İzmir’in engelleri - Hilmi Gültay

08 Ekim 2012 13:39  

 

İzmir’in engelleri - Hilmi Gültay

Gazetelerin İzmir ilaveleri son günlerde belediyelerin (sözde) aktivite ve hizmet haberleriyle dolu. Ancak engelliler ile ilgili haberler dikkatimi çekti.

* Ülkemizde ilk Engelli stratejik planı başlatılıyor.

* 2013 Uluslararası Engelsiz İzmir kongresi yapılacak.

* Ve diğerleri

Değerli dostlarım, bunlar ne kadar güzel ve kutsal hizmetler değil mi?

Ancak, staretejik ile uluslararası gibi teknik veya benzeri süslü kelimeler ile bir çok hizmetler sözü, engellileri mutlu edebilecek mi? Üstelik engelli arabasına oturmuş genç bir kardeşimizin ellerinden tutarak çekilen şefkat gösterisi resmiyle inandırıcılık artabilecek mi?

Nice benzeri soruların tümüne cevap; 10 Mayıs tarihli Engellileri neden unutuyorsunuz? başlıklı köşe yazımdan alıntılar bunun en güzel ve yaşanmış bir cevabıdır.

Geçen mayıs ayının ilk yarısında; “Dünya Engelliler”, “Anneler” ve “Trafik Haftası” etkinlikleri aynı günlerde gerçekleştirildi. Her üç aktivitenin ortak konusu; insan yaşamı ve insana saygı ile sevgi içeren duygu ve görevleri içeriyordu.

Böylesine kutsal hizmetler demeti arasında Trafik Haftası etkinlikleri ise; Konak’taki, güzel, modern ve heybetli bir sanat merkezinde yapılmaktaydı.

Salonda oluşan telaş ve koşturmalar bir an sahne perdeleri arkasına yansıdı. Ardından zorlukla açılan perdeler arasından çıkarılan ve tekerlekli sandalyede oturmuş bir bayanın ellerde taşınarak sahneye taşınması merak uyandırdı. Fakat sahneden sonra da salona aynı kalabalık tarafından omuzlarda indirilmesi çok daha zor ve üzücüydü. Güler Hanım kendisi ile barışık ve pozitif bir insan idi; bunu sorun etmedi ama İzmir gibi bir kentin merkezindeki böyle bir yerde özürlü asansörü bulunmamasının ayıbını hep birlikte yaşadık.

Şimdi soruyorum; İzmir’in merkezinde ve bir hayırsever tarafından yapılıp, İzmirlilerin kullanımına sunulan bu binada ve diğerlerinde; engelliler haftasında dahi böylesi kutsal davranış ve tevazu ile uyum sağlamaya çalışan bu Kutsal İnsanlar neden Engelleniyorlar? Neden bir özürlü asansörü yıllardır yapılamıyor?

Ancak önemli ve insanların duygu ve yaşam şartlarını etkiliyecek bu konular... Niçin seçimler öncesine rastlıyor? Oysa böylesi güzel çalışmalar (eğer gerçek ise) ile toplantılar ilgili günlerde yapılmalıydı.

İzmir ve İzmirlileri neden engelliyorsunuz?

Milliyet Ege

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0