Kadınlardan sigaraya karşı yürüyüş!

30 Mayıs 2010 19:41  

 

Kadınlardan sigaraya karşı yürüyüş!

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edilen '31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'nde kadınlar Galatasaray Meydanı'ndan Taksim'e dek yürüdü.

İSTANBUL 2010 yılı temasının “Tütün Endüstrisinin Hedefi: Kadın” olarak belirlenmesi nedeniyle çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 1000 kişinin katıldığı yürüyüşte, “Sigara içmeyelim, içenlere ‘dur’ diyelim” mesajları verildi.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Bu yıl sigara endüstrisinin hedefi kadın. Kadınlarımızı sigaraya kurban vermeyeceğiz. Sigara endüstrisi erkekleri kurban aldı. Ama erkekler anladı, bırakıyor. Ancak kadınlar yeni yeni kandırılıyor” dedi. Kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu yürüyüş sonunda konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, “Kurtuluş Savaşı'nda bir metre kare toprak kurtarmak için binlerce şehit verdik. Gelin bin insanımızı kurtarmak için hep beraber sivil toplum örgütü, sanatçımız, insanımızla mücadele edelim. Lütfen sigara içmeyelim, içenlere ‘dur’ diyelim” dedi.

İSTİKLAL’DE KADINLAR SİGARA İÇMESİN SLOGANI
İstiklal Caddesi'ndeki Galatasaray Lisesi önünde saat 11.00 sıralarında başlayan yürüyüşe İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın'ın yanısıra İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Sinema ve Tiyatro Oyuncusu Mine Teber’in de aralarında bulunduğu çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 1000 kişi katıldı. “Sigara içmiyorum, ailemi seviyorum”, “Sigara içmek çirkindir”, “Anne isen sigara içmeyeceksin”, “Sigara düşük riskini arttırır” şeklinde çeşitli dövizler taşıyan grup, Taksim Meydanı’na kadar süren yürüdü. Grup, yürüyüş boyunca “Kadınlar Sigara İçmeyecek”, “Gün gelecek herkes görecek Türkiye sigara içmeyecek”, “Anneler sigara içmesinler” sloganları attılar.

ÜLKEMİZDE KADINLAR VE GENÇ KIZLARDA ARTIŞ SÖZKONUSU
Taksim Meydanı’nda sona eren yürüyüş sonunda konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, “Sigara kullanım oranı yüzde 9-10 oranında azalmışken malesef gelişmiş bazı ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de kadınlar ve genç kızlar arasında artış söz konusudur. Bazı üniversite kampüslerinde sigara tüketimini teşvik etmek amacıyla endüstrinin ücretsiz sigara dağıttığını bilmekteyiz. Bu genç hanımlarımızın ve kadınlarımızın sağlığını önemli bir derecede etkileyecek bir unsurdur. Bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla böyle bir etkinlik gerçekleştirdik” dedi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ise, bugünkü aktivitenin, yürüyüşüsün amacının özellikle çocuklarımıza küçük yaşlarda sigaranın zararları konusuna dikkat çekmek olduğunu belirterek, “Ama aslolan çocuklarımızla hareketle büyüklerimize anne ve babalara, ülkemizde yaşayan herkese bir mesaj iletmek. Evet sağlıklı bir toplum için, sağlıklı bir gelecek için dumansız bir hava sahası anlamında Türkiye’de başlatılan bu kampanyalara destek vermek için buradayız” diye konuştu.

KADINLARI KURBAN VERMEYECEĞİZ
(SSUK) Dönem Başkanı Prof Dr Elif Dağlı ise, SSUK’u meydana getiren 40’a yakın sivil toplum örgütü ile birlikte yürüttükleri mücadelenin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Prof. Dağlı, “Her yıl 31 Mayıs’ta yapılan etkinliklerin bu yıl 22’incisi yapılıyor. Bu yıl ‘sigara endüstrisinin hedefi kadın’ diye yapılıyor. Kadınlarımızı sigaraya kurban vermeyeceğiz. Sigara endüstri erkekleri kurban aldı. Ama erkekler anladı, bırakıyor. Ancak kadınlar yeni yeni kandırılıyor. Bu bu oyuna gelmeyeceğiz. Kadınlar erkeklerden daha akıllı olacak ve bu oyuna kurban vermeyecekler kendilerini. Türkiye’de gelecekte genç kızlarımız sigara içmeyecek. Erken bebek doğurmayacaklar. Anne olarak çocuklarını iyi örnek olacaklar. Hamileyken erken düşük yapmayacaklar. Bebek ölümlerine ölüm katmayacaklar. Kadınlar daha bilinçli olacak. Türkiye hepimiz şu sloganı atacağım ’kadınlar sigara içmeyecek’ diyoruz.” dedi.

Etkinlik yapılan konuşmaların ardından sona erdi.


Radikal.com.tr



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0