Kentin Yaþamýna Sivil Dokunuþ

03 Haziran 2013 00:04 / 1896 kez okundu!

 


Son dönem Türkiye'nin gördüðü en önemli eylemlerden birisi olan Taksim Gezi Parký direniþi kentin yaþamýna sivil bir dokunuþ oldu. Gerçi Baþbakan bugünkü konuþmasýndaki "bir avuç çapulcu" sözleriyle, akýlcý bir geri adýmla makul bir uzlaþma þansýný tepti ve yeni bir patlamanýn adeta kývýlcýmýný döþedi. Artýk tek çare Akil Ýnsanlarýn devreye girmesi...

Tam bu noktada neydi, ne oldu, niye oldu, nereye gidecek sorularýna yanýtlarýmýzý verelim ve kendi küçük tarihimize not düþelim.


TAKSÝM GEZÝ PARKI DÝRENÝÞÝ

Tam bu noktada neydi, ne oldu, niye oldu, nereye gidecek sorularýna yanýtlarýmýzý verelim ve kendi küçük tarihimize not düþelim.

Kürt meselesinde çok önemli bir barýþma sürecine, akil insanlar gibi önemli bir giriþime imza atan hükumet; bu sürecin selameti için dikkatli olmak yerine, bir anlamda sürece dinamit döþeyen adýmlarý arka arkaya atmaya baþladý. "Ruj yasaðý", içki yasaðýnýn sýnýrlarýnýn geniþletilmesi, üçüncü köprüye seçilen ismin hoyratlýðý, Gezi Parký yýkým çabasý... Tek tek ele alýndýðýnda hepsi ayný torbaya koyulup ayný biçimde þeytanlaþtýrýlacak konular deðil elbette ama tartýþmaya açýk olduklarý belli. Hatalý taktiklerle sýrayla atýlan bu adýmlarla hükumet kendi eliyle karþýsýndaki cepheyi büyüttükçe büyüttü. Sorun, hala bunu fark edemeyiþi ve algýlarý yönetmede hükumetin ilk kez bu kadar düþük seviyede bir "baþarý" göstermesiydi.

Özetle:

1. Direniþ bir birikimin sonunda geldi. Hükumet ise sýradan gaz günlerinden bir sandý. Oysa deðildi... Anlamak için çok iþaret vardý ama kibir bu okumayý engelledi.

2. Yeminli hükumet düþmanlarý, kategorik AK Parti karþýtlýðý elbette her zamanki gibi devredeydi ama bunun dýþýnda bir durum vardý ve yönetim bunu gözden kaçýrmamak durumundaydý. Neden? Çünkü en büyük teþkilat aðýna sahip bir partinin bilgileri, yönettiði istihbarat örgütlerinin desteði, sýk sýk yaptýrdýðý anketlerin verileri elinin altýndaydý. Buna raðmen eskisinden farklý olaný gözden kaçýrdýysa bu neyle açýklanabilir?

3. Açýklamasý þu, iktidar yorgunluðu ve kibir ilk kez kendini bu kadar açýk belli etti ve bilgi akýþýný bozdu, geleni okuma zorluðu yarattý. Ve içinde kendi tabanýndan da epeyi insanýn olduðu o çok güvendiði, övündüðü halkla karþý karþýya geldi.

4. Üstelik bu durum bir dönemeç noktasýydý çünkü hükumetlere karþý direnenler uzun yýllar sonra ilk kez kýsmi de olsa bir baþarý elde etti. Kentin yaþamýna sivil bir dokunuþ geldi.

Baþarýyý herkes baþka türlü yorumlayacak ve baþka sonuçlara varacaktýr elbette...

Süreci yaþarken önemli olan gaza gelmemek, kendimizi aldatmamak.

Gaz kullanmak insafsýzca, tamam ama gaza da gelmemek, çevremizle diyaloga girerken empatiyi de unutmamak lazým. Sabýrlý, akil insan yaklaþýmý þu an en ihtiyacýmýz olandýr. Sahte bir "devrim" ya da askeri darbe peþinde deðilsek eðer... Ki bunu amaçlayanlarý da direniþe katýlanlarýn çoðunluðu görüyor.

