ÞANAR YURDATAPAN

20 Eylül 2010 14:44 / 2342 kez okundu!

 


Sevgili dostum, arkadaþým Þanar Yurdatapan'dan bir mektup aldým. Desteðe ihtiyacý varmýþ... Kendisi için deðil yine, Türkiye küçük Millet Meclisleri projesi içinmiþ... Onun, uðraþtýðý tüm alanlarda Türkiye'ye gerçek katkýsýný ülkemiz henüz fark etmedi. Ülke gündeminin hep ilerisinde olmuþtur zaten... 30 yýl önce Ýzmir'de, Kýrmýzý Karanfil Müzik Fesivali komitesinde, rahmetli Cem Karaca ve Timur Selçuk ile birlikte bana en büyük desteði verenlerdendir.

Yurt dýþýndaki politik mültecilik yýllarýmda da hem Þanar hem Melike ile çok güzel projeler yaptýk... Projelerin neredeyse tümü ülke gündeminin ötesindeydi. Türkiye umarým bu sefer onu yakalayabilir. Desteðiniz onunla olsun... Mektubu aþaðýdadýr.

***

Sevgili dostlar,


"Arkadaþ" ve "Ýstanbul'da Olmak", ilki 36, ikincisi 26 yýl önce bestelenmiþ iki þarkým.

Bu iki þarkýyý, yýllar önce sesinden dinlediðiniz eski eþim -her zaman arkadaþým- Melike Demirað ve Attila Özdemiroðlu'nun da yardýmýyla, alýþýlmadýk bir yöntemle satýþa çýkarýyorum. Bunun duyurulmasý için de yardýmýnýza ihtiyacým var.

Neden gerekti böyle birþey?

Ne kadar duydunuz, bilmiyorum. 2008 Ekim ayýndan bu yana “Türkiye küçük Millet Meclisleri” adlý yeni ve alýþýlmadýk bir çalýþma yürütülüyor. Yeni bir sivil adet getirmek için çalýþýyoruz eski köyümüze. (Bilgi aþaðýda)

Türkiye'de sivil toplum için demokrasi ve insan haklarýna yönelik çalýþmalara fon bulmak neredeyse imkansýz. Helvayý piþirecek yað da, un da, þeker de yurdumuzda fazlasýyla varken yurt dýþýndaki fonlardan para dilenmekten býktým.

Haným, apartmaným yok ki satýp savýp onun parasýyla yürütelim. "Ne yapsam, ne etsem?" diye düþünürken aklýma ressamlarýn yaptýðý geldi. Hani bir hayýr kurumuna destek olmak için tablolarýný açýk arttýrmayla satýp parasýný hibe ediyorlar ya. Tamam, onlarýn tablolarý varsa, benim de müziklerim yok mu? O halde neden ayný þeyi yapmayalým?

Satýþ nasýl olacak?

36 yýl sonra Melike ile birlikte Attila’nýn stüdyosuna girdik ve bu iki þarkýyý bu kez “düet” þeklinde, birlikte okuduk. Benim sesim filan yok. Bu þarkýlarýn pek bir müzikal deðer taþýmadýðýna sizi temin ederim. Ama ilgi duyanlar için “aný olarak” bir deðeri olacaktýr.

Ýþte hiçbir yerde yayýnlanmamýþ ve yayýnlanmayacak olan bu þarkýlarýn her birinden sadece 100’er adet DVD çoðaltýldý. DVD'ler satýn alan kiþinin -veya onun hediye etmek istediði kiþinin adýna “ýslak” imzalý ve ona hitap eden özel bir selamlama mesajý ile baþlýyor. Her biri 2.000 TL bedelle satýlacak. (Ýsteyen daha pahalýya da alabilir). Her satýþ için fatura vererek devlete vergisini ödeyince, geri kalan parayý -bir sürü bürokratik iþe boðulmadan- rahatça harcayabileceðim.

Evet, bu iki þarkýnýn Bu iki þarkýnýn ikimiz tarafýndan düet olarak söylenmiþ þekli, CD, DVD veya kaset, olarak hiçbir yerde satýlmayacak. Her iki þarkýdan sadece birer cümleyi taþýyan 35 saniyelik minik klip hariç (Sitede dinleyebilirsiniz: http://www.sanaryurdatapan.net, "1 Tadýmlýk" bölümü), hiçbir yerde, TV’da, radyoda filan yayýnlanmayacak. Yani bu DVD’yi alanlar, eþlerine dostlarýna “Bu müzik dünyada sadece 100 kiþide var. Ama benimki bana özel, adýma ithaf edilip imzalanmýþ” diyerek dinletebilecek.

Dileriz ki “Türkiye küçük Millet Meclisleri” deneyi bütün dünyaya örnek oluþturacak bir baþarýya ulaþsýn ve bu çorbada tuzu olanlara, ayný zamanda yepyeni bir demokratik yapýnýn harcýna bir çakýltaþý eklemenin mutluluk ve gururunu versin.

Ayrýntýlý bilgi ve satýn alma için: http://www.sanaryurdatapan.net

küçük Millet Meclisleri hakkýnda

küçük Millet Meclisleri, illerde oluþturulan, o ilin sosyal yapýsýný yansýtan, sivil toplum kuruluþlarý temsilcisi 20-25 kiþilik tartýþma gruplarý. Ayda bir gün toplanýyorlar, o ilin milletvekilleri ve belediye baþkanlarýný da davet ederek Türkiye'nin genel ve kendi illerinin yerel sorunlarýndan birini yüzyüze tartýþýyorlar. Salonun giriþinde, bir pano duruyor: `ÖNYARGILAR GÝREMEZ`!

Türkiye koþullarýnda olmamasý gereken bir çýlgýnlýk gibi görünüyor ama -düþe kalka da yürüse- oluyor, bu iþle uðraþan bizler bu iþin "imkansýz" olmadýðýna, olabileceðine gerçekten inandýk.

Aslýnda böyle iþleri karþýlayacak kaynak Türkiye'de fazlasýyla var, açlýkla boðuþan fakir bir Afrika ülkesi olsak caným yanmayacak. Eksik olan þey, insanlarýn bu iþin olabileceðine inanmalarý ve güvenmeleri, yani baþarý göstermek. Ama baþarabilmek için de para lazým!?.. Tavuk – yumurta kýsýr döngüsü gibi görünüyor ama deðil. Ýþte TkMM'lerin durumu. Bir buçuk yýlda 5 ilde baþlayýp 30 ile yayýldýlar. Bu yýlýn sonuna kadar 41 ile ulaþacaðýz, gelecek yýl ise tüm Türkiye'yi kapsama alanýna almayý hedefliyoruz.

Sonuçta, her ilin sivil toplum ve meslek örgütleri, belediyeler, hatta olanaðý olan bireyler, kendi aralarýnda basit bir imece yöntemiyle küçük Meclislerinin giderlerini karþýlayabilirler. Artýk birer ikiþer bu yönteme geçeceðiz. Ama bunun oturmasý -ki tahminen- daha bir yýl alýr. O bir yýl nasýl geçirilecek?

Ýþte diðerlerinden farklý olarak özenle sakladýðým, reklamlarda kullanýlmasýna izin vermediðim iki özel þarkýmý, “Ýstanbul’da Olmak” ve “Arkadaþ”ý tam da bu noktada imdada çaðýrdým. Umarým bu sorunu bu iki þarký sayesinde çözebiliriz. Þimdi de sizi çaðýrýyorum. Kamuoyuna duyurabilmek için katkýnýz çok önemli.

Sevgi ve saygýlarýmla,

Þanar Yurdatapan

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.