Yakup Tahincioðlu'nun Mardin'e katkýsý unutulamaz

23 Nisan 2013 16:56 / 4260 kez okundu!

 

 

(Tarih Vakfý'nýn, gecikmiþ de olsa, Mardin tarihini güncelleyip yeniden basma kararý almasýnýn ardýndan, Yakup Amcayý anýmsamamak olmazdý...)

Tipitip'in amcasý, Tofita'nýn dayýsý, Bonibon'un eniþtesi olan tonton Yakup amca, sonsuzluða karýþtý.

Bisküvi ile baþladýðý macerasýnda Türkiye'nin en tanýnmýþ ve en güvenilir markalarýna imza atan Kent Gýda'sý; önce Cadbury sonra da Craft'a satýlmýþtý. Kent þimdilerde kimi çikolata ve þeker markalarýnda hala yaþýyor ama Yakup amca artýk yok.

 

 

Yakup amca Süryani bir iþ adamýydý. Bu konumunu ne sakladý, ne göze batýrdý. Anadolu'nun en eski Hýristiyan cemaatlerinden olan Süryanilerin, Osmanlý Ýmparatorluðu zamanýnda Ýttihatçýlarca yönlendirilen Ermeni Soykýrýmý'ndan beri çekmediði kalmamýþtý. Bir kýsmý zaman içinde Suriye'ye, bir kýsmý da Ýsveç baþta olmak üzere dýþ ülkelere daðýldýlar... Gayri-müslimlere karþý devletçe alýnacak tutumun hala tam normalleþemediði ülkemizde, örneðin þu sýralar Mor Gabriel Manastýrý, topraklarýnýn týrtýklanmasýna karþý direniyor. Kim ne yaparsa yapsýn, hukuku bile eðip bükerek kullansalar da, Mor Gabriel elbette yaþayacak, Süryaniler de...

Ama bu sabýrlý dayanmalarda hep sakin, akýlcý biçimde yer almýþ olan Yakup bey artýk yok.

Mardin Yakup amcasýný unutmaz

Bir zamanlarýn baþarýlý bisküvicisinin Mardin'e yaptýðý en güzel yatýrým ise Taþýn ve Ýnancýn Þiiri Mardin kitabýdýr. 1998 yýlýnda Tarih Vakfý tarafýndan çýkarýlan kitabýn sponsorluðunu yaparak, Mardin'in kapýlarýný yeniden dýþ dünyaya açmýþtýr. Sorumlusu olduðum bu projeye katkým nedeniyle hep övünmüþümdür.

Kitap projesini kendisine sunarken "size bir hayal satmaya geldim" dediðimde bana, "bakýn ben aslýnda müddebir (tedbirli) bir tüccarým, öyle kolay kolay faka basmam ama mesele Mardin olunca gözüme perde iniyor. Örneðin Mardin'le ilgili bir takvim projesi geliyordu, Mardin'i görünce hemen 'tamam' diyordum. Ya da bir kitap veya bir hediyelik iþi... Depolarým sizden önceki hayallerle dolu ve ne yazýk ki çok kötü olduklarýndan gün yüzüne çýkaramadým. Sizin hayal de böyle olmasýn sakýn..." demiþliði vardýr.

Ancak projeyi öneren vakýf bu iþlerin uzmanýydý ve akademik düzeyi yüksek iþler yapan bir kurumdu. Nitekim Tarih Vakfý, Yakup amca'yý hiç üzmedi, Yakup amca da yýllar boyu çýkan her kitabý özenle baþýnýn üstündeki rafa koydu. Kitaplarýn sayýsý da 2-3 yýlda hýzla arttý:

