'İzmir Öykü Günleri' nereye kayboldu?

16 Nisan 2011 14:25  

 

'İzmir Öykü Günleri' nereye kayboldu?

Edebiyatçılar Derneği'ne ve Ege Kültür Vakfı haberdar edilmeden 2010 yılı Aralık ayında Konak Belediyesi tarafından tek yönlü olarak sonlandırılmış olan 10. İzmir Öykü Günleri çalışmaları ile ilgili Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı tarafından yapılan açıklamada Konak Belediyesi hukuka, yasaya, etiğe uygun davranmaya çağrıldı.

Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan tarafından yapılan açıklamada şöyle dendi:

"Edebiyatçılar Derneği, iddia ediyor: İzmir Konak Belediyesi, hukuk-yasa-etik tanımıyor.

İzmir Konak Belediyesi'nin resmi internet sitesinde, "1. Uluslararası Edebiyat Festivali" başlığıyla verilen bir duyurunun ilk paragrafı şöyle:

Konak Belediyesi'nin 10 yıldır düzenlediği ve edebiyat dünyasının tanınmış isimlerini bir araya getirdiği Öykü Günleri muhteşem bir festival haline geliyor. Uluslararası düzeyde gerçekleşecek edebiyat etkinliği bu yıl 15-16 Nisan tarihlerinde "1. Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali" olarak düzenleniyor."

Edebiyatçılar Derneği olarak bu duyuruyu içerdiği bilgi açısından, son kertede sorunlu, tartışmalı, haksız, yanlış bulduğumuzu belirtmek istiyoruz.

İzmir Öykü Günleri, 2002 yılından bu yana, Edebiyatçılar Derneği, Konak Belediyesi, Ege Kültür Vakfı işbirliğiyle düzenlendi. İzmir Öykü Günleri'ni İzmir'de başlatan yazar örgütü, "Öykü Günleri" ve "14 Şubat Dünya Öykü Günü" projesinin tüm Türkiye'de, Türkiye'nin pek çok kentinde yaygınlaşmasını sağlayan Edebiyatçılar Derneği'dir.

İzmir Öykü Günleri, Edebiyatçılar Derneği'nin öncülüğünde, Konak Belediyesi ve Ege Kültür Vakfı işbirliğiyle, 2002 yılında başlatılmıştır.

Konak Belediyesi'nin ilgili birimlerinin, bu net gerçek ortadayken, dokuz yıllık bir etkinliği asil unsur olan Edebiyatçılar Derneği'ni yok sayarak tek başına sahiplenmesini anlamakta güçlük çekiyoruz.

Gaipten gelen "Festival"

İzmir Öykü Günleri'nin onuncu yılında, "muhteşem bir festival" haline nasıl geldiğini bilmiyoruz.

Çünkü bu sonuçla ilgili olarak Konak Belediyesi'nin ilgili birimleri, etkinliğin kurucuları olan, ne Edebiyatçılar Derneği'ne, ne de Ege Kültür Vakfı'na bir bilgilendirme yapmıştır.

10. İzmir Öykü Günleri çalışmaları 2010 yılı Aralık ayında Konak Belediyesi tarafından tek yönlü olarak sonlandırılmış, bu konuda ne dernek, ne vakıf haberdar edilmiştir.

Edebiyatçılar Derneği olarak bütün yazılı ve sözlü girişimlerimize karşın, Konak Belediyesi'nin ilgili birimlerinden bir muhatap bulamadığımızı altını çizerek belirtelim.

Çok açık ve net olarak duyuruyoruz:

Konak Belediyesi, İzmir Öykü Günleri'nin kurucu örgütleriyle bağlantı kurmadan, danışmadan, onay almadan, tek başına, dokuz yıllık bir öykü etkinliğini, bir edebiyat festivaline dönüştürerek, gasp edemez.

Bu, yasa, hukuk, etik dışı bir tutumdur. Gariptir, tuhaftır, anlaşılmazdır.

Bir belediye, bütün bu çıplak ve açık gerçeklik ortadayken on yıllık bir etkinliği tek başına düzenlediğini iddia edemez. Ediyorsa, bu hakkının dayanağını açıklaması gerekir, karşı belgelendirmeleri göze alarak!

Edebiyatçılar Derneği olarak, İzmir Öykü Günleri'nin, dokuz yıl önce, 2002 yılında, hangi kararlarla, hangi koşullarda, hangi kabullerle başladığını açıklamaya hazırız.

Ulusal bir yazar örgütüne yönelik bu saygısızlığı asla kabullenmediğimizi önemle belirtiyoruz.

10. İzmir Öykü Günleri, 2011 yılı içinde İzmir'de yapılacaktır.

Konak Belediyesi'ni hukuka, yasaya, etiğe uygun davranmaya çağırıyoruz.

Saygılarımızla... "

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0