Yeni Ütopya, Nuh'un Gemisi, Aþure Hareketi

23 Mart 2017 15:51 / 2539 kez okundu!

 

 

Bir arkadaþýmýn bir sosyal medya notuna bir manifesto yazarak “dönek”liðimi tescilledim :) 

 

****

 

Yeni Ütopya, Nuh’un Gemisi, Aþure Hareketi

 

Ütopyacýlýk, gelecek zamana iliþkin olarak insan davranýþlarýnda kökten deðiþiklikler tasarlar. Tüm Marksist projeler de bu türden tasarýlardýr. Dolayýsýyla ütopyacýlýk ve "solculuk", temelde hayalgücüne dayanýrlar. Þimdi, Farabi "peygamberlik teorisi"nde peygamberi hayal erbabý olarak tanýmlar. Sonuçta dindarlar ile "solcular" tahayyüllerinin niteliði bakýmýndan ve politik sorunlarý anlamadaki kavrama güçlerinin zayýflýðý bakýmýndan kardeþtir. Yaþama yaklaþým tarzýnýzý hayalgücü yetisi belirliyorsa, teolojiden kaçýþ yok. Öyle ki, dikkat edin, ateistler hemen hemen radikal dindarlar gibi davranýrlar." (yüzleþme atölyesi)

 

Bir arkadaþýmýn bir sosyal medya notuna bir "manifesto" yazarak “dönek”liðimi tescilledim :)

 

1. Dünya "hayal erbaplarý"nýn yüzü suyu hürmetine dönüyor belki de; fiziki ya da dinsel anlamda deðil ama felsefi, politik ve edebi anlamda :)

 

2. Klasik ütopyacýlýk ve Marksist ütopyacýlýk ömrünü tamamlamýþtýr. Yeni Ütopyacýlýk; dünyayý deðiþtirmeyi deðil, dünyayý eleþtirerek anlamayý amaçlamalýdýr. Bunun politik sonucu da devrimcilik deðil evrimciliktir, yani reformculuktur. 150 yýllýk Marks’a tapmaktansa, eleþtirilmiþ Marks’tan yararlanmak daha iyidir.

 

3. Yeni Ütopya genel olarak dinle barýþýk olmalýdýr. Özel olarak Ýslamiyet ile yoðun alýþveriþte olmalý,1000 yýl öncesiyle felsefik hesaplaþmaya dayanmalýdýr çünkü Yeni Ütopya bu topraklardan boy verebilir.
 

4. Yeni Ütopya, din ile bilim arasýnda köprü olan felsefeyi baþ tacý yapmalý; 1000 yýl önceki felsefe katliamýnýn günümüzde baþka kýlýklar altýnda uç vermesine karþý çýkmalýdýr.
 

5. Yeni Ütopya bir tür deniz feneri sayýlmalý; gidilecek yönü iþaret etmekten çok gidilmemesi gereken yönler için çakar olmalý; kayalýklarý, sýðlýklarý usul usul uyarmalýdýr.

 

6. Kadim meselelerden olan "Kadýn meselesi" Yeni Ütopya'nýn ana bileþenlerinden olmalý; erkek egemen düzenleri sabýrla sallamalýdýr.
 

7. Yeni Ütopya; büyümecilik, kalkýnmacýlýk, sanayileþmecilik süreçlerini belki de tam tersinden yeniden yorumlamalý; merkeziyetçilik yerine, her daim adem-i merkezciliðin bayraðýna sarýlmalýdýr.
 

8. Yeni Ütopya; küresel ýsýnmanýn kabaran denizine; dünyanýn ve çevremizin fiziki, politik, çalkantýlarýna; içimizin Agnostik girdaplarýna sonsuzluðu fýsýldamalý; Yeni Nuh'un Gemisi olarak o deryalara güvercin salmalýdýr. Ýyi ki bir gün herkes E-Nuh’un Gemisi’ne ulaþacak ve o gemi mutlaka insanlýða yeni bir mekan bulacaktýr. Denizde, karada ya da uzayda…

 

9. Yeni Ütopya, nimetlerin tükeniþini beklemeden dünyaya yeni Aþuresini sunmalýdýr. Bu aþurede herkes bir sürünün parçasý deðil öncelikle bireydir. Eksi sonsuz ile artý sonsuz arasýnda ihmal edilebilir küçük bir noktadýr insan. Sonsuzluðun bilinemezliðinde "farkýndalýk" tek güçleridir. Hem kendinden bir þey verip herkesle hemhal olmaktan gelen özel aþure tadýný oluþturmak, hem de hala kendi kalmak mümkündür; en azýndan bunun yolunda olmak/ölmek.
 

10. Yeni Ütopya tüm dünyadaki dikey yapýlarý enine kesen, “örgüt gibi olmayan örgüt” olarak Yeni Enternasyonal’in ipuçlarýný vermelidir. Uluslar ötesi, ýrklar, cinsler, türler ötesi; girmesi çýkmasý kolay; kategorik þiddet karþýtý, fraksiyonu özgürlük sayan anlayýþla; Sanal E-Nuh’un Gemisi’nin aþure aðlarý dünyaya umut daðýtmalýdýr. Dünyada ve ülkemizde herkes hem bir partiden hem de ayný zamanda Aþure Hareketi’nden olabilir. Tüm partilerdeki Aþure “fraksiyonlarý” Kaotik kardeþliðin hem manifestosu hem de güvencesidir.

 

11. Kaotik kardeþlik, çoðulcu birliktelik; yeni bir adalet umudunu insanlýða verirken öte yandan sahte umutlarla savaþmanýn derin çeliþkisini de içinde taþýmalý, bunun enerjisiyle yol almalý, her daim yolda olmalýdýr.

 

12. Eski ütopyalar sana hep bir amaç vadetmiþ ve her þeyi o amaca araç kýlmýþtý. Yeni Ütopya sana sadece yol öneriyor. Yol hayattýr. Hayatýný ýskalama!
 

13. kiþi olarak kaleme alan: Ýlhami Mýsýrlýoðlu

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.