'O Þerefsiz Vanlýdýr'

20 Mart 2012 20:54 / 2116 kez okundu!

 


Ýnsanlarýn en tipik özelliklerinin baþýnda iyiyi görüp kötüyü görmemeleri ya da görmek istemeleri gelir. Ýnsanlýk tarihi adeta bu olgunun yarattýðý tahribatla yazýlmýþtýr. Kendimize yakýþtýrdýðýmýz “iyi” kavramý çerçevesinde baþkasýna ya da baþkalarýna karþý giriþtiðimiz eylemlerle yarattýðýmýz “iyi” olan þeyler benliðimizi oluþturur. Kötü olan þeyleri ya hatýrlamayýz ya da onu baþkasýna yakýþtýrýrýz.

Þöyle tarihe bir bakalým. Az çok tarih meraký olanlar tarihi þahsiyetlerin biyografilerine bakmadan edemezler. Bu þahsiyetlerin bazýlarý oldukça olumlu diyebileceðimiz iþlere imza atarken, bazýlarý ise bu pek de beceri gösteremeyip olumsuz iþler gerçekleþtirmiþler. Bu durumda iyi iþler yapanlara karþý göðsümüz kabarýrken, kötü iþlere imza atanlara karþý pek olumlu düþünceler yer etmez beynimizde. Bu doðamýzda olan bir özellik. Kimi tarihsel kiþiliklere ideolojik bakýþ açýsýyla yaklaþtýðýmýzda ya çok severiz ya da ondan nefret ederiz.

Medrese kökenli bir dostum-aðabeyim ziyaretime geldi. Adý Hacý. Biz hep Hacý abi deriz ona. Orta yaþlarda, okumaya düþkün, çok iyi din bilgisi; Farsça, Arapça altyapýsý olan ve olaylarý çok iyi anlatma becerisi gösteren biri. Bir araya gelince çoðu zaman hikâyeler üzerinden sohbet etmeyi seçiyoruz. Bunu bilinçli yapmasak da merakýmýz bizi o yöne doðru sürüklüyor. Ben genelde susuyorum. O genelde hikâye anlatarak konuyu hem eðlenceli hale getiriyor hem de gerçekten eðleniyoruz.

Sohbetin bir yerinde Urfa ile ilgili bir hikâye anlattý Hacý abi. Hikâye þöyleydi: “Urfa’da bir çocuk, Urfa’ya gezmeye gelen bir gruba Urfa’nýn güzelliklerini anlatmaktadýr. ‘Urfa peygamberler þehridir, Urfa Hz. Ýbrahim’in þehridir. Urfa Hz. Eyyüp’ün þehridir. Hz. Lut’un þehridir…’ deyip baþka peygamberleri de sýralamýþ. Sonra o gurupta bulunan bir imam, ‘peki evladým Urfa Nemrut’un þehri deðil midir?’ diye sormuþ. Çocuk hiç düþünmeden, ‘o þerefsiz Vanlýdýr’ deyip iþin içinden sýyrýlmýþ.

Çocuðun Nemrut gibi kötü imajlý birini kendi hemþerisi olarak görmek istememesi tipik bir kaçýþtýr. Oysaki Nemrut, biz istesek de istemesek de Urfalýdýr. Dönemin kralýdýr. Astýðý astýk, kestiði kestiktir. Hepimiz zaman zaman Nemrut'un tipik özelliklerini sergilemez miyiz? Oy verdiðimiz iktidar ya da belediyenin yaptýðý her þeye katýksýz destek vermez miyiz? Çok sevdiðimiz liderin her dediðini bir nevi ilahi bir kelam olarak düstur edinmez miyiz? Ýdeolojimizin hedef gösterdiði karþýdaki artýk bizden deðildir. Ayný mahallede olsak bile farklý anlayýþtan olduðumuz için birbirimize selam vermeyiz.

Bazen dünyanýn gidiþatý üzerine yaptýðýmýz sohbetlerde bir çýkmazýn içine saplanýrýz. Bunlardan biri, Cemil Meriç’in dediði gibi, bütün ideolojilerin insanlarýn kötülüðü için ortaya çýktýðý düþüncesi, ikincisi ise, ideolojisiz bir dünyada hiçbir yönü olmayan insanlarýn hiçbir hedefe gidecek bir gücünün olmamasýdýr. Örneðin evrime inanan bir insanýn onu güçlü kýlmak için yaptýðý bilimsel çalýþmalar ile evrime inanmayan bir insanýn karþý tezleri çürütmek için yaptýðý bilimsel çalýþmalar bunun tipik sonuçlarýdýr. Yani biri diðerini geliþtirir. Bir de bunun körü körüne inanç haline getirip tümden zararlý olanlarý var…

Bütün bunlarý düþünmüþken, Aksak Timur’un (Timurlenk) ya da Cengiz Han’ýn taþ üstünde taþ koymamak olan anlayýþlarýný düþününce, acaba þeref meselesine nasýl bakýyoruz, gerçekten merak ediyorum.


Ýsmet TUNÇ

19.03.2012

Son Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2012 00:52

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.