İnternet kullanıcıları yakın takipte

07 Aralık 2009 23:43  

 

İnternet kullanıcıları yakın takipte

İSTANBUL - Başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere onlarca ülke, gizlilik içinde yürüttükleri ACTA projesinde anlaşmaya vardı. İnternet, bilgisayar, müzikçalar ve USB bellek kullanıcıları takibe alınacak.

ABD'nin öncülük ettiği ardından diğer ülkelerin katıldığı ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement-Sahteciliğe Karşı Ticaret Anlaşması) çerçevesinde internet kullanıcıları her an yakın takipte. Takibi devletlerin verdiği yetkiyle internet servis sağlayıcı şirketler yürütecek. İSS'ler adeta internet polisi olarak iş yapmaya başlayacak. ACTA'ya imza atan ülkeler ortak hareket edecek, karşılıklı bilgi paylaşacak.

Bu duruma şiddetle karşı çıkan Avrupa ISS'ler Birliği (EUROISPA-Yaklaşık 1.700 şirketi temsil ediyor) internette özgürlüklere ciddi darbe vuracak bu girişimin durdurulması yönünde AB'yi uyardı. EUROISPA Başkanı Malcolm Hutty, tüm bu düzenlemelerin internet kullanımına negatif etkisi olacağını ve bu alanda ciddi hasara yol açabileceğini söyledi.

İnternette korsan ve yasadışı içeriğin yayılmasını engellemek adıyla başlatılan girişimle, kullanıcıların bilgisayarlarına girilecek, para cezası kesilecek, gerekli görüldüğü durumlarda internet erişimi durdurulacak. Mücadele online tarafla kısıtlı kalmayacak, gümrüklerde de laptop, müzikçalar, cep telefonlarındaki içerik kontrol edilecek.

Türkiye'de ne olacak?
ACTA'da anlaşmaya varılmasının ardından uygulamaya geçilmesi için ilgili ülkelerde yasal olarak da düzenleme yapılması gerekiyor. ACTA adlı anlaşma şu anda Amerika, İngiltere, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Singapur, Meksika, Fas, Kanada ve Avrupa Birliği üyelerini kapsıyor. Türkiye şimdilik ACTA projesinde ismi geçen ülkeler arasında görünmese de, bu konuda sıkı tedbirler almaya hazırlanıyor.

Laptop'la iPhone'un açıp içine bakacaklar
ACTA'yla birlikte uygulanacak olan yaptırımlar listesinde şu maddeler öne çıkıyor:

Servis sağlayıcı şirketler internette zararlı olduklarından şüphelendikleri tüm işlemleri filtreleme yetkisine sahip olacak.

Kullanıcıların bilgisayarlarına izni ve bilgisi olmadan içeriği ve yaptıklarını takip eden yazılım ve program yüklenecek.

Bir kullanıcının korsanlık yaptığı tespit edilirse ev-işyerinin 1 yıllığına internet erişimi engellenecek.

Kimlik bilgilerini gizleyen güvenlik amaçlı yazılımların kullanılması suç olacak.

İnternetin yanı sıra laptop, müzikçalar (iPod, iPhone), USB bellek gibi taşınabilir cihazlar gümrük memurları tarafından kontrol edilecek.

Gümrükte bu ürünlerin içine bakılarak korsan indirilmiş dosyalar olup olmadığı incelenecek. İçinde korsan dosya bulunan cihazlara el konulacak. Ceza kesilebilecek.


Netgazete.com
07.12.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0