Þiddete karýþmayýn diyenlerle, ortalýðý temizleyenler bir tarafta; kaldýrým taþý sökenler, þiddeti planlayanlar ve "çapulcu edebiyatý" yapanlar baþka bir tarafta... Hükumetten hoþlanmamak meþrudur ve o makamlarda oturanlarý deðiþtirmenin yolu da aslýnda bellidir. O yol zor bir yol olduðu için kolayý seçenleri kýnamýyorum ama yollarýnýn yanlýþ olduðunu da söylemek zorundayýz. O zor olan yola bir küçük taþ döþemek iþini de alçak gönülle yaparken elbette...

Ýþte süreç boyunca Twitter'da yazdýklarým ve arada bir anlamlý bulup Retweet yaptýklarým...

Ýyi okumalar...



31 Mayýs 2013

Uzun süre yan yana gelmemiþleri alkol, gezi parký, Yavuz selim köprüsü diye birleþtirip eyleme yönelten hükumet, "baþarý"sýyla övünsün.

***

Akil Ýnsanlar, barýþma sürecinde doðru tutumla, yararlý iþ yaptý. 63 insan þimdi birleþip Gezi Parký'na el atsýn. Sürece Akil insan gerek.

***

Akil Kardeþler. Bu toplumun çoðunluðunun güven duyacaðý tek mercii sizsiniz! Lütfen acilen sürece dahil olunuz ve GEZÝ PARKI için ses veriniz

***

Ulusalcý, CHP'li, TKP'li, BDP'li, DSÝP'li, Yeþil/Solcuyu birleþtirip eyleme sokan hükumete bravo; alkol, gezi parký,Yavuz selim köprüsü...

***

Akil Ýnsanlar, barýþma sürecinde çok yararlý oldu; Þimdi 63 insan acilen birleþip GEZÝ PARKI'na el atsýn. Sürece AKÝL ÝNSAN güveni gerekli.

***

#geziparkýdireniyor Ýlk kez böyle eyleme giden GS'lý yeðen; çocuðunu az önce bize býrakýp Taksim yapan arkadaþlar; gündüz eylemcisi gençler?

***

Olmayacak kadar çok kesimi kendine karþý birleþtirme baþarýsý göstermek hükumet için baþarýsýzlýk deðil mi? Kibir ve küstahlýk son olsun!

***

Yeni bir durum var, ey hükumetin akýllý yandaþlarý; lütfen bunu fark edin ve Ak Partiyi, hükumeti ne yapýn edin uyarýn; farklýlýðý görmeli!

***

Akillerden 20'sine çaðrýmdýr! Yeni bir durum var, güven kaybý had safhada; akil olursa durum sakinleþir; GEZÝ PARKI ÇILGINLIÐI DURMALI!

***

Sokaðýmýzdaki tencere tavalar sustu, çocuklar yatmaya çalýþýyor, birileri marþta ýsrarlý:"uyan esirler dünyasý, zulme karþý hýncýmýz volkan"

***

ihsan daðý ‏@ihsandagi1 Haziran

Taksim'de ne bayrak, ne kalpak, ne marþ var. Her kesimden sivil bir hareket ve öyle de kalmalý...Yanlýþ anlamak ve anlatmak için zorlamayýn!

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi



***

Þimdi haberler... Televizyonlar, sanki yabancý ülkedeki bir olay anlatýr gibi giriþ yaptý: 24 saattir süren olaylar... Eeee? Sen neredeydin?

***

Polisin gazý bitmiþ, Bursa'dan takviye gaz geliyormuþ; eþimden öneri geldi: Toplu halde ossursunlar o zaman, nasýl olsa baþta sýçtýlar...

***

Hedef büyütmek baþarý getirmez; Tayyip istifa, Hükumet istifa demek saflarý daraltýr; iþ aðaçtan baþladýysa önce oradan sonuç almalý.



1 Haziran 2013

Gece Kadýköy'den anektod: Binlerce kiþi toplandýk, baðýrýp çaðýrdýk, rahatlayamadýk çünkü polis yoktu çevrede; tabii þiddet falan da olmadý.

