina satýn aldý. 2006 yýlýndan beri buranýn düzenlenmesi için bekliyor Uður Yüce’ye bu düzenlemenin gündemlerinde olup olmadýðýný soruyorum. Yüce; “Belediyenin çevre düzenlemesi ile birlikte bu evleri de restore etmesini bekliyorlar. Baþkan Kocaoðlu ise haklý olarak, ‘Ben bir binayý alayým yýkayým yeni bir þey koyayým. Neden sadece 116 binayý restore edeyim” diyor. Ýþdünyasýnýn kamudan beklemeden bu tür çalýþmalarý yapmasý gerektiðine inanýyorum” diyor.

NELER SATIN ALINDI, NE OLACAK?

Tevfik Paþa Konaðý: Yandaki parsellerle birlikte butik otel olacak.
Mavi Kortejo: Yurtdýþýndan gelen gençlerin konaklayacaðý Hostel þeklinde düzenlenecek.
Akýn Pasajý: Egeli þarap üreticilerinin mallarýný sergileme, satma alaný olacak. Orjinal kimliðine sadýk kalarak düzenlenecek.
Yusuf Rýza Ýlkokulu: Tasarým Geliþtirme Merkezi olarak restore edilecek.
442 Sokak: Tarihi binalar bölgesi olarak düzenlenecek. Evler asýllarýna uygun olarak korunacak.

gazetedokuzeylul.com

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0