Yeni Sol Parti'nin Kadýköy toplantýsý bir dönüm noktasýydý

01 Þubat 2010 19:09 / 2450 kez okundu!

 


Yeni Sol Parti'nin Kadýköy toplantýsý bir çok açýdan bir dönüm noktasýydý. Kadýnlarýn aktifliði ve kararlý tutumlarý, gençlerin enerjisi ve tutarlý yaklaþýmlarý, kalabalýk katýlým baþlangýç için herkese umut verdi. Ufuk Uras hareketinin geçmiþ aktivitesinin olumlu sonuçlarýný da baðrýnda toplayan giriþim þu an 15 Þubat 2010'daki SHP genel kuruluna kilitlenmiþ durumda.

Eþitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir sol seçenek için Kadýköy buluþmasý Pazar günü yapýldý. Yeni Sol Parti için yapýlan bu ilk açýk toplantý Kadýköy'de, örgütlü sol arayýþ içindekiler için bir dönüm noktasý oldu. Bu toplantýyla birlikte Kadýköy'deki yeni sol kazanýnýn altý yakýldý, kazan fokurdamaya baþladý bile.

Ýnsanlar birbirini tanýmaya baþladý. Kendi köþesinde bir þeyler yapan tek tek kiþiler, yalnýz olmadýklarýný, kendilerine benzeyen birilerinin de var olduðunu gördüler. Ýlginç olan Taraf okuyanlarýn da, Cumhuriyet okuyanlarýn da ayný partide buluþma olasýlýklarýnýn var oluþuydu. Bu toplantý bunu açýkça gösterdi. O nedenle gazetenin birisini okuyan diðerini okuyaný kesinlikle karþý cephede göstermesin. Ben bugün orada bunu gördüm.

Giriþte kayýt yapýldý, bir anket formu verildi, bir de broþür: "Toplumsal Adalet ve Demokratikleþme için DEMOKRAT, EÞÝTLÝKÇÝ ve ÖZGÜRLÜKÇÜ Bir Siyasal Hareket". Yeni partinin hazýrlýk çalýþmalarýnýn geçmiþini anlatan bu broþür bizi gelecek için umutlandýrýyordu.

Hedef: Kitlesel bir sol parti... 4 Temmuz 2009'da Ufuk Uras'ýn çaðrýsýyla toplanan ilk buluþma, "ne olacak bu memleketin hali?" yaklaþýmýyla sorunlara ilk neþteri vurmuþtu.

Temas heyetinde Ufuk Uras, Tatyos Bebek, Berat Sancar, Umur Coþkun, Zübeyde Kýlýç, Fuat Keyman, Atilla Aytemir, Zafer Nuhoðlu, Arif Ali Cangý, Mehmet Demir, Ahmet Asena, Erol Katýrcýoðlu, Ahmet Ýnsel, Kývanç Eliaçýk, Fehim Caculi, Aydýn Engin, Cemal Polat, Sinan Tutal, Sezai Temelli, Tanay Sýtký Uyar, Çaðatay Anadol ve Nezih Kazankaya vardý.

Broþürde yeni parti için çerçeve metine de yer verilmiþti. “… Eþitlikçi,dayanýþmacý, özgür yeni bir Türkiye kurmanýn biricik yolu, topluma vaat ettiði niteliklere önce kendisi sahip olan yeni bir siyasal hareketin hýzla güçlenmesi ve gerçek siyasal alternatifi temsil etmeye baþlamasýdýr.”

Toplantý iyi düzenlenmiþti. Organizasyonun öndeki aktif görevlileri çoðunlukla kadýndý ve kendileri de bununla çok övündüler. Bu öncülük bile yeni sol için baþlý baþýna bir güven unsuruydu. Konuþmacýlardan birisi (10 Aralýk adýna konuþacak olan Bahatin Günel) baþka bir toplantý nedeniyle gelememiþti. Bu, organizasyon adýna eksi puandý.