***

RTE: "Polisler yanlýþ yapmýþ olabilir, tamam, uyardýk, soruþturma yapýlýyor" derken, ironik olarak yan ekranda Taksim gaz fýrtýnasý sürüyor.

***

Resat Calislar ‏@resatcalislar1 Haziran

Siyaset:Bir sembol, Kitlenin gerçek ihtiyacý:Hayatýna anlam ve içerik katmak,Ýstanbul'u daha sýnýrsýzca ve daha kollektif yaþamak

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi



***

Hükümet Taksim Gezisinde algýyý yönetmekte baþarýsýz oldu; sebebi yanlýþ danýþmanlar, çapsýz bürokratlar ve kibirli politikacý inadýdýr.

***

Geri çekilen polise zafer sarhoþluðuyla yüklenmek radikallere yakýþýr, vicdan sahiplerine deðil; o polisler vicdansýzlýk yapmýþ bile olsa...

***

Gezi Parký serbest! Taktik savaþlarý; CHP uyarýldý, Kadýköy mitingi erteletildi, Taksim hedef; hükumet direnemedi, ricat olmadan geri çekildi

***

Truva sendromu; zafer sonrasý sarhoþluðuna (Ýki anlamda da) dikkat !

Truva sendromu; zafer sonrasý sarhoþluðuna dikkat! Kutlama yapýp sarhoþ olan, gece 16.00 sonrasý ampulden çýkacak polisleri göremez :)

***

HalBuKi ‏@hbk1 Haziran

Ulusalcýlarýn islam düþmanlýðý yapmasýna izin vermeyelim. Bu suçtur, provokasyondur. #direngeziparký provokatörler dýþarý baþörtülüler içeri

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi



***

Leyla Halid mi Leyla Zana mý haklý? Elbette ki Zana! Barýþ, Ýsrail'i yok ederek deðil, Ýsrail ile birlikte gelir o coðrafyaya.

***

Demokrat olabilmek kolay deðil! Ýstanbul vapurunu halka sorup seçtirmek iyidir; 3. köprünün adýný "ben koydum, oldu" demek ise rüzgar ekmek!

***

Osman Can ‏@CanAnayasa1 Haziran

Bu gösterilerde ortaya çýkan dinamiðin, hýzla idelolojisiz, katýlýmcý, çoðulcu ve özgürlükçü bir anayasal düzen talebine dönmesi gerek.

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi



***

#KafaDengi ülkemiz "EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN"imizle çok uðraþtý; artýk EN KÜÇÜK ORTAK KATýmýzý büyütme zamaný; Taksim Gezi'nin baþarýsý burada.

***

#KafaDengi Hedef büyütmek baþarý getirmez; Tayyip istifa, Hükumet istifa lafý saflarý daraltýr; iþ aðaçtan baþladý önce oradan sonuç almalý.

***

#KafaDengi Demokratlýk kolay deðil! Ýstanbul vapurunu halka sorup seçtirmek iyi; 3. köprünün adýný "ben koydum oldu" demek rüzgar ekmektir!

***

#KafaDengi Hükümet Taksim'de algýyý yönetmekte baþarýsýz oldu; sebebi yanlýþ danýþmanlar, çapsýz bürokratlar ve kibirli politikacý inadýdýr.

***

#KafaDengi Dün Kadýköy Eylemci: Binlerce kiþi baðýrýp çaðýrdýk, rahatlayamadýk çünkü polis yoktu çevrede; tabii þiddet falan da ol"a"madý :)

***

#KafaDengi Bu ülkede ilk kez hakime, savcýya "sizin korumanýz gereken devlet deðil adalettir" dendi. Yani her þeye raðmen umutlu olunabilir

***



devin özgür çýnar ‏@devinozgurcinar1 Haziran

Kendini hiçbir partiye yakýn hissetmeyen insanlar birbirlerine yakýn hissettiler.anlamadýðýnýz bu?

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi



***

Anayasa Mahk. bþkn. Haþim Kýlýç'ýn, yaþam tarzýna dair son konuþmasý; onu Ak Parti yanlýsý görmek, göstermek isteyenlere bir tür yanýt oldu.

