Kalýn'dan uçak açýklamasý: Þahsi hediye deðil, hibedir, envantere girdi

21 Eylül 2018 16:24  

 

Kalýn'dan uçak açýklamasý: Þahsi hediye deðil, hibedir, envantere girdi

Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Ýbrahim Kalýn Münbiç'te AB ile ortak devriye çalýþmasý baþlatýlacaðýný söyledi. Kalýn "ABD ile vardýðýmýz Münbiç mutabakatýnýn uygulanmasý büyük önem arz ediyor. 48 devriye çalýþmasý yapýldý, ortak devriye için çalýþmalar tamamlanmak üzere. Çok yakýn bir zamanda da müþterek eðitim ve devriye faaliyetleri baþlayacak" dedi. Kalýn Katar Þeyhi'nin hediye uçaðý ile ilgili tartýþmalarla ilgili de "Þahsi hediye deðil, hibedir. Envantere eklendi. Devletin kasasýndan bir kuruþ para çýkmamýþtýr" dedi.

Ýþte Kalýn'ýn açýklamasýndan satýr baþlarý:

Varýlan mutabakatla Ýdlib'de saldýrý önlenmiþ oldu. Ýdlib mutabakatý büyük bir insanlýk krizini önledi. Ýlgili birimler sahada çalýþma yürütüyor. Terör unsurlarýnýn ayrýþtýrmasý önemli… MÝT ve TSK Rusya ile birlikte sahada çalýþýyor.

MÜNBÝÇ'TE ORTAK DEVRÝYE

ABD ile vardýðýmýz Münbiç mutabakatýnýn uygulanmasý büyük önem arz ediyor. 48 devriye çalýþmasý yapýldý, ortak devriye için çalýþmalar tamamlanmak üzere. Çok yakýn bir zamanda da müþterek eðitim ve devriye faaliyetleri baþlayacak.

Yaþanan bir takým gecikmeler oldu. Fakat bir gerçek muhataplarýmýza TSK üzerinden iletmeye devam ediyoruz. Cumhurbaþkanýmýzýn da ifade ettiði gibi Münbiç yol haritasýnýn gecikme olmaksýzýn uygulanmasý önem arz ediyor. Hayata geçirilmesi, güven iliþkisinin test edilmesi açýsýndan hem de sahadaki durum açýsýndan büyük önem arz ediyor. Bu vesileyle buradan da iletmek istiyoruz. Münbiç yol haritasýnýn bir gecikme olmadan uygulanmasýný beklediðimizi ifade ediyoruz. 

Suriye meselesinin, Ýdlib konusunun, terörle mücadelenin bütün yükünün Türkiye’nin omuzlara konmasý elbette ne adildir ne doðrudur. Kabul edilemez. Türkiye’ye dönük “Tebrik ediyoruz, çok iyi bir anlaþma yaptýnýz” ifadelerini memnuniyetle karþýlýyoruz. Ama uluslararasý toplumun sorumluluðu bunlardan ibaret olamaz. Uluslararasý toplumun katký sunmasýný bekliyoruz. Ýnsani yükünü tek baþýna çeken Türkiye’yi daha fazla desteklemeleri gerektiði de aþikardýr.

'REYHANLI' MESAJI

Þunu bilsinler ki Reyhanlý hadisesinde olduðu gibi 1 yýl sonra da olsa, 3 yýl sonra da olsa, 5 yýl sonra da olsa Türkiye’ye karþý suç iþleyenler adaletin önüne çýkarýlacaktýr. Buradan bütün terör örgütlerine açýk ve net ifade ettiðimiz bir husustur. Kiminle sahada iþbirliði yaparsa yapsýn, Türkiye’ye karþý iþlediði suçlar karþýlýksýz kalmayacaktýr. Bu yurt dýþý operasyonlar, ayný kararlýlýkla bundan sonra da devam edecektir.