Müge Karalom, Hayri Güngördü ve Erol Katýrcýoðlu’nun konuþmalarý yapýldý. Sonra da sorulan sorularý paylaþýp yanýt için yeniden kürsüye geldiler.

Yeni Demokrasi Hareketi deneyiminden de geçmiþ Erol Katýrcýoðlu, “Güzel fikirlere sahip olmak önemli ama siyaset, insanlara dokunma ve onlarý ikna etme yoludur biraz da… Yeni parti buna odaklanmalýdýr... Bu arada inanýn kafanýzdaki tüm sorunlarýn yanýtýný ben de bilmiyorum. Hatta önümüzdeki süreçte tam olarak neler yapýlmasý gerektiðini de…” diyerek sakin ama güven verici konuþtu. Her þeyi bilen hatta bilmediklerini bile ajitatif biçimde beynimize sokmaya çalýþan tipik esen gürleyen konuþmacý tavýrlarýndan uzaktý. Yeni partinin, elini çabuk tutarsa siyasete müdahale þansýnýn olduðunu da belirtti Katýrcýoðlu.

Müge Karalom’un samimi konuþmasý etkileyiciydi. Kadýn kotasýnýn çok yakýnda gereksiz olmaya baþlayacaðýnýn da ipuçlarýný verdi sanki. Yine de erkek egemenliði bu dozda sürdükçe pozitif ayrýmcýlýk gereði olarak daha bir süre kotaya gerek var.

SHP adýna konuþan Hayri Güngör, Þubat ortasýndaki SHP genel kurulundan nasýl bir yol ve yöntemle yeni partiye geçileceði konusundaki sorulara yanýt vermeye çalýþtý. Yeni bir üst yönetim seçileceðini, bu yönetimin, yan yana gelmeye çalýþan gruplardaki bu eðilimleri yansýtacaðýný, ardýndan da örgütlenmesi eksik olan il ve ilçelere atama yapýlacaðýný, 45 gün içinde de yerel kongrelerin yapýlmasýyla ortak yeni eðilimin parti yapýsýna yerleþmeye baþlayacaðýný açýklamaya çalýþtý.

Dinleyicilerin yaptýðý kýsa kýsa konuþmalar da çok anlamlýydý. Bu hem katýlýmcýlarýn panoramasýný anlamaya yardým etti hem de herkesin böylesi bir parti çalýþmasýna ýsýnmasýnýn da baþlangýcý oldu.

Örneðin Onur Devrim Üçbaþ’ýn, “Bu partide kadýn ve gençlik kollarý olmamalýdýr… Kadýnlarý ve gençleri buralara sýkýþtýrmak eski partilerin tipik tavrýdýr” sözleri çok anlamlýydý. Örgütlenmeyi yeni yapacak þeylerden biriydi belki de.

Temas heyetinde de ismi olan Mehmet Demir çok anlamlý bir konuþma yaptý. Konuþmasýna 19 Ocak tarihli Radikal gazetesindeki iki arkadaþýn yazýsýný referans vermeyi de unutmadý.

Özellikle gençlerin ve kadýnlarýn konuþmalarý belirli bir kalitenin üstündeydi ve bu çok sevindiriciydi.

Gecede, 5 dakikayý aþacak diye yapmayý tercih etmediðim konuþmam ise þöyleydi:

“Bu parti toplumun maðdurlarýný birleþtirme gayreti güderek doðru bir iþ yapýyor. Ancak unutulmasýn ki her yeni dönemeçte ülkenin maðdurlarý biçim, yer ve pozisyon deðiþtirirler. Parti bunlara göre kendini esnek biçimde deðiþtirmeye uygun olmalýdýr.

Bu parti kesinlikle ve tartýþýlmaz biçimde yeþil bir siyaset gütmelidir. Bu onu en yenilikçi yapan yönlerden olacaktýr ama o, ayný zamanda bunu en yenilikçi biçimde yapan olmalýdýr.

