İzmir’de yargıçlı çetede 10 tahliye

30 Ocak 2009 13:05  

 

İzmir’de yargıçlı çetede 10 tahliye

İzmir’deki rüşvet çetesi iddianamesi hazırlandı. Ancak mahkeme iddianameyi geri çevirip 10 kişiyi tahliye etti 

Ege’de son yılların en büyük “çete” davası hakkında ilginç bir karar alındı. İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün hazırladığı, aralarında hâkim ve avukatlarında bulunduğu 40 kişinin gözaltına alındığı rüşvet operasyonuyla ilgili iddianame için görevsizlik kararı verdi.
Ceza Kanunu’nun 250. maddesine giren suçlara bakan İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde oluşturulan heyet tarafından, Savcı Murat Gök’ün hazırladığı iddianame incelendi. İddianamede işlendiği belirtilen suçların 250. maddeyle yetkilendirilmiş Ağır Ceza Mahkemesinin görevi dâhilinde olmadığı kanaatine varan heyet, iddianameyi İzmir’deki diğer ağır ceza mahkemelerinde değerlendirilmesi için gönderdi.

İtirazları kabul edildi 

Sanıkların tutukluluk durumlarına itirazları da değerlendiren mahkeme, aralarında beş avukatın da bulunduğu 10 sanığın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi. 

Tefecilik ve organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan V.O.Ç’nin serbest bırakılmasının ardından geçen yıl ekim ayında başlatılan ‘Yengeç’ operasyonunda, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.K. ile sekiz avukatın da aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alınmıştı. Rüşvet karşılığı V.O.Ç’nin serbest bırakılmasını sağladıkları iddiasıyla yakalanan zanlılardan, mahkeme başkanı ve yedi kişi tutuklanmıştı. İlk operasyonun ardından Savcı Gök’ün talimatıyla geçen kasım ayında başlatılan “Yengeç-2” adlı operasyonda, ilk operasyonda ‘rüşvet’ suçlamasıyla tutuklanan mahkeme başkanı A.K’nin kardeşi galerici H.K, eski İzmir Sanayi ve Ticaret İl Müdürü, 14 avukat ve bir emniyet amiri gözaltına alınmıştı. Görevi başındayken gözaltına alınıp tutuklanan hâkim A.K. hakkındaki iddianame, Yargıtay’a gönderilmişti. 

Taraf



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0