İzmir’in suyu altına feda

04 Şubat 2009 13:20  

 

İzmir’in suyu altına feda

Efemçukuru’nda üç kişilik bilirkişi kararına rağmen Enerji ve Orman Bakanlıkları’nın altın madenine işletme izni vermesi tepkilere neden oldu. İZSU önünde eylem yapan bir grup “İzmir’in içme suyu altına feda ediliyor” dedi

İzmir’in içme suyunun temin edildiği Efemçukuru’nda halen çalışmalarını sürdüren altın madeni şirketinin ruhsatlarının derhal iptal edilmesi gerektiği yönündeki bilirkişi raporuna rağmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nın işletme izni vermesi büyük tepkilere neden oldu.
İzmir Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Mustafa Gül, İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında, bilirkişi heyetince Çamlı Barajı’nın yapımına ihtiyaç duyulduğu yönünde rapor hazırlandığını, bu nedenle Efemçukuru Altın Madeni’nin artık işletilemeyeceğini öne sürdü. Konak’taki İZSU Genel Müdürlüğü önünde toplanan El Ele Hareketi üyeleri Efemçukuru bölgesindeki altın madeni için verilen izin ve işletme ruhsatı ile Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) olumlu belgesi ve orman tahsis izinlerinin geri alınmasını istedi. Madenin işletilme izninin Çamlı Barajı’nın yapılmayacağı ön kabulüyle verildiğini savunan Gül, “Çamlı Barajı’na izin verilmemesi işleminin iptali için İZSU Genel Müdürlüğü’nce, Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine dava açıldığı kamuoyunun bilgisindedir. Buna rağmen, çevre ve insan sağlığının göz önüne alınmaması bir skandaldır” dedi.
Davayı gören İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin, üç kişilik bilirkişi heyetinden rapor aldığını ve raporda Çamlı Barajı’nın yapımına ihtiyaç olduğu görüş ve kanaatinin bildirildiğini belirten Gül, “DSİ 2. Bölge Müdürlüğü 2009 yılı takdim raporu CD’sinde DSİ 2. Bölge Müdürlüğünün İçme ve Kullanma Suyu Projeleri listesinde Çamlı Barajı da kesin projeler arasında yer alıyor. Yani baraja ihtiyaç olup olmadığı tartışması bitmiştir. Bundan sonraki süreçte bütün projeler için izin verilmeden önce, barajın yapılacağı göz önünde bulundurulmalıdır” diye konuştu.

Arsenikli su içirecekler
Gül, ayrıca Efemçukuru altın madeni ile Çamlı Barajı’nın uzlaşmaz iki proje olduğunu savundu. Altın madeninin işletilmesi halinde Çamlı Barajı’nda toplanacak suyun başta arsenik olmak üzere ağır metallerle kirleneceğini iddia ederek, “Çamlı Barajı’na yargıdan onay çıktı, Efemçukuru’nda altın madeni işletilemez. Efemçukuru altın madeni için barajın yapılmayacağı ön kabulü ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verdiği işletme izni ve işletme ruhsatının, Çevre ve Orman Bakanlığının verdiği ÇED olumlu belgesinin ve orman tahsis izinlerinin hemen geri alınması gerekmektedir” dedi. 

Fikret Karagöz
Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0