'Kadýný Þiddet Görmeden Önce Korumak Önemli'

25 Ekim 2009 22:42  

 

'Kadýný Þiddet Görmeden Önce Korumak Önemli'

Tüm polis merkezlerinde baþlayacak "Aile Ýçi Þiddet Olaylarý Kayýt Formu" uygulamasýný deðerlendiren kadýnlar umutlu. Polis memurlarýnýn eðitimi ve sýðýnaklarýn yetersizliði ise baþlýca kuþkular 

Kadýn ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlýðý ile Ýçiþleri Bakanlýðý'nýn imzaladýðý protokol, aile içi þiddetin önlenmesi için uygulamaya yönelik adýmlar içeriyor. Karakola baþvuran þiddet maðduru kadýn ve çocuklar için "Aile Ýçi Þiddet Olaylarý Kayýt Formu" tutulmasý, form için iþlem yapan memurun imzasýnýn alýnmasý ve böylece memurun da sorumluluk almasý öngörülüyor.

Formda yer alan ayrýntýlý sorularla, maðdur için risk deðerlendirmesi yapýlacak. "Töre/namus gerekçesiyle zarar görme" tehlikesi taþýyanlar her zaman "yüksek risk grubu" olarak iþlem görecek. Yüksek risk grubundaki maðdur, karakoldan gitmek isterse, formu "kendi isteðiyle ayrýldýðýna" iliþkin imzalayacak. Þiddet olaylarýna iliþkin veri tabaný oluþturulmasý sayesinde önleyici politikalarýn geliþtirilmesi, kadýn sýðýnma evleri arasýnda 7 gün 24 saat iletiþim ve bilgi aðý oluþturulmasý ve koordineli hizmet verilmesi de yapýlacaklar arasýnda.

Protokol, kadýn haklarý aktivistleri tarafýndan geç kalmýþ ama önemli bir adým olarak deðerlendiriliyor:

Mor Çatý Kadýn Sýðýnma Vakfý gönüllüsü Gökçe Kartaler: "Bugüne kadarki uygulamalarda ciddi bir darp olmadýkça ya da sýðýnak istenmedikçe tutanak tutulmuyordu. Bizi arayarak kadýnlarý nereye yönlendirmeleri gerektiðini soran polisler oluyordu. Polise uygulama konusunda iyi eðitim verilmeli. Þiddetin tutanakla görünür olmasý da yeterli deðil, yeterli sýðýnak olmayýnca ne yapýlacak?"

Mor Çatý Kadýn Sýðýnma Vakfý avukatý Canan Arýn: "Karakolda bir kadýna öldüresiye dayak atýyorlar ve karþý koydu diyorlar. Eldeki bu insan kalitesiyle protokol nasýl uygulamaya geçecek bilemiyorum. Form sayesinde en azýndan polis sorumluluk alacak. Meslek içi eðitimlerin ciddiyetle yapýlmasý gerekiyor. Baðýmsýz sýðýnaklarýn açýlmasý konusunda bugüne kadar bir giriþim yapýlmadý ve Belediyeler Kanunu'na karþýn yeterli sýðýnma evi yok. "

Van Kadýn Derneði üyesi Zozan Özgökçe: "Devletin çok uzun zaman önce kurmasý gereken bir mekanizmaydý, geç kalmýþ bir adým. Þu an karakollarda görüþme odasý var, her karakolda bir kadýn çalýþanýn olmasýna gayret gösteriyorlar. Protokol biraz daha duyarlý olmalarýný saðlayacaklardýr, bu da bizim iþimizi kolaylaþtýracak. Kadýnlarýn sýðýnak sonrasý yaþamýna iliþkin taleplerimiz var ve asýl talebimiz þiddet gören kadýn ve çocuk için tam koruma."

Avukat Habibe Yýlmaz Kayar: "Aile içi þiddet maðdurlarýnýn baþvuru sayýsýnýn kaydýnýn tutulmasý gerekliliði Birleþmiþ Milletler Komitesi'nin 1992 yýlýnda önerdiði bir tavsiye kararý. Türkiye bu yükümlülüðünü þimdiye kadar uygun biçimi ile yerine getirmedi. Protokol gecikmiþ ama olumlu bir giriþim. Diðer yandan mesai saatleri dýþýnda zaten yetersiz olan sýðýnmaevleri kapalýyken, koruma kararý verecek aile mahkemeleri çalýþmaz iken sadece iletiþim hatlarýnýn açýlmasý iyi niyetli bir giriþim olarak kalmaya mahkum. Yine bu protokolde þiddet maðdurlarýnýn CMK ile kendilerine saðlanan barodan avukat isteme hakkýnýn hatýrlatýlmasý için hiç bir bilgi bulunmuyor. En iyi koruma,þiddet gerçekleþemeden alýnan önlemlerdir ve protokolde bu yönde cesaret verici herhangi bir giriþimden söz edilmiyor."(ÖG/EÜ) 

BÝA Haber Merkezi

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0