İnsan-ayı çatışması artacak

07 Eylül 2011 13:52  

 

İnsan-ayı çatışması artacak

Erzurum’da iki kişinin ölümüyle sonuçlanan ayı saldırısını değerlendiren Doğa Derneği, “önlem alınmadığı takdirde yaşam alanları daralan ayıların insanlara yönelik saldırıları gelecekte giderek artacak” dedi

Erzurum’un İspir İlçesi’nde, geçen hafta ayı saldırısına uğrayan iki kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, ayıların saldırganlaşmasının altında yatan nedenleri inceleyen Doğa Derneği, sorunun temelinde yaşam alanı çatışması bulunduğunu dile getirdi. Dernek, gerekli önlemler alınmadığı takdirde benzer olayların yaşanabileceğinin altını çizdi. Doğa Derneği’nin İnsan-Ayı Çatışması Projesi Koordinatörü Eray Çağlayan, İspir ve Çoruh vadisinde HES ve baraj gibi habitatları parçalayan yatırımlar nedeniyle ayıların yaşam alanlarının parçalanarak ayıların daha küçük alanlarda yaşamaya mecbur edilmesinin insan-ayı çatışması sorunun temel kaynağı olduğunu söyledi.

Yaşam alanları küçülüyor

Yaşam alanları küçülen ve doğada yeteri kadar beslenemeyen hayvanların besin bulmak için insan yerleşimlerinin yakınlarına girerek bahçelerden veya çöplüklerden beslenmek zorunda kaldığına dikkat çeken Çağlayan, “Özellikle İspir gibi habitatın zayıf ve doğal yaşam alanlarının küçüldüğü alanlarda boz ayıların bağ, bahçe gibi insanların yaşam alanlarına gelerek besin aramaları kaçınılmazdır. Dünyanın en barışçıl ayıları Türkiye’de olmasına karşın doğanın dengesinin gözetilmediği ve çatışmayı önleyecek gerekli önlemlerin almadığı İspir gibi bölgelerde gelecekte insan-ayı çatışması giderek artacaktır” dedi.

Sorun çözülebilir

Ayıların avlanmasının, ayıların insanlara ve tarım ürünlerine verdiği zarar için çözüm oluşturmayacağını aksine sorunları daha da arttıracağına dikkat çeken Çağlayan şunları söyledi: “Zarar veren bireyler daha çok genç erkekler ve yavrulu dişiler olmasına rağmen yerel halk sorunun kaynağı olarak yetişkin erkekleri görür. Avlanan yetişkin erkek ayıların boşalttığı yaşam alanlarına yavrulu dişiler ve genç erkekler yerleşebilir. Boşalan yaşam alanına yerleşen yeni bireyler o bölgedeki ayı zararlarının artmasına sebep olabilir. Dolayısıyla avcılık bozayı kaynaklı sorunların çözümünde etkili olmadığı gibi tersine mevcut durumun kötüleşmesine de neden olur.” Çağlayan, elekroşoklu çit, arı platformu ve habitat restorasyonu gibi önlemlerle sorunun çözülebileceğinin de altını çizdi.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2011 14:00

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0