***

Taksim'de göstericÝ-polis karþý karþýyaydý; göstericiler birbirine girmedi; ama durum deðiþebilir; BDP-Aygün; SSÖ-CHP; ülkücü-solcu; ulusalcý-DSÝP ???

***

Kenan Çamurcu ‏@KenanCamurcu1 Haziran

Diktatöre isyan edenlerin gücü barýþçý olmalarýdýr. Bahreyn'de devrimciler ikibuçuk senedir þiddete baþvurmadý. Biz de baþarabiliriz.

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi



***

2 Haziran 2013

RTE: "Bir kaç çapulcuya pabuç býrakmam, Taksim Kýþlasý'ný yapacaðýz! 3.köprüye de karþý çýkan bir kaç kiþi var diye, duralým mý?"

***

RTE: "AKM'yi yýkýp yeni bir Opera Sarayý yapacaðýz! Taksim'e cami de yapacaðýz, Kýlýçdaroðlu'ndan izin alacak deðiliz!"

***

Bence RTE,Taksim Gezi Parký Direniþindeki durumun farklýlýðýnýn farkýnda deðil. Ýþi diðer konularla karýþtýrýp sýyrýlmaya çalýþýyor. Yanlýþ!

***

RTE'nin birden Opera aþkýnýn depreþtiðine kim inanýr? "çapulcu" edebiyatý iþin çapýný büyütecek. Ne yazýk ki çatýþmacý dil çatýþma getirecek.

***

Osmanlý Arþivi Yeni Hizmet Binasý RTE tarafýndan açýlýyor; bina da önemli ama arþivlerin kendisini daha geniþ kesime açabilmek yaþamsaldýr.

***

Osmanlý Arþivleri Yeni Hizmet Binasýný RTE açýyor; arþivi bir kaç uzmanýn dýþýnda okumak için gereken "Osmanlýca" daha yaygýn öðretilmeli.

***

Tarih Vakfý'nda 1998'de Osmanlýca Kurslarý açarken þimdinin ulusalcýsý kimi mütevellilermizden direnç geldi:Þeriata giden yolu döþemeyelim!

+Oysa Osmanlýca Kurslarý projesinin üst baþlýðý þöyleydi: DEDEMÝN GÜNLÜÐÜNÜ OKUYABÝLMEK ÝSTÝYORUM! Meþru ve haklý bir istek!

***

O gün Osmanlýca istemek; týpký bugün Ýstanbullularýn bir diðer haklý ve meþru isteði gibiydi: TAKSÝM GEZÝ PARKI'na yapýlacaklarý bana da sor!

***

O gün Osmanlýca istemek; týpký bugün Ýstanbullularýn bir diðer haklý ve meþru isteði gibiydi: 3. KÖPRÜNÜN ADI ÝÇÝN BANA DA BAÞVUR!

***

Mehmet Ýlhan ‏@lhan_mehmet6 sa

Ey insan kaf daðý kadar yüksekte olsan da, kefene sýðacak kadar küçüksün. Unutma her þeyin bir hesabý var üzdüðün kadar üzülürsün. Mevlânâ

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi



***

Taksim'de kilise önünün temizlenmesi iyidir; AKM'nin yeniden opera binasý olmasý iyidir; 3. köprünün adýnýn YSS hariç anketini bekliyoruz.

***

Gemisini oylamayla seçen Ýstanbul, köprüsünün adýný da oylamaya muktedirdir. Ýktidarýn yerine olsam akýlcý uzlaþma noktalarý arardým :)

***

Emre Uslu ‏@EmreUslu14 sa

Malesef yalin gercek su: Bir cok AKP'li nobranligi ve kustahligi oylesine icsellestirmisler ki nobranliklarinin farkinda bile degiller.

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi


***

Yol öðrenmektir, yol moladýr; yol yordamdýr, yol çýkýþtýr; yol yöndür; yol seçimdir ve yol bitmez. Yola hep birlikte yeniden çýkalým.

***

Ýlk aþamada akýllý bir geri adým atmayan, makul uzlaþmaya yanaþmayan RTE yanlýþý yaptý; artýk ya daha büyük çatýþma ya daha büyük geri adým!

