İzmirizmir.net uçan süpürgeyle uçmaya hazır!

25 Eylül 2007 04:47  

 

İzmirizmir.net uçan süpürgeyle uçmaya hazır!

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından açılan “Demokrasi ve İnsan Haklarının Güçlendirilmesi ve Birleştirilmesi” programınca desteklenen “Kadın 2007” projesi, bir televizyon programıyla atağa geçiyor: “Kadın 2007 Televizyon Programı”



1. Öncelikle girişim harika.



2. İzmir’den başlatılması gurur verici.



3. Yerelin keşfi adına önemli çünkü İzmir, Bursa, Zonguldak, Ankara, Kayseri, Trabzon, Adana, Hatay, Erzurum, Gaziantep, Muğla ve Eskişehir'de uygulanacak. Uçan Süpürge, her ilde yerel televizyon kanallarında 13 hafta boyunca yayınlanmak üzere 13 ayrı konu başlığı altında, ana çerçevesi “kadının insan hakları” olan 30'ar dakikalık programlar hazırlayacak. Mayıs 2008'de yayınlanması planlanan bu programların üretimi ve dağıtımı konusunda Uçan Süpürge, aynı zamanda projenin resmi ortağı olan Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliği ile koordineli çalışacak.



4. Erkek egemen bir toplumda devlet ana şemsiyeyi oluştursa da, ana şifreleri yeni kuşaklara taşıyan en önemli araçlar aile, okul ve medya’dır. Muhalif duruşun buralardan en az iktidarlar kadar yararlanması gerek.



5. Erkek egemen söylemin ve buna muhalefetin kökü tarihin epeyi gerilerine gidiyor. Bu nedenle bu süreçte tarih bilinci çok önemli.



6. Din bu alanda hem bir engel hem de bir potansiyel sunabilir. Nereden bakıldığına bağlı. Dini cepheden karşıya almadan, ötekileştirmeden, içerden bir bakışla onu erkek egemen söylemle yüzleştirmek önemli. Tersi durum bağ ve bağcı söylemini akla getirir. İslamiyet içinde insan haklarına, kadın haklarına dair epeyi destek malzeme bulmak mümkün. Yeter ki içerden bakanları dışlamayalım, bu toprağa özgü bakışa ilgi duyalım. Biraz abartma pahasına da olsa söyleyelim; unutmayalım ki İbni Rüşd’ü doğu dünyası önemsemediği için gerilemiş, batı ise onu baş tacı yaptığı için kilisenin egemenliğinden kurtulmayı başarmıştır. Yani Reform ve Rönesans’ın temelinde harcı olan çok önemli bir bilim adamını biz tanımıyorsak ama batılılar onu, Averros diyerek kendi bilim adamları sayıyorsa, durup düşünmesi gerekenler bizleriz!



7. Bu anlamda uçan süpürgelerin bir kısmının başının örtülü olması da sorun olmamalı. Türkiye bunu yaşayarak, deneyerek gördü. Yanlış modernleşme yorumları, daraltılmış ‘çağdaş’ tanımları, örneğin türbanın, bir bölüm kadının sosyal yaşamda yerini almasının aracı olduğu gerçeğinin görülmesini engellememeli. Temel olan, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yol almaktır.



8. izmirizmir.net elinden gelen her yolla bu girişimin yanındadır.


a. Duyuru ve haberlere yer verilir.

b. Köşe yazılarına kapımız açık.

c. Uçan süpürge butonuyla istenilen yere bağlantı verilir.

d. Kısa yollar arasına yerleştirilir.

e. Programın yapım, sunum, tanıtım aşamalarına destek verilir.v
f. Diğer.



Demokrasi yönünde hep yeniliklere öncülük yapan İzmir bu kez de Uçan Süpürge’yle televizyonda uçmaya hazırlanıyor. Neden olmasın?



İzmirizmir.Net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0