BM’nin hemen ardýndan New York’tan Berlin’e geçeceðiz, devlet ziyareti gerçekleþtirecek sayýn cumhurbaþkanýmýz. Almanya ile iliþkilerimizin daha da güçlenmesi için önemli bir vesile olarak görüyoruz. Oraya pozitif bir gündemle gidiyoruz.

YENÝ EKONOMÝ PROGRAMI...

Dün hazine ve maliye bakanýmýzýn açýkladýðý yeni ekonomi programýyla ilgili bir cümle ifade etmek istiyorum. Dün sayýn bakanýmýz hedefleri belli olan bir program açýkladý. Yeni büyüme hedefleri ortaya koydu ve 3D þeklinde formüle edilen bir çerçeveyi ortaya koydular. Dengelenme, disiplin ve deðiþim. Bunun neticelerinin  de olumlu olduðunu görüyoruz, piyasalar tarafýndan olumlu þekilde algýlandýðýný görüyoruz. Bu programda disiplinli þekilde uygulanmaya devam edecek.

SORU: Þehir merkezindeki durum nedir? PYD YPG unsurlarýnýn çekilmesiyle ilgili geliþmeler
 
Kuzey doðu tarafýný söylüyorsunuz… Münbiç’le ilgili bir çalýþma devam ediyor. Bizim arkadaþlarýmýzýn sahadan aldýðý bilgiler sürecin yavaþ ilerlediði belki arzu edilen düzeyde olmamakla birlikte yavaþ ilerlediði þeklinde. Biz bunu takip etmeye devam edeceðiz. YPG unsurlarýnýn Fýrat’ýn doðusuna geçmesi konusundaki çalýþmalarýmýz yoðun þekilde devam edecek.

Þunun altýný çizmek istiyoruz. Münbiç yol haritasý önemli bir anlaþma. Buna sadýðýz, gereðini yapacaðýz. Eþ zamanlý olarak Amerikan yönetiminin PYD ile angajmanýn devam ediyor olmasý bizim için ciddi bir endiþe kaynaðýdýr. Buradan tekrar bunu duyurmak istiyoruz. Bir tarafta yol haritasýný uygularken, YPG’ye silah medya siyasi desteðinin verilmesi kabul edilemez. Verilen her destek PKK terör örgütüne verilmiþ bir destek demektir.

‘HER AN HER ÞEY OLABÝLÝR’

SORU: MÝT FETÖ’cüleri paketleyip Türkiye’ye getiriyor. Cumhurbaþkaný Erdoðan Amerika’ya gidecek. Oradan bir geliþme beklememiz gerekiyor mu? Yeni FETÖ’cülerin Türkiye’ye getirildiðini görebilecek miyiz?

Bu Amerika olur, baþka yerler olur, baþka ülkeler, bölgeler olabilir. Buralara dönük de ilgili birimlerimizin operasyonlarý hiç ara vermeden devam edecek. Ben size tabi ki detay veremem. Ama her an her yerde her þey olabilir. Bu konuda çok net cumhurbaþkanýmýzýn talimatý olduðunu, ilgili birimlerimizin profesyonel çalýþmalar yaptýðýný ifade edeyim. Kosova’da olduðu gibi, baþka ülkeler olabilir, FETÖ’nün rahat nefes almasýna Türkiye Cumhuriyeti izin vermeyecektir. Bunu herkes bilsin.

SORU: - Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn Trump ile görüþmesi olacak mý? Randevu talebi var mý?  - MHP lideri Bahçeli Ýstanbul adayý çýkarmayacaklarýný açýkladý. AK Parti’nin bu þekilde tavrý olacak mý? Bazý yerlerde aday çýkarmama gibi… Bahçeli ile görüþme olabilir mi?

Amerika ziyareti çerçevesinde cumhurbaþkanýmýzýn çeþitli devlet baþkanlarýyla görüþme olacak. Kesinleþenler var, kesinleþmeyenler var. Netleþtikçe sizlerle paylaþýrýz.
 
Ýttifak meselesine gelince, cumhur ittifaký geçtiðimiz seçimlerde Türk siyasetine katkýlar sundu.