Bu parti feminist bir parti olmalýdýr. Geçmiþte kadýn hareketi alanýnda en ileriye gidenlerden olan ÝKD (Ýlerici Kadýnlar Derneði) bile feminizmden uzaktý ve bu durum sol harekete yararlý olmamýþtý. “Kadýnlarýn sorunu da sosyalizmle birlikte çözülür, bu nedenle de iktidar sorununa baðlý olmalýdýr” diyenlerden uzak olunmalýdýr. Erkek egemenliði ile mücadelenin, belki de hiç bitmeyecek gerçek bir süreç, feminizmin de erkek düþmanlýðýyla ilgisinin az olduðunu unutmamalýyýz. Yeni parti, kota konusunu da pozitif ayrýmcýlýk olarak görmeli ve komplekse kapýlmamalýdýr.

Bu parti gerçekten yenilikçi olmalýdýr. Çünkü en baþta parti gibi olmayan parti olmalýdýr.

- Siyasi partiler yasasýnýn gerçek anlamda biçimsel kalmasý için çabalamalý,
- Eþ baþkanlýktan, kýsa dönem baþkanlýða kadar artýk kimi yerlerde de uygulanan farklýlýklarý aramalý,
- Militarist yapýlanmadan uzak durmalý,
- Genç Sivillerin ironik çalýþma tarzýndan, tanýtým ve eylem biçimlerinden akýllýca yararlanmalý,
- Fraksiyonlarýnýn olmasýndan rahatsýz olmamalý, tersine bunlardan, partinin kendi iç hukuku içinde partiyi besleyecek kanallar olarak yararlanmasýný bilmeli, bu anlamda da örneðin onlarýn ayrý dergiler çýkarmasýný ihanet olarak yorumlamamalýdýr.
- Bu parti sanal ortamlarý yeni tür bir gençlik örgütlenmesi için deðerlendirmeyi en baþa alabilmelidir.

Bu parti maðdurlarý sayarken baþörtülüleri unutmamalý, cinsiyetçiliði ve türcülüðü artýk yanýna yaklaþtýrmamalýdýr.

Bu parti Kürt demokratlarý ve alevi demokratlarýyla ayný kanaldan akmayý baþarýrsa ülke tarihinin yazýmýna somut katkýlarda bulunabilir.

Bu parti kendi içinde bir tür koalisyonlar kurmaktan ürkmemelidir. Çünkü ülke için de savunacaðý en demokratik giriþimlerden birisinin, koalisyon fikrinin en demokratik çözüm anlamýna geldiðini savunmak olduðunu bilmelidir.

Yeni parti Kemalizm’in evrilmesine ciddi anlamda destek olmak gibi bir görevinin olduðunu da bilmeli, tersinin, kendisini hep zorlayacaðýný unutmamalý, Kemalizm’in, post modern, 21. yüzyýl çaðdaþlýðýnda yeni bir yorumunu arayan ciddi bir kesimin varlýðýný dikkate almalýdýr. Yeni partinin kuruluþu ve geliþiminin zaten bu süreci derinleþtireceðini bilmeli ama bundan öte dikkatlere de ihtiyaç olduðunu unutmamalýdýr.

Bu parti, toplumun % 20-25’inin, yanlýþ cumhuriyet seviciliðinden, demokrat cumhuriyet olgusuna geçmesine destek olmalýdýr.

Bu parti darbecilikle, militarizmle aralarýna kesin sýnýr koyup, Atatürk'ün batý medeniyeti hedefinin bugünkü versiyonu olan AB'nin hukuk ve demokrasi sistemini ülkemize uyarladýðýný göstererek örnek yaratmalýdýr.

Bu parti ülkedeki yanlýþ laiklik anlayýþýný sakince anlatýp, gerçek laik bir pozisyon kazandýklarýnda Ak Parti'nin gerçek eleþtirilecek yanlarýnýn böylelikle daha kolay ve doðru biçimde yapýlabileceðini gösterebilmelidir.

Bu parti "Kemalist devrim"in, doðulu yanlarýmýzý nasýl yanlýþ biçimde bastýrdýðýný, bu nedenle de tarih içinde DP, AP, ANAP ve Ak Parti'de somutlanmýþ bir büyük muhalif cephe oluþturduðunu elitist saçmalýklarýný göstererek açýklayabilmelidir.