***

RTE'nin son tavrýndan sonra artýk ya daha büyük çatýþma ya daha büyük geri adým! Tek umut:AKÝL ÝNSANLAR! 63 kiþi bir an önce devreye girsin.

***

Bir zaman toplum mühendisliðine karþý savaþanýn, bugün toplum mühendisliðine kalkýþmasý onlarýn Aþil topuðudur. Mesele bunu teþhir edebilmek.

***

#haberturktv Ekilen rüzgarlar: Ruj yasaðý, içki yasaðý sýnýrlarýnýn geniþletilmesi, 3. köprüye seçilen ismin hoyratlýðý, Gezi Parký yýkýmý.

***

Hasan Cemal ‏@HSNCML4 sa

HaberTürk'teki Baþbakan, anlaþýlan, Gezi Parký direniþinden herhangi bir ders çýkarmamýþ...

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi


***

Cumhurbaþkaný Gül, gecikmeden Akil Ýnsanlara çaðrýda bulunmalý; bu süreci yeniden konuþulabilir hale getirmenin tek yolu budur!

***

rusen cakir ‏@cakir_rusen2 sa

Eðer sokak kötü bir þey olsaydý, bugün iktidar partisinin yaþý denk gelen isimleri "ben de 68 kuþaðýndaným" diye konuþmazdý

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi

***

Dünya medyasýna poz veren direniþçileri kutluyorum: Polise kitap okuyan gençler; gaza, suya karþý vakur duruþlu kýzlar; alaný temizleyenler!

***

Kemalistlere uyarý: Bu eylemde birlikteyiz ama iþi "Hükumet Ýstifa!"ya baðlamayýn; maksimalizm çözüm deðil; gelin Gezi Parký'yla yetinin :)

***

Direniþçiye çaðrý: Haklý olmak kadar haklý kalabilmek de baþarýdýr; bunu baþarabiliriz. Barýþçýl olmayan adým atmayýn, polis tersini de yapsa.

***

enver aysever ‏@enveraysever220 dk

Herkes sakin olmalý. Özellikle eli sopalý diye tarif edilen kimselere dikkat edilmeli. Saða sola zarar vermek doðru deðil.

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi


***

Mümtaz'er Türköne ‏@Mumtazer8 dk

Marjinal gruplar Hükümet'in imdadýna yetiþti. Yakýp yýkarak, Baþbakan'ýn imajýný düzeltiyorlar. Keþke eylemler barýþçýl kalsaydý.

Ýlhami Mýsýrlýoðlu tarafýndan retweetlendi


***

Hedef büyütmek yanlýþ; Tayyip, Hükumet istifa demek saflarý daraltýr; iþ aðaçla baþladý, oradan sonuç almalý; üstelik alternatifiniz de yok!

***

Vali, emniyet müdürü, belediye baþkaný! Akýlcý adým atýn, polisleri çekin; emin olun böylece Baþbakaný da çok rahatlatmýþ olacaksýnýz!

***

GEZÝ PARKI DÝRENÝÞÝ, sivil toplumun kent yaþamýna ilk dokunuþu oldu. Demokratik, haklý ve meþru bu adým, öyle de kalmalý. Eylemi darbe özlemine meze yapmak isteyene dikkat!

***

#geziparkidireniyor Bu adým sivil toplumun kent yaþamýna demokratik, haklý ve meþru dokunuþudur, öyle de kalmalýdýr. Darbeye meze olmasýn!


***

Demokrasi yoldur; Yol belirsizliktir, yol öðrenmektir; yol akýlcý ýsrardýr, yol gelenektir; yol ilkedir, yol ýssýzdýr, yolda ittifak esastýr.

***

Yol öðrenmektir, yol moladýr; yol yordamdýr, yol çýkýþtýr; yol yöndür; yol seçimdir ve yol bitmez. Yola hep birlikte yeniden çýkalým.

***


Yaðmur baþladý Ýstanbul'da... Umarým ki bu yaðmur kalpleri yumuþatsýn, vicdanlarý uyandýrsýn, kibirlerimizi törpülesin ve polisi yataðýna yollasýn!



Ýlhami MISIRLIOÐLU

02.06.2013



Son Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2013 13:45

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.