MİLLETVEKİLİ ADAYLARINDAN 10 İSTEK

28 Mart 2011 14:54 / 3025 kez okundu!

 


Türkiye küçük Millet Meclisleri girişimi 24. Dönem TBMM çalışmalarında muhatabı olacak milletvekilleri ile daha "Aday" iken tanışmak, diyalogu şimdiden başlatmak ve bir yandan onların vaatlerini dinlerken bir yandan da sivil toplumun taleplerini onlara iletmek, görüşlerini almak için yeni bir çalışma başlatıyor: “Milletvekili Adaylarından 10 istek”

Türkiye küçük Millet Meclisleri çalışmalarına başladığı zamanlarda politika alanından sempatik yaklaşım gelmişti ancak bu ilgi zaman içinde genel bir ilgisizliğe dönüştü. Elbette az sayıda iyi niyetli ve "devamlı" milletvekilinin dostça desteklerini yok değil, ancak ne yazık ki azınlıkta olan bu çabalar genel ilgisizliği yok edemiyor.

Bu nedenle Türkiye küçük Millet Meclisleri girişimi 24. Dönem TBMM çalışmalarında muhatabı olacak milletvekilleri ile daha "Aday" iken tanışmak, diyalogu şimdiden başlatmak ve bir yandan onların vaatlerini dinlerken bir yandan da sivil toplumun taleplerini onlara iletmek, görüşlerini almak için yeni bir çalışma başlatıyor: “Milletvekili Adaylarından 10 istek”

“Milletvekili Adaylarından 10 istek” çalışması nasıl yürütülecek?

Şanar Yurdatapan’ın konu ile ilgili açıklaması şöyle:

1. Her ildeki kMM çalışanı, bu iş için hazırlanmış basit bir formu o ildeki kMM katılımcısı sivil toplum örgütlerine ve meslek örgütlerine yollayarak kendilerine göre önemli buldukları 10 isteği (5 Genel, 5 yerel) belirlemelerini istiyor. Bunlar arasında en çok istenenler, o meclisin “10 istek” listesini oluşturacak.

2. Nisan ayı kMM toplantılarına (1,2 veya 3 Nisan) milletvekillerinin yanı sıra partilerin il başkanları da davet edilerek sorulacak: “Bu seçimden ne bekliyorsunuz, seçmene ne vaat ediyorsunuz?”. Partilerin seçim vaatleri topluca tartışılacak.

3. Aday listeleri 11 Nisan tarihinde kesinleşiyor. Mayıs (6-7-8) ve Haziran (3-4-5) toplantılarımıza adayları davet edeceğiz ve 10 İSTEK formunu “İşte ilimiz küçük Millet Meclisi’nin adaylardan istedikleri” diyerek önlerine koyacağız. Bunlardan hangilerini benimsediklerini bildirmelerini ve onların gerçekleşmesi için çalışacaklarına söz vermelerini isteyeceğiz.

4. Ama “Ya hep ya hiç” yok. Muhalefet ettikleri yerler varsa, onu da kendi elleriyle yazabilirler. Kabul ettikleri şeyler, aynı zamanda seçmene taahhütleri olacak. Seçilirlerse onların önüne koyabileceğiz, “Şuna şuna söz vermiştiniz, gerçekleşmesi için çalışmanızı bekliyoruz” diyebileceğiz.

5. Tüm illerden gelecek yanıtların Ortak Payda’larını belirten bir rapor hazırlanacak. Seçime birkaç gün kala, tüm illerde yapılacak eş zamanlı basın toplantılarıyla kamuoyuna açıklanacak.

Özetle, Türkiye küçük millet Meclisleri, gelecek dört yıl birlikte çalışacağı vekillerle şimdiden tanışmayı ve ilişkilerini bu temelde yürütmeyi amaçlıyor.

TkMM, bu konuda destek bekliyor. Eğer geniş bir duyuru sağlayabilirsek ileri demokrasilerde alışılmış bir görüntü olan "Adayların yan yana gelerek kendilerini ve planlarını seçmene topluca anlatma" alışkanlığının bizde de oluşması için önemli bir zemin oluşturabilir.

Eğer bu girişimi olumlu buluyorsanız, lütfen yazılarınızla, haberler, röportajlarla, katılacağınız TV programlarında, toplantılarda -tabii konu denk düştüğünde- sözünü ederek bu yaygınlaşmanın sağlanmasına önemli katkılarda bulunabilirsiniz. TkMM, ekip olarak bu çalışmayı en öne alarak, davet edildiklerinde haber ve röportajlarla bu bilgiyi yaygınlaştırmak için ellerinden geleni yapmak üzere bekliyor.

Hepimize kolay gelsin, sevgi ve saygılarımla...







Ayrıca TkMM adına Şanar Yurdatapan, 29 Mart sabah saat 09.30'da Açık Radyo'da Ömer Madra'nın konuğu olacak. Bu çağrıyı Yurdatapan’ın kendisinden duymak isteyenlerin dikkatine!..


TkMM’ye ve tüm çalışanlarına kolay gelsin…

Son Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2011 01:18

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.