Kentli Olmak, Kendi Olmaktýr

30 Mart 2014 00:08 / 1770 kez okundu!

 

 

Sosyal medyaya þöyle bir not yazdým: "Ýstanbul'da  için; belediye meclisinde 'ye; kadýköy seçiminde de artýk deðiþim olsun diye akparti'ye oy vermeyi düþünüyorum" Vay efendim sen misin bunu yazan :) Dostça, kardeþçe uyarýlarýn, kibar eleþtirilerin yanýnda her çeþit kanaldan veryansýn edenler... Aslýnda hiç yazmayabilirdim de, seçimimi kendi içimde yaþar, sonra da herkese, nabzýna göre þerbet verirdim: " O mu, tabii caným, ben de ona verdim..." gibisinden. 

Oysa ben "Kentli olmak, kendi olmaktýr!" diyen birisiyim. Çok çok 1 adet oyum var, onu da istediðim gibi kullanayým diyorum :)

Durum þu:

1. Bir önceki seçimde Ýst. bþb baþkanlýðý için AKP'ye oy vermiþtim, bu kez vermeyerek kendi çapýmda tavýr belirtiyorum ve bir adet düþmesine yol açýyorum. Çünkü AKP'nin oylarýnýn, onlarý uyaracak kadar düþmesini istiyorum ve de öyle olacak.

2. AKP'ye vermeyip de Sarýgül'e vermeyi ise doðru bulmuyorum. Sarýgül'ün taktiklerini doðru buluyorum, daha akýllý muhalefet yaptýðýný düþünüyorum ama ona oy verecek kadar gözü dönmüþ bir AKP karþýtý deðilim. Deðiþimi (bütün iniþ çýkýþlarýna, ileri geri gitmelerine raðmen) AKP'nin ve BDP'nin sürüklediðini görüyorum. Bu nedenle de AKP oylarýnýn uyarýcý olacak kadar düþmesi benim için yeterli. Yolsuzluk karþýtý, medya yasakçýsý olmayan, demokratikleþmeye devam yanlýsý, Çözüm Sürecine inanan bir kanadýn AKP içinde artýk geri dönülemez biçimde yeþerdiðini, deðiþimin devamýnýn burada olduðunu görüyorum. Desteðim bu sürecin ilerlemesine, bu ayrýþmanýn saðlýðýnadýr. 

3. Ýstanbul belediye baþkanlýðý için baðýmsýz aday Þafak Baþgan özel bir tip ve oyum ona olacak. Ayný ofiste çalýþýyoruz ama tanýmýyor olsaydým da, duruþu, söylemi sistem protestoma hitap ediyor; alacaðý oyun sayýsý çok önemli deðil, tavýr önemli. Kimi kardeþim ve arkadaþým diyor ki "aman BU seçimler ÇOK önemli, oylarý FALANCADA yoðunlaþtýrmak lazým". Bu yaklaþým belki daha genç arkadaþlar için inandýrýcý gibi görünebilir ama ben biliyorum ki, 1973'den beri neredeyse her seçimde özellikle CHP tarafýnýn klasik taktiðidir bu. Onlara göre HER seçim HAYATÝ bir dönemeçtir ve oylarý harcamamak lazým, özetle aman aman... Ve her seçimde de bizlerden bir kýsmýmýzý bu tuzaða düþürürler ve oyumuzu alýrlar. Bir kaç kez kurtulduðum gibi bu kez de bu taktiðin kurbaný olmamaya kararlýyým.

4. Ýl genel meclisi ya da belediye meclisi -her neyse- seçimlerinde ise HDP'ye vereceðim çünkü onlara bir sürü eleþtirim olsa da demokratikleþmeyi sürükleyen ayaklardan biri olarak destek olunmalý diye düþünüyorum. Üstelik ne yazýk ki öteki ayak (AKP) tökezlemiþ durumda iken, bu daha da önemli. AKP'nin Kürt meselesinde yaptýðýný, yapmak zorunda olduklarýný biliyorum ve eksik bulsam da deðiþtirilebilir, geliþtirilebilir buluyorum; buna karþý CHP, MHP ve Þefkat Tepe koalisyonunun bu yolda neler yapabileceðini hayal bile etmek istemiyorum.  

5. Kadýköy'de geçmiþte 2 dönem CHP'ye verdim, hayal kýrýklýðýna uðradým; kendi bölgemde deðiþim istiyorum; bu deðiþimin CHP'nin kendi içinde olamayacaðýný bildiðimden oyumun yönünü deðiþtirmeye karar verdim. Bu da yöremde bugünkü koþulda ancak AKP'ye oy vererek olur. Ben kategorik AKP karþýtý deðilim. Bir sürü yönden onlara karþýyým ve olmaya da devam edeceðim ancak neredeyse 20 yýllýk çok da baþarýlý olmayan bir CHP'li belediyenin ardýndan bu seçimde deðiþim Kadýköy için iyi olabilir. Üstelik yoðun bir muhalif duruþlu insanýn, protestocu gençlerin varlýðýnda ve Gezi deneyiminden geçmiþ bir toplumda baþýný alýp gidemez kimse. Kim gelse dengeli olmak zorundadýr. Cemaat-AKP çatýþmasýnda biraz ortada kalmayý tercih ettim. Ama sonuçta AKP'yi daha diþime göre görüyorum. Onlarla mücadelem daha kolay olur. Cemaat sayesinde de epeyi dayak yemiþ durumdalar ve zorunlu þeffaflýða vardýlar ;-)

Herkese tavsiyem þudur, ideolojik takýntýlardan kurtulun, mahalle baskýlarýna aldýrmayýn, oylarýnýzý daðýtýn ve özgürce kullanýn. Ben, "kesin inançlý" olmaktan, önyargýlardan arýnmaya çalýþýyorum. Belirli gruplarýn, partilerin ya da kategorik muhalefetlerin peþinden sürüklenmeyecek kadar feleðin çemberinden geçtim. Bu nedenle de her gruptan, her partiden, her ideolojik yoðunluktan ya da kendinden menkul muhalif tutumdan BAÐIMSIZ olarak tavýr belirledim. Sonuçlarýna da katlanmaya hazýrým. Kim gelirse gelsin, düþünce ve ifade özgürlüðü için mücadelem kendi yöntemlerimle devam edecek; Yeni-Marksist, türcülük karþýtý, cinsiyet ayrýmcýsý olmayan, feminist, ekolojist, dinle çatýþma içinde olmayan yeni bir ÜTOPYA için çalýþýrken, baþarý için tümüne eleþtiri getirmek gerektiðini unutmadan, Özgür, demokrat ve adaletli bir ülke istemeye devam edeceðim. Çünkü Nuh'un Gemisi Manifestosu'nu kaleme alan benim ;-)

Sevgilerimle...

http://www.izmirizmir.net/nuhungemisi-nuhun-gemisi-manifestosu-y3529.html

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

29.03.2014

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.