Bu parti Ýslamcý olunmadan da Ýslam kültürünü anlamanýn ve geniþ halk kesimlerine yeni bir dille -ama takiye yapmadan- yaklaþmanýn da mümkün olduðunu gösterebilmelidir.

Böylece belki Kemalizm yeniden, pozisyonlarýný yitirmiþ elitler için deðil de bir kýsým halk için anlamlý görünür. Bu çizginin insanlarý da küllerinden yeniden doðarlar ama demokrat bir ruhla. Yeni Parti’nin içinde kendilerine yer bulamasalar da en azýndan bir koalisyon ortaðý kazanýlmýþ olur.

Bunun için teorisyenler Mustafa Kemal'i ve devrimlerini yeniden ele almalý, yeniden yorumlamalý ve 10 yýl sonrasýnýn, hatta 2023'lerin yeni demokratik, deðiþimci siyaseti için potansiyellerini þimdiden ciddiyetle zorlamalýdýrlar.

Bu arada, týpký eski sol cenahýn hala kimi eski marþlarla idare etmeye çalýþmasý gibi, Kemalist kesim de 100. yýl gelmeden, hala 10. yýl marþýyla gaza gelebilmenin zavallýlýðýnýn artýk çaresini bulmuþ olurlar diye varsayýyorum. Yoksa onlarýn da bizim de iþimiz zor. Elbette marþ kültürünü terk etmek daha önemli olmalý.

Parti kurulduðunda eðer herkes memnunsa ya da özellikle bir grup çok memnunsa sorun var demektir, þüphelenmekte yarar var. Yok eðer herkes biraz memnuniyetsiz ama yine de "eh" diyorsa, gerçekten umutlu olunabilir. En azýndan ortada gerçek bir uzlaþma arayýþýnýn sonuçlarý var demektir.

Bu parti, baðýmsýz adaylarla katýlacaðý seçimlere þimdiden hazýrlanmalýdýr. Barajýn düþürülmesi küçük bir olasýlýktýr. Parti, kendini beðenmiþlik tuzaðýna düþerse þansýný kaçýrabilir. Baðýmsýz biçimde girip sonra belirli bir partide toplanýldýðýnda ise, geçmiþte milli bakiye sisteminin de etkisiyle TÝP’in kazandýðý baþarýyý da aþan bir adýma hazýr demektir.

Bir dinleyici "neden baþörtülü bir baþkanýmýz olmasýn?" diye anlamlý bir soru sormuþtu. Yukardaki sorulara olumlu yanýt verebilen ve bu doðrultuda kararlýlýkla çalýþanlarýn neden baþörtülü bir kadýn baþkanlarý da olmasýn ki?”

Geceden çoðunluðun umutlu ayrýldýðýný söyleyebilirim.

Ý. Mýsýrlýoðlu
31-01- 2010
Ýstanbul

Yeni kurulacak partinin Kadýköy yakasý için iletiþim:

Ayþe Demirbilek: aysedemirbilek@gmail.com
Tel No: 0536 5195406

Adnan Genç: adnanfehmi@gmail.com
Tel No: 0532 4113377

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
07 Þubat 2010 14:13

ÝSMAÝL HAKKI ATILGAN

Sayýn Mýsýrlýoðlu!
Yapýlan toplantýyý ve kendi düþüncelerinizi bizlerle paylaþtýðýnýz için teþekkür ediyorum.

Gerçekten bugün ülkemizin ve geçmiþ siyasi söylemimizin en büyük eksikliði, sol siyasetin çözüm üretememesidir. Bizler sol siyaset dediðimizde sýnýfa dayalý ''mataryalist'' felsefi yaklaþýmlarla aslýnda bir diktatörlük, bir oligarþik yapý istediðimizin farkýna varamadýk. Koþullarý iyi analiz edip, birlikteliklerle bilinçlenebilineceðinin yolunu bulamadýk. Hep beyaz yakalýlarýn mavi yakalýlara birþeyler söyliyerek, bunlarýn mutlak doðrular olduðunu, yönetenlerin yönetilenlerden olamýyacaðýný ileri sürerek, mevcut ekonomik realiteyi hesap etmeden, kitlelerin arkamýzdan geleceðini var sayarak, hem kendi kendimize çeliþtik, hemde inandýrýcýlýðýmýz sistem tarafýndan rahatca kullanýldý. Sonuç þu andaki çaresizlik ve baþa dönüþüm.

