'YAÞ'' KARARLARININ ÇIKMAZINDA TÜRKÝYE PANORAMASI

08 Aðustos 2010 16:54 / 1493 kez okundu!

 


En asgarisinde ortak noktalarda buluþmak ve yürümek mutlaka çok doðru, fakat demokrasinin en asgarisinde buluþmayý anlayamýyorum. DEMOKRASÝ buluþma noktasýndan ziyade birleþme noktasýdýr. REFERANDUM'da HAYIR'da buluþmak baskýcý, oligarþik devletçi yapýya betondan kale kazandýrmak demektir.

Gerçekten olaðanüstü günler yaþamaktayýz. Bu yaþananlar bundan on yýl önce olsa herhalde borsa dip, faiz ve döviz tavan yapardý.

Açýlým böyle birþey olsa gerek.

Düþünüyorum da, abandone olmuþ durumdayýz. Þu 12 eylül anayasasýný hazýrlayanlar gerçekten ne yaptýklarýný biliyorlarmýþ.

Önce CUMHURBAÞKANLIÐI seçiminde "411 el kaosu"nu yaþadýk. Arkasýndan bazý siyasi parti kapatma isteklerini ve sonuçlarýný izledik. Derken bir gün AÇILIM adý altýnda bir tartýþmadýr baþladý. Ne olduysa ondan sonra oldu. Bir taraftan ERGENOKON ve DARBE giriþimleri açýða çýkarken, bir taraftan da ekonomik kriz tüm dünyayla beraber ülkemizi de kýskaca almaða baþladý. Ne hikmetse tüm olumsuzluklara raðmen hem siyasette hem ekonomide KAOS, KRÝZ, KORKU beklentileri hep boþa çýktý.

Hemen hemen toplumun tüm katmanlarý bir anda herþeyi tartýþýr, deðerlendirir oldu. Bir taraftan belgeler ortalýða saçýlýrken, diðer taraftan demokratik talepler tüm manipülasyonlara raðmen gittikçe artmakta, herkes herþeyden haberdar olmaya baþlamakta. Gittikçe STATÜKO sýkýþmakta. Statükodan nemalananlarýn rahatý kaçmakta, yerlerini en azýndan koruma için, toplumu ayrýþtýrmaktan çekinmemektedirler.

Hele bir de ANAYASA deðiþikliði ile siyasi otorite harekete geçince, otuz yýllýk kurulu düzen temellerinden sarsýlmaya baþladý. Toplum nezdinde meþruiyetini yitiren yapý tekrar toparlanabilmek için bu sefer her türlü gizli açýk kanallarýný harekete geçirerek bunun önüne geçmeye çalýþtý.

Bunlarý sade ve açýk bir þekilde görüyoruz.

Deðiþikliðin meclis çalýþmalarýnda þaþkýna döndük. Sosyal demokrat tabir ettiðimiz SÝYASET býrakýn katký koymayý, en sert muhalefet örneðini gösterdi, "ideolojik" olarak tam ters zannettiðimiz partilerle. Yanýnda bir de (zýmmen) kurulmasýna olanak saðlanan ''KÜRT''partisinin de ayný çizgide karþý çýkýþýný izledik.

Meclis dýþýna baktýðýmýzda da durum farklý deðil. Bir taraftan HSYK, DANIÞTAY, YARGITAY, AYM, diðer taraftan ''bir zamanlar devrimci'' zannettiðimiz hukuk örgütleri, sendikalar hepsi DEVLETÇÝ oldu çýktý. Derken TERÖR acýmasýz yüzüyle, iþbirlikçileriyle birlikte her tarafta boy göstermeðe can almaða baþladý.

Hepsinde görünen, mevcut yapýya dokunulmamasý üzerine mazeret üreterek REFERANDUMUN engellenmesine yönelik müthiþ bir çalýþma.

Buna þimdi bir de son ''kale'' olan "ORDU"daki terfi ve atamalar konusunun alýþagelmiþliðinin olmamasý, hukuka göre siyasi otoritenin istediðinin olmasý eklenince gizli kapaklý hiçbir þeyin kalmadýðýný görmekteyiz.

DEMOKRASÝ herhalde bu olmalý. Herkesin, her kesimin yaptýklarý ya da yapamadýklarýnýn, hesap verilebilinir hale getiriliyor olmasý olmalý.

Bir tarafta acemi erin eline ceza diye bomba verme, suçüstü yapýlan bir sivil askerin provakasyonuna verilen cezayý kaldýrma ve o cezayý veren savcý ve hakimleri tarumar yapýp daðýtma, teröristleri tespit eden heron görüntülerine raðmen önlem alýnmayarak þehitler verme, diðer taraftan bazý ilçelerde yapýlmaya çalýþýlan provakasyonlarda suçüstü yakalanmalar. Ama YAÞ atamalarýnda en ince politikalar üreterek, eski dayatmalara göre dediðini yaptýrmaya çalýþarak direnmeler.

Tüm bunlarý þartlanmýþlýktan uzak bir þekilde deðerlendirdiðimizde, sadece REFERANDUM ile deðiþikliði evet'e çevirmenin yetmeyeceðini de görmeliyiz. Önce deðiþimin saðlanmasý, daha sonra seçimlerde hangi parti gelirse gelsin ya da koalisyon ortamý olsun toplumun kazanýmlarýný, toplumla beraber korumanýn yasal demokratik yollarýný mutlaka kullanmalý ve geliþimi için baskýcý olmak durumundayýz.

Benim gördüðüm resimde gelecek beklentim bunlar. En asgarisinde ortak noktalarda buluþmak ve yürümek mutlaka çok doðru, fakat demokrasinin en asgarisinde buluþmayý anlayamýyorum. DEMOKRASÝ buluþma noktasýndan ziyade birleþme noktasýdýr. REFERANDUM'da HAYIR'da buluþmak baskýcý, oligarþik devletçi yapýya betondan kale kazandýrmak demektir.


Ýsmail Hakký Atýlgan

08.08.2010

Son Güncelleme Tarihi: 10 Aðustos 2010 23:04

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.