İstanbul afet yeri!

09 Eylül 2009 11:49  

 

İstanbul afet yeri!

İstanbul son yılların en büyük afetini yaşıyor. Geceyarısı başlayan şiddetli yağış nedeniyle kentin en işlek otoyollarından İkitelli Basın Ekspres Yolu tamamen kapandı; göle döndü; sürücüler ve yolcular araçları üzerinde kurtarılmayı bekliyor. Halkalı'da 7, İkitelli TIR garajında 4 kişinin cesedi bulundu. İkitelli'de yağma başladı; yağmacılar kamyonetle atölyelerin bulunduğu bölgeye geliyor. 

Başta İkitelli Basın Ekspres Yolu olmak üzere, Arnavutköy, Sultangazi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Bahçelievler, Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde su baskınları, sele neden oldu. Ayamama, Tavukçu ve Papaz dereleri taştı. Suya kapılan TIR'lar Atatürk Havalimanı yolunu kapadı.

Son yılların en büyük yağışını alan bölgeye, saatte metrekareye 90 kilogram yağış düştü. Eylül ayı ortalaması 45 kilogramken, bu sabah İkitelli bölgesine bir saatte 90 kilogram yağış düştüğü belirlendi.

İtfaiye ve belediye belediye ekipleri çok sayıda ihbara cevap vermeye çalışıyor. Belediyeler anonslar yaparak, İstanbulluları dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyor.

BASIN EKSPRES YOLU'NDA SON DURUM

Yol şu an tamamen kapalı. İstanbul Valisi Muammer Güler, Basın Ekspres Yolu'nun yarın da kapanacağını açıkladı.

Yer yer 2 metreyi bulan sel sularında mahsur kalanlar araçlarının üzerinde yardım bekliyor. Şu ana kadar araçlarda mahsur kalan 50 kişi kurtarıldı.

Bazı araçlar ise sel sularına kapılarak sürüklendi.

İtfaiye ekipleri ve 4 askeri helikopter de kurtarma çalışmalarına katılıyor.

Ayamama ve Tavukçu dereleri yağış nedeniyle taştı; dere yakınlarındaki bir bina yıkıldı.

Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak da buradaki arama kurtarma çalışmalarına 4 askeri helikopter ve 8 arama kurtarma botunun katıldığını, bot sayısının 1 saat içinde 30'a çıkarılacağını bildirdi.

Çakmak, "İnsanların çaresizlik içinde oldukları görülüyor. Ama bunlardan kendilerine ulaşılıncaya kadar kendi güvenliklerini sağlamaya gayret etmelerini istiyoruz. Biz de Afet Koordinasyon Merkezi'nde ekipleri yönlendirme çalışmalarımızı aldığımız bilgiler doğrultusunda sürdürüyoruz" dedi. 

İKİTELLİ TIR GARAJI'NDA SON DURUM

İkitelli TIR garajında 4 kişinin cesedi bulundu. Sel sularının sürüklediği TIR içerisinde sıkışarak hayatını yitiren sürücünün cesedi bulunduğu yerden çıkarıldı; kişinin daha cesedi bulundu. Bulunan cesetler garajın girişindeki şantiyeye getirildi.

Mahsur kalan vatandaşlar helikopterlerle kurtarılmaya devam ediyor.

İSTOÇ'TA SON DURUM

İSTOÇ yanyolda bulunan bir TIR garajındaki araçlar sele kapılarak havalimanına gidiş yolunu tamamen kapadı. Göl haline gelen yolda bazı hususi araçlar da sele kapıldı.

BAŞAKŞEHİR'DE SON DURUM

Başakşehir'de yollarda biriken sel sularında araçlarıyla mahsur kalan vatandaşalar itfaiye ekiplerince kurtarılıyor.

Ziya Gökalp Mahallesi'nde çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Bankalar Caddesi çevresindeki sanayi sitelerinde ise gece su baskınına uğrayan iş yerlerinde itfaiye ekiplerince suları tahliye çalışması başlatıldı.

Sabah saatlerinde araçlarıyla yola çıkan vatandaşlar, Başakşehir ve İkitelli'yi TEM otoyoluna bağlayan yollarda biriken sel sularında mahsur kaldı. Mahsur kalan vatandaşlar itfaiye ekipleri ve iş makineleriyle kurtarılmaya çalışılırken sel sularının tahliye işlemleri de sürüyor. Bu arada, TEM otoyolu ve E-5 kara yolunda sel sularının sürüklediği taşlar da trafikte aksamalara yol açıyor.

DİĞER İLÇELERDE DURUM

- Yeni Bosna'daki bazı fabrikaları su bastı. Fabrikalardaki bazı eşyalar suyla birlikte çevreye yayıldı.
- Bahçeşehir Hamam Deresi civarında da sel baskını yaşanıyor.
- Sultançiftliği, Alibeyköy, Sultangazi, İkitelli, Bağcılar ve Hadımköy'de çok sayıda ev ve işyerini su bastı.

ÇOK SAYIDA KAZA

Sağanak yağışlar nedeniyle İstanbul genelinde çok sayıda kaza meydana geldi. TEM Otoyolu Gazi Sapağı'nda Mehmet Öz yönetimindeki 34 TTE 32 plakalı ticari taksi arıza yapınca sürücüsü yol kenarına çekti. Araçtan inen sürücü Mehmet Öz'e bu sırada henüz sürücüsü ve plakası öğrenilemeyen kamyon çarptı. Kazada, Mehmet Öz olay yerinde yaşamını yitirdi.

DENİZ ULAŞIMI DA AKSADI

İstanbul Deniz Otobüsleri'nin saat 09:45'te Bostancı ve Yenikapı'dan; Marmara ve Avşa Adası'na yapılması gereken seferi hava şartları nedeniyle iptal edildi.

cnn turk

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0