Bugünkü arayýþlarýn hala, bazý kiþiler tarafýndan eskisi gibi olmaða çalýþýlmasý beni üzüyor. Üstte yorum yazan arkadaþlarýmýz yeni birþeyler söyleme gereðini atlayýp, hala o eski ''karyerizm'' ve þekilciliði öne çýkardýðýný görüyorum.

Unutulmamalýdýr'ki HERÞEYÝN TEMELÝ EKONOMÝKTÝR. insan iliþkilerinin, manevi deðerlerin, kültürel deðerlerin altýnda toplumsallýk ve ekonomi yatmaktadýr. Ekonomik birikimler, mülkiyet lilik, katmanlarýn geleceðini koruma, devam ettirme doðrusunda þekillenniyor, siyasi bir yapýya bürünüyor. Doðal olarak oluþmakta olan sol siyaset, bu ekonomik guruplarýn geleceðini nasýl etkileyecek, hem özelde hem global dünyada nasýl varolmaða devam edecek? Bunlara nasýl bir açýlým saðlanmak isteniyor? Geleceðin her aþamasýnda bu guruplar kendilerini nasýl ve ne kadar ifade edebilecekler?

Ýþte yeni sol siyaset, bu sorulara ne kadar mantýklý basit cevaplar verebiliyor, ne kadar kitleler bu cevaplara ihtiyac duyuyor ve kabulleniyor. Bunu belirliyebilirse var olacaktýr. Yoksa hala o kýrk yýl önceki söylemlerle yola çýkýlýrsa, veya yeni önermelere hareketi baþlatanlar sudan sebeblerle karþý dururlarsa, eskiden onlarca defa olduðu gibi buda baþlanýldýðý söylediðinde biter.

Ekonomik söylemsiz, halk katmanlarýnýn olmadýðý, ifade edilmediði yapýlanma olabileceðini sanmýyorum.

06 Þubat 2010 14:21

hakan_akcura

Halil Berktay yazmis bugun, buraya tasimamak haksizlik olurdu:
"Türkiye’nin (Türk, Kürt ve diðer) bütün demokratlarýnýn, bu dersleri iyi düþünmesi, özümsemesi lâzým. Nedeni, neredeyse izahtan vareste : askerî-bürokratik vesayet rejimi ile “kiþiye tapma kültü” arasýndaki bað, bizde de olaðanüstü güçlü. Türk Devriminin güya sýrf emperyalizm ile çarpýþmaktan kaynaklanan yüzde yüz saflýðý efsanesi hepimizin içine iþlemiþ. Sayýsýz fotoðrafý, kendine has duruþu, sarýþýn zarafeti, yakýþýklýlýðý, ince sesi, 10 Kasým sirenleriyle Atatürk sevgisi de içimize iþlemiþ. Onun için, hâlâ toz konduramýyor bir kýsmýmýz. Bazý mutedil “ara akým”lar ne idüðü belirsiz bir takým “kusur ve hatâ”lardan “dönem”i ve “koþul”larý sorumlu tutuyor. Tarihi bir bütün olarak göremiyor. Dengeleri kollayýp Atatürk’te durmayý hayal edebiliyor."
http://taraf.com.tr/makale/9903.htm
04 Þubat 2010 13:47