Sayýn Bahçeli’nin dün yaptýðý açýklama memnuniyet verici. Seçimlere doðru planlar yaptýklarýný göstermesi açýsýndan. Görüþme meselesine gelince, bu tabi biraz program meselesi. Cumhurbaþkanýmýzýn yoðun gündemini görüyorsunuz. Bu görüþmeler her an olabilir. Ama tabi þu anda Amerika’ya gitmemize iki gün var. Bugün de cumhurbaþkanýmýzýn genel merkezde toplantýsý var. Yarýn da cumhurbaþkanýmýz Teknofest’e katýlacak. Ben emeði geçen herkesi de tebrik etmek istiyorum. Aslýnda Türkiye’nin ne kadar çok yönlü ülke olduðunu göstermesi açýsýndan bu programýn da hayýrlara vesile olmasýný diliyorum. Þurada bir iki günümüz kaldý, muhtemelen Amerika dönüþü böyle bir gündemimiz olabilir.

UÇAK ÞAHSÝ HEDÝYE DEÐÝL

SORU: Uçak konusu çok tartýþýldý. Sayýn Bahçeli, dün ‘Türkiye hibe hediye kabul etmez’ dedi. Ne dersiniz?

Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn da Tahran dönüþüydü galiba, gazetecilere yaptýðý açýklama vardý. Burada Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütçesinden çýkan bir lira bile yok. Bu Türkiye ile Katar arasýndaki iyi iliþkilerin göstergesi olarak deðerlendirilmesi gereken bir durumdur. Bunun üzerinden

Sayýn Bahçeli’nin görüþünü saygýyla karþýlýyoruz elbette. Bu envantere girmiþ bir uçaktýr. Devletin envanterindeki diðer unsurlar nasýl hizmet ediyorsa, o þekilde hizmet edecektir.

Dün hazine ve maliye bakanýmýz açýkladý. Ben kýdem tazminatýyla ilgili öyle bir açýklama çýkarmadým. Ýkinci kýsmýyla ilgili de sosyal yardýmlarýn kesilmesiyle ilgili bir formülasyon yok orada ama dengelenme, disiplin ve deðiþim ilkeleri çerçevesinde bu ekonomik yeniden yapýlandýrmanýn birçok alana uygulanacaðýný, tasarruf tedbirleri çerçevesinde bu ilkelerin hayata geçirileceðini ifade etmek isterim.

ERDOÐAN MERKEL GÖRÜÞMESÝNÝN TARÝHÝ BELLÝ OLDU

Öte yandan Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Ýbrahim Kalýn, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Almanya ziyaretine iliþkin, Kalýn, "28-29 Eylül tarihlerinde bir devlet ziyareti gerçekleþtirecek Cumhurbaþkanýmýz. Bu ziyarete son derece olumlu yaklaþýyoruz. Almanya ile iliþkilerimizin daha da güçlendirilmesi derinlik kazanmasý için önemli bir vesile olarak görüyoruz. Pozitif bir gündemle gidiyoruz. Maliye Bakanýmýzýn baþkanlýðýnda bir heyetle oraya gitmek suretiyle çeþitli görüþmeler yapacaklar.

Orada hem siyasi hem ekonomik hem kültürel konularý etraflý þekilde ele alma imkanýmýz olacak Alman mevkidaþlarýyla Cumhurbaþkanýmýzýn. Alman tarafýnýn da bu ziyarete iyi hazýrlýk yaptýðýný memnuniyetle görüyoruz. Bu ziyaretin ülkelerimiz arasýndaki iliþkiler orada yaþayan vatandaþlarýmýz ve Türk kökenli diðer Alman vatandaþlarý Türkiye’de Alman þirketleri ve bütün boyutlarýyla hayýrlara vesile olmasýný öngörüyoruz diliyoruz ve bu çerçevede çalýþmalarýmýzý yoðunlaþtýrarak devam edeceðiz." ifadelerine yer verdi.

karar.com

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0