ÝNTERNETTEN HABERE ÜCRETSÝZ ERÝÞÝME SINIRLAMA

02 Aralýk 2009 23:13  

 

ÝNTERNETTEN HABERE ÜCRETSÝZ ERÝÞÝME SINIRLAMA

Arama motoru Google, gazete yayýmcýlarýnýn, Google üzerinde okunabilecek ücretsiz haber sayýsýna sýnýrlama getirebileceðini bildirdi.

Google'in Ücretsiz Ýlk Týklama Programý ile yayýmcýlar abonelik usulüyle çalýþan internet sitelerine sýnýrsýz eriþimi engelleyebiliyor. Kullanýcýlar, bir gün içinde 5 haberden fazla týklarsa, ödeme yapmak veya kayýt olmak durumunda kalýyor.

Google Ürün Müdürü Josh Cohen de önceleri kullanýcýlarýn her týklamasýnýn ücretsiz olduðunu, ancak þimdi programýn yenilendiðini ve böylece yayýmcýlarýn abonelik ya da kayýt olmadan beþ sayfadan fazlasýna girilmesine sýnýrlama getirebildiðini söyledi.

Medya kralý Rupert Murdoch, Google gibi þirketleri gazetecilik üzerinden bedava reklam geliriyle kar elde etmekle suçlamýþtý.

Bazý okuyucular, sayfalarý Google üzerinde çaðýrarak, gazetelerin internet sitelerine abonelik ücreti ödemeden girebileceklerini keþfettiler.

Hayatta kalmanýn yolu: istenilen içeriði verip, fiyatý belirlemek

News Corp. Baþkaný ve Üst Yöneticisi (CEO) Rupert Murdoch da medyanýn online için de okuyuculardan ücret almasý gerektiðini söyledi.

Murdoch, seyircilerin ve reklamcýlarýn internete yöneliþine, yayýmcýlarýn gelecekte uyum saðlayabileceði umudu olduðunu ifade ederek, bunu baþarabilmenin temel yolunun, tüketicilere -bilgisayar ekraný, mobil aletler ya da e-okuyucu olarak- istedikleri formda içeriði vermek ve sonra buna fiyat belirlemek olduðunu kaydetti.

Yüksek kalitede, güvenilir haber ve bilginin ücretsiz olamayacaðý konusunda tüketicileri iknaya ihtiyaç olduðunu belirten Murdoch, ''Ýyi gazetecilik pahalý bir hizmettir'' dedi.

News Corp. halihazýrda The Wall Street Journal'ýn online eriþiminden ücret alýrken, bunu diðer yayýnlarýna da geniþletmeyi planlýyor. Diðer yayýmcýlar da gazeteler gibi online yayýmcýlýðýn da reklam gelirlerinin düþmesi nedeniyle bu tip bir ücret almayý planlýyorlar. AA


Medyatava



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0