1. Taþýn ve Ýnancýn Þiiri Mardin; Refik Durbaþ, Bünyad Dinç (Tarih Vakfý Yayýnlarý - 1998)

2. Mardin: Aþiret, Cemaat, Devlet - Suavi Aydýn, Kudret Emiroðlu, Oktay Özel, Süha Ünsal (Tarih Vakfý Yayýnlarý - 1999)

3. Mardin: Þehir Dokusu ve Evler - Füsun Alioðlu (Tarih Vakfý Yayýnlarý - 2000)

4. Tur Abdin: Süryani Ortodoks Dini Mimarisi - Elif Keser (Tarih Vakfý Yayýnlarý - 2002)

5. Mardin ve Çevresi Gezi Rehberi / Çiðdem Maner (MAREV Yayýnlarý - 2006)

Mardin ile ilgili projeler konusunda da Vakýf bir süre Kent'e danýþmanlýk yaptý. Þirkete gelen kitap, takvim ya da diðer Mardin projelerinde -doðru olarak- Vakfýn onayý arandý ve böylece kalite düzeyi hep korunmuþ oldu.



2000 yýlý Temmuz ayýnda Sultanahmet'teki tarihi Darphane binasýnda açýlan, büyük boy Bünyad Dinç fotoðraflarýndan oluþan Taþýn ve Ýnancýn Þiiri Mardin Fotoðraf Sergisi, Mardin üzerine o güne dek açýlmýþ en görkemli sergi olmuþtu.
http://www.tarihvakfi.org.tr/cms/index.php/kaynaklar/fotograf-galerileri/category/39-tasin-ve-inancin-siiri-mardin-sergisi

Ki bu fotoðraflar, Vakfýn düzenlediði, akademisyenlerin ve Mardin dostlarýnýn katýlýmýyla yapýlan, yöreye yönelik ilk büyük Mardin gezisinde Mayýs 2000'de Mardin Müzesi'nde de sergilenmiþti.

Yakup Tahincioðlu süreci hep heyecanla izledi, sabýrla destekledi.

Taþýn ve Ýnancýn Þiiri Mardin kitabý için kendisine iki kapak tasarýmý örneði sunulmuþtu. Birisinde Ulucami öndeydi, diðerinde ise Deyrül Zafaran kilisesi... Mardin'in özellikleri düþünüldüðünde aslýnda kilise fotoðraflý kapaðýn tercih edilmesi doðaldý. Ancak Yakup amca tereddütsüz diðerini seçti. Neden sorusuna yanýtý da þöyleydi: "Ben hiç 'Yakup Tahincioðlu vermiþ parasýný Mardin kitabý yaptýrmýþ, sonra da kapaðýna kiliseyi koydurtmuþ' dedirtir miyim? Ayrýca biraz çok boyutlu düþünürsek, bu caminin taþ ustalarý da, mimarý da ya Süryani'dir ya Ermeni..."



Ýþte o Türkçe'si ve Ýngilizce'siyle kaç baský yapan ve þimdi ancak sahaflarda bulunabilen kitabýn banisi Yakup amcamýz artýk yok ama doðduðu topraklara katkýda bulunmak isteyen varlýklý her yurttaþa anýsý yol gösterecek... Çünkü Mardin için basýlmýþ her kaliteli kitap, yapýlmýþ her tutarlý proje, Mardin'e bir sanal fabrika oldu... 2000 yýlýnda yapýlan ilk gezide kalacak otel bulmakta zorlandýðýmýz Mardin bugün baþka bir yerde...

"Tipitip için çok mektup almýþtým ama Taþýn ve Ýnancýn Þiiri Mardin kitabý vesilesiyle aldýklarým klasörlerden taþtý..." diyen Yakup amca artýk topraða karýþacak... Ancak iyilikleri, arkasýndan kuþaklarca hatýrlanacak.

Süryaniler de, Taþýn ve Ýnancýn Þiiri Mardin de hep yaþayacak. Yaþarken de Yakup amca mutlaka anýmsanacak...

Güle güle Yakup Tahincioðlu.

Süryani olanlarýn yanýnda Süryani olmayanlar da seni hayýrla anýyor.

Yakup Tahincioðlu'nun aziz hatýrasýna saygýlarýmla...


Ýlhami MISIRLIOÐLU

21-04-2013


imisirlio@gmail.com

 

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.