İlk kilise... Markar Esayan

08 Ağustos 2019 14:07  

 

İlk kilise... Markar Esayan

İstanbul Süryani Kadim Vakfı Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 3 Ağustos günü atıldı. Ülkemiz tarihi için müstesna bir gündü; haberlerde“Sıfırdan inşa edilecek ilk Süryani kilisesi” diye geçiyor; doğru değil, ne Süryani ne de başka bir milletten cumhuriyet tarihinde bugüne kadar hiçbir kilise inşa edilmiş değil. Bu ilki olacak.* Hayırlısı olsun.

Tabii yine bazı aklıevveller veya yeminli Erdoğan düşmanları, “Canım ne var ki bunda” diye mevzuyu değersizleştirmeye çalışabilirler.

Şöyle anlatalım; AK Parti dönemi öncesinde, yani bu ülkeyi laikçi-elitist müesses nizamın yönettiği dönemlerde bırakın bir kilise inşa etmeyi, yıkılan, acil onarım gerektiren ibadethanelere, vakıf akarlarına çivi çakılması bile yasaktı. Zaten o çiviyi çakacak vakıfların zayıflatılması için 36 Beyannamesi denen faşist uygulama ile mallara devletçe el konuyordu.

İşte o günlerde benim babam da bir vakfımızın başkanlığını yapıyordu. Hatırlarım, 1980 darbesi günleriydi. Yenikapı Ermeni Kilisesi’nin çatısı çökmüştü. Ancak dedik ya, “çivi bile çakılması yasaktı.”

Bolca rüşvetle ve vicdanlara seslenerek tamirat bir bayram tatiline denk getirildi. Koskoca kilisenin çatısı iki üç günde biter mi? Ekipler hazırlandı; o mahdut sürede iman ve para gücüyle çatı tamir edildi. Herkesin yüreği ağzında...

Babam, rahmetli Aram Esayan, daha sonra Halıcıoğlu Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanlığı da yaptı. Haliç Köprüsü’nden geçerken sol tepelikte görürsünüz. İşte o mezarlık üzerinde 20’ye yakın gecekondu vardı. Bütün mezar taşları talan edilmişti. Benim çocukluğum o mezarlığı kurtarmak için babamın çektiklerini izlemekle geçti. Şehir suyunu bağlatmak için kaç kez Ankara’ya gittiğini, çevre duvarı örmek için ne kadar rüşvet verdiğini, o gecekonduları nasıl yıktırttığını, tabancasız mezarlığa gitmediğini, üzerine pek çok kez saldırıldığını iyi hatırlarım.

İşte o yüzden o günleri özleyenleri, “12 Eylül, 28 Şubat bugünlerden daha iyiydi” diyenleri, yapılanları küçümseyenleri Allah’a havale ediyorum.

*Antalya’da “her mezhep” için yapılan turistlere ve kente yerleşen yabancılara dönük bir kilise var. Ben bunu pek saymıyorum.

Markar Esayan/aksam.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0