İyi ki saatleri geri almamışız dedirten 7 gerçek!

17 Şubat 2018 17:14  

 

İyi ki saatleri geri almamışız dedirten 7 gerçek!

Avrupa geçen hafta sonu kış saatine geçerek saatleri 1 saat geri aldı. Peki saat değişimi iyi mi kötü mü? İşte ortaya çıkan 7 çarpıcı gerçek!

Avrupa geçen hafta sonu kış saatine geçerek saatleri 1 saat geri aldı. Türkiye ise iki yıldır saatleri değiştirmeme kararı alarak yaz saatinde kalmayı sürdürdü. 

Peki hangisi daha iyi? Saatleri her yıl ekim ve mart aylarında ileri geri çekmek mi yoksa bir saat diliminde sürekli kalmak mı?

İkinci Dünya Savaşı sırasında mühimmat fabrikalarının üretkenliği en üst düzeye çıkarmalarına ve insanların elektrik kesilmeden önce eve güvenli bir şekilde varmaları için başlanan saat değişikliği bu günlerde Avrupa'da tartışılmaya başlandı. Uzmanlara göre saat değiştirmek kalp krizinden trafik kazasına, felçten uyku düzensizliğine kadar pek çok soruna neden olabiliyor. Üstelik sanıldığı gibi ekonomik bir tasarruf yolu da değil.

İşte size 'iyi ki saatleri değiştirmemişiz' dedirten 7 çarpıcı gerçek. Üstelik hepsi bilimsel...

UYKU DÖNGÜNÜ BOZUYOR

Ekim ayında bir saat kazanmak görkemli gibi gelebilir ancak yine de bir saat önce uyandığımızda vücut ritmimiz şaşkına dönüyor. Etkileri hafifletmek için, önceki gün 30 dakika erken yatmak da her zaman iyi sonuç vermiyor.

HORMONLAR CİLDİ BERBAT EDİYOR

Dr. Firas Al-Niaimi, cildi berbat bir görüntüye sokabileceği görüşünde: "Geriye dönen saatler, başta akne içinde artış anlamına gelebilecek uyku düzenindeki değişiklikler nedeniyle hormonlarımızı etkileyebilir. Yatmadan önce kapsamlı bir cilt bakım rutini tutmak ve uykuya geçmeden önce rahatlamak önemlidir, bu nedenle uykunuz kesintiye uğramaz ve cilt hücreleri bir gecede onarabilir.

KALP KRİZİ GEÇİRME OLASILIĞINIZ ARTAR

Kulağa çok abartı gibi gelebilir ancak 43.000 hasta kayıtlarındaki çalışmalarda, ilkbahar yaz saati uygulamasından sonra kalp krizi geçirme grafiğinde bir artış olduğu ve sonbaharda azalma sağlandığı ortaya çıktı. 

İNME RİSKİNİ ARTTIRIR

2004-2013 yılları arasında ülke çapında hasta kayıtlarına bakan Finlandiya'dan yapılan bir çalışmaya göre, vücut ritiminiz bozulduğundan saatlerin değişmesi inme riskini de arttırıyor. Kalp krizlerine benzer bir şekilde saat değişimlerinin artından gelen ilk iki gün boyunca hastanelere başvuranların oranı artış gösteriyor. 

DAHA FAZLA TRAFİK KAZASINA NEDEN OLUYOR

1996'da New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir araştırma, saatlerin değişmesinden sonra Pazartesi günü motorlu araç kazalarında yüzde 8'lik bir artış gösteren bu bulguyu doğruladı. Johns Hopkins ve Stanford üniversitelerinin 2001 yılındaki bir çalışması da Pazartesi günü artış gösterdi.

BİZİ KÖTÜ BİR HAVAYA SOKABİLİR

Hayır, bu sadece yataktan kalkmanız ya da suratsız davrandığınız için değil. 

Araştırmacılar, 2016 yılından önce bir grup yasal hakimin araştırıldığı bir çalışmada, uykusuzluğun suçlulara dağıtıldığı cümlelerin şiddetini arttırdığını belirtti. Baharda günışığından yararlanma saatine doğal kaymanın avantajından yararlanarak, bu süreyi cümlelerin arşivleriyle karşılaştırdılar ve uykudan mahrum bırakıldıklarında hakimlerin daha uzun cezalar verdiğini buldular.

MALİYETİ DAHA YÜKSEK

Ve sağlığınız saatlerin değiştiğinden rahatsız olmanız için yeterli değilse, size en çok zarar veren yeri yani cebinizi vuracak. Politika Araştırmaları Enstitüsü'nden bir rapor saatler değişmediyse tüketicilerin elektrik faturalarında yılda 260 milyon avro tasarruf sağlayabileceğini tahmin ediyorlar.

Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise, kışın güneş ışığının ekstra bir saatinin her sene 485 milyon sterlin tasarruf edebileceğini, çünkü insanlar daha az elektrik ve ısıtma kullanacaklarını keşfetti. Bu 70.000 kişinin karbon emisyonlarının ortadan kaldırılması ile aynı etkiye sahiptir.

elmaelma.com

Son Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2018 10:38

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0