terzi

Merhaba,
Yeni Sol partiyi ayni umutla bekleyenlerdenim, Ilhaminin toplantiyi resimlemesinde umutlarimin yarisi orada var diye düsünüyorum.
Diger taraftan Ilhami'nin toplantida okumadigi yazisini okuyunca ilhami deryasinin bir yani genislerken diger tarafinin daraldigini gördüm kendimce. Niye kendini sikiyor anlamadim cok rahat düsüncelerini dile getirmeliydin, aynen; 30 yil önceki gibi dogru buldugun inandigin yanlis bile olsa sevginin umudun sözlerini söylemeliydin, cosku duymaliydin . Ama bu yazinda seni ayni yuvarlak laflar etmek zoruunda kalan burjuva liberal siyasetcilerine benzettim.
Kemalizmin tüm dertleri seni sarmis, onlarin yeni bir dünya standardina gelmelerini arzu eden düsüncelerinin ne kadar hayalperest bir yaklasim oldugunu en iyi bilenlerdensin.
Kemalist ideolojinin ardindaki asil gücün rakiplerini yok etmeye dayanan bir düsünce tarzi oldugunu sen daha iyi biliyorsun. Genc Türkiye kurulurken bunun kapitalist dünya düzeninin bir parcasi olacagi ta o günlerden Türkiye Komünist Partisi yöneticileri Mustafa Süphi ve diger 14 Merkez komite üyelerinin karadenizde katliyle belirtilmisti. Simdi Yeni sol Parti Kemalizm ile kendi ic hesaplasmasini yapmamis bir partiyle ic ice gecmeye debelenirse bastan yanlis yapar vede böyle bir birligi savunan ideolojik cizgisine kolaylik getiren Ilhami yoldasim olursa cok sasarim bu birliktelik Türkiyenin demokratik bir Türkiye olmasina solun anladigi anlamda hic katki sunamayacak ölü bir dogum olur.
Ilhaminin bunlari kendi uslubuyla bize aktarmasini isterdim, sen buydun kimseye ve hic bir güce, emegin özgürlügünün bas egmeyecegini söylerdin. Türkiye demokrasi güclerinin bu kemalist devlet anlayisindan kurtulmadan cagdas demokratik özgür bir Türkiyenin olamayacagini derdin, yaniliyormuyum?
Ayrica berlinden Rafet abinin eski hippilikten devrici hareketin lideri olmus Ilhami'ye cok selami var
Elimden gelen budur
sevgilerimle
04 Þubat 2010 13:30

hakan_akcura

Ne yazik! Bir kez daha kemalizm karsisinda konumlanabilmis bagimsiz bir kimlige sahip olma guveninden cok uzak, yeni, evrilebilir, hatta post modern bir ucube kemalizmi yoktan varetmek icin, -mars kulturune karsi olsa da simdilik- 10. Yil Marsi'na alternatif mars yaratmayi da anlamli sayabilen bir aymazlikta, tarihi yeniden yorumlayip -ya da kabul edilebilir örnekleri disindakileri eleyerek yeniden yazip- da konumlarini yitiren elitlerin disindaki -buyuk ihtimal alevi- milyonlarin askina uygun, savunulabilir bir kemalist yeni teori yaratmaya teorisyenlerini seferber edebilen, o lanetli ve kurtulmak istemedigi göbek bagini suruye suruye kendini cazip kilmaya calisacak bir birlesik sol yaratma cabasina dönusmus bu yeni sol parti calismalari. Bu is baska bahara ve baska duru-ari-ehli-göbekbagsiz ellere kalacak belli. Cocuklarimiz görur belki.
02 Þubat 2010 00:06

gezegen

Sayýn Hocam, toplantýnýn ruhunu Ýzmir'e taþýmýþsýnýz. Yeni bir oluþumun yumuþak ayak seslerini heyecanla anlatmýþsýnýz. Sizleri tebrik ediyorum. Hoþgörülü bir politik anlayýþýn siyaset alanýmýza yerleþebilmesi için, bahsettiðiniz samimiyetin her adýmda unutulmamasý gerektiðini düþünüyorum. Daha adil, daha samimi, daha özgürlükçü ve güven dolu politikalar samimiyetine inanýlan insanlar sayesinde mümkün olabilir. Herkesi çýktýklarý bu yolda kutluyorum.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.